Chłodnik jagodowy babci - przepis krok po kroku
Składniki:
- jagody 0.5 kg,
- woda,
- syrop z kwiatów czarnego bzu,
- limonka 1 szt.,
- makaron ryżowy gruby,
- kasza pęczak pół szklanki,
- kilka truskawek 10 szt.,
- mięta pęczek,
- szczypta soli.
Jak zrobić chłodnik jagodowy babci?
- Kasze pęczak ugotować w osolonej wodzie.
- W garnku zagotuj umieść umyte jagody i zalej 2 szklankami wody. Zacznij gotować, gdy mikstura zacznie wrzeć ściągnij z ognia. Zmiksuj jagody z woda i dodaj syrop z bzu, około 60 ml, Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj małą szczyptę soli.
- Odstawiam do lodówki.
- Ugotowany pęczak osuszam i prażę w rozgrzanym oleju. Odstawiam kasze na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Na talerz umieszczam ugotowany makaron ryżowy.
- Delikatnie dodaje chłodnik jagodowy. Kroje kilka truskawek układam na makaronie, siekam miętę i posypuje nią zupę wraz z prażoną kaszą pęczak.
Zobacz także:
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
- Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Jeszcze więcej chłodników - przepisy na wersje wytrawne, słodkie, wegańskie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: