Dalsza część tekstu pod wideo
Jagodzianki - przepis Julii Cichockiej
Julia Cichocka jest artystką wizualną i zwyciężczynią 13. edycji programu "MasterChef Polska", która kocha podróżować i odkrywać smaki różnych kultur. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się z obserwatorami swoimi przepisami. Najnowszy poświęciła jagodziankom.
- Długo pracowałam nad tym przepisem i zapewniam was, że jest to najlepsza jagodzianka, jaką jadłam. Tajemnica tkwi w cieście, które bardziej przypomina brioszkę niż klasyczne drożdżowe. Nie musicie ciasta wkładać na noc do lodówki. Będzie elastyczne i wyrośnie już po godzinie w ciepłym piekarniku - zapewniła w nagraniu autorka przepisu.
Jak dodała, jagody obsypuje dużą ilością cukru pudru, dzięki czemu przy pieczeniu powstaje w środku słodki syrop. - Przez to, że w cieście jest dużo masła, łatwo się formuje jagodzianki i napycha je owocami. Na to nieprzyzwoita ilość klasycznej kruszonki i tyle wystarczy, by cieszyć się jagodzianką lepszą niż z najlepszej cukierni - zaznaczyła.
Przepis zwyciężczyni "MasterChefa" na jagodzianki
Składniki:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej (typ 550 – lekko luksusowa)
- 80 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 120 ml mleka (lekko ciepłego)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- żółtko
- 100 g masła (miękkiego, prawdziwego, niesolonego)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500-700 g jagód
- 2–3 łyżki cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli twoje jagody, są już miękkie)
Kruszonka:
- 100 g masła (zimnego!)
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na 10 minut, aż zacznie bąbelkować.
- W dużej misie wymieszaj mąkę, cukier, sól, jajka, żółtko i aktywne drożdże. Wyrabiaj robotem z hakiem lub ręcznie ok. 10–15 minut – aż ciasto będzie elastyczne, jeśli jest za "mokre", dodaj odrobinę mąki i dalej wyrabiaj.
- Po kawałku dodawaj miękkie masło, ciągle wyrabiając – ciasto zrobi się klejące, ale cierpliwość popłaca. Wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie i lśniące.
- Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce jak piekarnik ustawiony na 50 st. C na 1,5–2 godziny – do podwojenia objętości.
Kruszonka:
- W misce rozetrzyj palcami masło z mąką, cukrem i solą – aż powstaną grudki. Wstaw do lodówki do czasu pieczenia (zimna kruszonka = chrupiąca kruszonka!).
Formowanie jagodzianek:
- Wyrośnięte ciasto odgazuj i podziel na 8-10 kawałków.
- Z każdego uformuj kulkę, rozciągnij na placek, nałóż porcję pokrytych cukrem pudrem jagód i szczelnie zlep.
- Ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryj i odstaw jeszcze na 30–40 minut do napuszenia.
Pieczenie:
- Posmaruj wierzch jajkiem.
- Posyp obficie kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.
Zobacz także:
- Owocowa sałatka z arbuzem, jagodami i miętą to idealna propozycja na letnie popołudnie
- Jagodowy chłodnik na słodko z syropem z czarnego bzu. Jak go przyrządzić?
- Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Julia Cichocka
Źródło zdjęcia głównego: Piotrszczepanekfotoart/Getty Images