Przepyszne jagodzianki według zwyciężczyni "MasterChefa". "Są lepsze niż z najlepszej cukierni"

Jagodzianki
Przepis na jagodzianki według zwyciężczyni "MasterChefa"
Źródło: Piotrszczepanekfotoart/Getty Images
Julia Cichocka - zwyciężczyni 13. edycji "MasterChefa" - w mediach społecznościowych podzieliła się przepisem na jagodzianki. - Tajemnica tkwi w cieście - podkreśliła autorka. Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku.

Dalsza część tekstu pod wideo

DD_20220724_Kuchnia_REP
Jagody w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jagodzianki - przepis Julii Cichockiej

Julia Cichocka jest artystką wizualną i zwyciężczynią 13. edycji programu "MasterChef Polska", która kocha podróżować i odkrywać smaki różnych kultur. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się z obserwatorami swoimi przepisami. Najnowszy poświęciła jagodziankom.

- Długo pracowałam nad tym przepisem i zapewniam was, że jest to najlepsza jagodzianka, jaką jadłam. Tajemnica tkwi w cieście, które bardziej przypomina brioszkę niż klasyczne drożdżowe. Nie musicie ciasta wkładać na noc do lodówki. Będzie elastyczne i wyrośnie już po godzinie w ciepłym piekarniku - zapewniła w nagraniu autorka przepisu.

Jak dodała, jagody obsypuje dużą ilością cukru pudru, dzięki czemu przy pieczeniu powstaje w środku słodki syrop. - Przez to, że w cieście jest dużo masła, łatwo się formuje jagodzianki i napycha je owocami. Na to nieprzyzwoita ilość klasycznej kruszonki i tyle wystarczy, by cieszyć się jagodzianką lepszą niż z najlepszej cukierni - zaznaczyła.

Przepis zwyciężczyni "MasterChefa" na jagodzianki

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (typ 550 – lekko luksusowa)
  • 80 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 120 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • żółtko
  • 100 g masła (miękkiego, prawdziwego, niesolonego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500-700 g jagód
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli twoje jagody, są już miękkie)

Kruszonka:

  • 100 g masła (zimnego!)
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na 10 minut, aż zacznie bąbelkować.
  2. W dużej misie wymieszaj mąkę, cukier, sól, jajka, żółtko i aktywne drożdże. Wyrabiaj robotem z hakiem lub ręcznie ok. 10–15 minut – aż ciasto będzie elastyczne, jeśli jest za "mokre", dodaj odrobinę mąki i dalej wyrabiaj.
  3. Po kawałku dodawaj miękkie masło, ciągle wyrabiając – ciasto zrobi się klejące, ale cierpliwość popłaca. Wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie i lśniące.
  4. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce jak piekarnik ustawiony na 50 st. C na 1,5–2 godziny – do podwojenia objętości.

Kruszonka:

  1. W misce rozetrzyj palcami masło z mąką, cukrem i solą – aż powstaną grudki. Wstaw do lodówki do czasu pieczenia (zimna kruszonka = chrupiąca kruszonka!).

Formowanie jagodzianek:

  1. Wyrośnięte ciasto odgazuj i podziel na 8-10 kawałków.
  2. Z każdego uformuj kulkę, rozciągnij na placek, nałóż porcję pokrytych cukrem pudrem jagód i szczelnie zlep.
  3. Ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryj i odstaw jeszcze na 30–40 minut do napuszenia.

Pieczenie:

  1. Posmaruj wierzch jajkiem.
  2. Posyp obficie kruszonką.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości