Podstawą przygotowania wegańskiego kawioru jest tapioka, która z kolei wyrabiana jest z manioku. Najczęściej występuje w postaci kulek, ale też mąki lub płatków. Do przygotowania kawioru potrzebna będzie oczywiście ta pierwsza. Wegański kawior z tapioki oszczędza nie tylko ikrę ryb, ale również pieniądze. Prawdziwy kawior jest bowiem bardzo drogi, nie bez powodu kojarzony z luksusem.
Wegański kawior z tapioki - przepis
Składniki:
- 50 g drobnoziarnistej tapioki,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Wegański kawior z tapioki - sposób przygotowania
- Ugotować ok 2 l wody. Gdy zacznie wrzeć, powoli wrzucić do niej tapiokę i delikatnie przemieszać.
- Kiedy kulki tapioki staną się całkowicie przezroczyste, wyłączyć wodę, odcedzić i przełożyć do miseczki.
- Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny oraz oliwę.
- Zalać zalewą kulki tapioki, wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
- I gotowe! Tapiokowy kawior to jeden z najprostszych wegańskich patentów. Jeśli zastanawiasz się, z czym go połączyć, sprawdź poniższe przepisy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak jeść kawior? Porady dla smakoszy
- Jakie są rodzaje i z czym warto podawać kawior?
- Truskawkowy chłodnik z tapioką
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: