Kawa pachnąca owocami
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej lub z dodatkiem mleka. A gdyby tak połączyć esencjonalny napar z owocami? Dlaczego nie! To właśnie o tej porze roku ochoczo sięgamy po sezonowe cuda natury.
Zobacz wideo: Wszystko o kawie
Wszystko o kawie
Tym razem przedstawiamy wam wersję z leśnymi jagodami pachnącymi słońcem, ale równie dobrze możecie poeksperymentować z truskawkami lub malinami. Tak przygotowana kawa nie tylko będzie bardziej aromatyczna, lecz orzeźwi i zapewni dobry nastrój. Dlatego warto pić ją o poranku lub po obiedzie w gronie przyjaciół.
Jagodowa kawa mrożona - przepis krok po kroku
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub aromatycznej kawy z kawiarki,
- 2 garści świeżych jagód (w tym do dekoracji),
- 100 ml ziemnego mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Kawę parzymy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Jagody myjemy w zimnej wodzie, po czym wrzucamy je do blendera.
- Dodajemy mleko i miód. Dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Do wysokiej szklanki wkładamy 2 kostki lodu, jagodowy mus, a następnie dodajemy kawę.
- Napój dekorujemy świeżymi owocami.
- Jeśli chcemy zamienić kawę w deser, możemy powyższy przepis uzupełnić o lody waniliowe i świeżą miętę. Przed dodaniem mleka, warto je spienić.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
- Śniadania idealne na upały. Co jeść, gdy nie dopisuje nam apetyt?
- Wegański kawior - prosty przepis na zamiennik luksusowego przysmaku
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: stylzycia.radiozet.pl/coffeedesk.pl
Źródło zdjęcia głównego: Ross Tomei/Getty Images