Leniwe z matchą, jagodami i kruszonką wg finalisty "MasterChefa": "To nie jest deser, to styl życia"

Jakub Kurzep
Leniwe z matchą, jagodami i kruszonką wg finalisty "MasterChefa"
Źródło: Paweł Wodzyński/East News; instagram.com/masterchef_tvn
Jakub Kurzep podzielił się w mediach społecznościowych przepisem na delikatne jak chmurka leniwe z matchą, otulone jagodowym coulis i chrupiącą orzechową kruszonką. "Idealne na lato, kiedy chcesz czegoś dobrego" - podkreślił finalista 13. edycji "MasterChefa". To oryginalna alternatywa dla jagodzianek i tradycyjnych pierogów z jagodami.
Kluczowe fakty:
  • Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi.
  • Oto leniwe z matchą, jagodami i kruszonką - przepis Jakuba Kurzepy, finalisty 13. edycji "MasterChefa".

Dalsza część tekstu pod wideo:

DD_20220724_Kuchnia_REP
Jagody w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pyszna alternatywa dla pierogów z jagodami

Na instagramowym profilu programu "MasterChef" pojawił się przepis Jakuba Kurzepy.

- Słuchajcie, dość tych jagodzianek i pierogów z jagodami. Mam dla ciebie coś lepszego, czyli leniwe z matchą, z jagodami, kwaśną śmietaną i orzechową kruszonką - przyznał w nagraniu finalista 13. edycji "MasterChefa".

Jak dodał w opisie, to nie jest deser, to styl życia. - Idealne na lato, kiedy chcesz czegoś dobrego, ale udajesz, że to nadal obiad - podkreślił autor przepisu.

Leniwe z matchą, jagodami i kruszonką - przepis Jakuba Kurzepy

Składniki na leniwe matcha:

  • 250 g twarogu,
  • 70 g mąki,
  • 5 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 20 ml napoju owsianego,
  • 10 g matchy ceremonialnej,
  • łyżeczka miodu.

Kruszonka:

  • 80 g zmielonego orzecha włoskiego,
  • 60 g zimnego masła,
  • 25 g cukru,
  • 25 g mąki,
  • 40 g bułki tartej,
  • 20 g panko,
  • 5 g soli.

Coulis:

  • 200 g jagód,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczek miodu (lub więcej zależy od kwasowości jagód),
  • 20 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Kruszonka: Wymieszaj składniki, rozwałkuj między papierem do pieczenia. Piecz 15–20 minut w 180°C, aż będzie złocista. Po ostudzeniu pokrusz.
  2. Puree jagodowe: Podgrzej jagody z odrobiną miodu, aż puszczą sok. Przetrzyj przez sito, dopraw miodem i cytryną. Zmiksuj z zimnym masłem na gładką masę.
  3. Leniwe z matchą: Zmiksuj mleko, miód, jajko i matchę. Dodaj twaróg, blenduj na gładko. Wmieszaj resztę składników, zagnieć ciasto z mąką. Pokrój na kwadraty, gotuj we wrzątku do momentu wypłynięcia. Gotowe możesz flambirować.
  4. Koniecznie podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości