Chłodnik jagodowy babci - przepis krok po kroku
Składniki:
- jagody 0.5 kg,
 - woda,
 - syrop z kwiatów czarnego bzu,
 - limonka 1 szt.,
 - makaron ryżowy gruby,
 - kasza pęczak pół szklanki,
 - kilka truskawek 10 szt.,
 - mięta pęczek,
 - szczypta soli.
 
Jak zrobić chłodnik jagodowy babci?
- Kasze pęczak ugotować w osolonej wodzie.
 - W garnku zagotuj umieść umyte jagody i zalej 2 szklankami wody. Zacznij gotować, gdy mikstura zacznie wrzeć ściągnij z ognia. Zmiksuj jagody z woda i dodaj syrop z bzu, około 60 ml, Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj małą szczyptę soli.
 - Odstawiam do lodówki.
 - Ugotowany pęczak osuszam i prażę w rozgrzanym oleju. Odstawiam kasze na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
 - Na talerz umieszczam ugotowany makaron ryżowy.
 - Delikatnie dodaje chłodnik jagodowy. Kroje kilka truskawek układam na makaronie, siekam miętę i posypuje nią zupę wraz z prażoną kaszą pęczak.
 
Zobacz także:
- Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
 - Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz
 - Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
 - Jeszcze więcej chłodników - przepisy na wersje wytrawne, słodkie, wegańskie
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: