jagody

    jagody

    Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.

    Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

    Jagoda kamczacka jest rośliną, którą warto uprawiać choćby z tego względu, że jej owoce są bardzo zdrowe. Jest mrozoodporna, więc dobrze nadaje się także do naszego klimatu. Dowiedz się, jak ją prawidłowo uprawiać, dlaczego warto to robić, a także jakie są zastosowania dla pysznych owoców jagody kamczackiej!

    Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

    Objawy zarażenia bąblowcem występują nawet kilkanaście lat po tym jak pasożyt znajdzie się w naszym organizmie. Jak się przed nim ustrzec? W jakich organach się rozwija? I dlaczego często mylony jest z rakiem? W Dzień Dobry Wakacje dr Paweł Grzesiowski wytłumaczył dlaczego jagody i wszystko inne, co znajdziemy w lesie musi zostać dokładnie umyte przed zjedzeniem.

    Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.

    Dębki to malownicza miejscowość nadmorska między Karwią a Białogórą. Właśnie tam część swoich wakacji spędziła Daria Ładocha. Powiedziała nam za co kocha polskie morze i pokazała atrakcje przygotowane dla turystów.

    prowadzący Dzień Dobry TVN Marcin Prokop zaliczył kolejną wpadkę na wizji! Ostatnio pękły mu spodnie w kroku, a dziś... No, sami zobaczcie! Śmiech Doroty Wellman i Marcina Prokopa zaraża, prawda? :-)

    Sezon na truskawki powoli mija, teraz czas na spacery po lesie i jagody, maliny, jeżyny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na dania z leśnymi owocami.

    Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.