Wegański kawior - prosty przepis na zamiennik luksusowego przysmaku

GettyImages-511528697
Wegańskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że alternatywnej wersji niczego nie brakuje.

Podstawą przygotowania wegańskiego kawioru jest tapioka, która z kolei wyrabiana jest z manioku. Najczęściej występuje w postaci kulek, ale też mąki lub płatków. Do przygotowania kawioru potrzebna będzie oczywiście ta pierwsza. Wegański kawior z tapioki oszczędza nie tylko ikrę ryb, ale również pieniądze. Prawdziwy kawior jest bowiem bardzo drogi, nie bez powodu kojarzony z luksusem.

Wegański kawior z tapioki - przepis

Składniki:

  • 50 g drobnoziarnistej tapioki,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wegański kawior z tapioki - sposób przygotowania

  1. Ugotować ok 2 l wody. Gdy zacznie wrzeć, powoli wrzucić do niej tapiokę i delikatnie przemieszać.
  2. Kiedy kulki tapioki staną się całkowicie przezroczyste, wyłączyć wodę, odcedzić i przełożyć do miseczki.
  3. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny oraz oliwę.
  4. Zalać zalewą kulki tapioki, wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
  5. I gotowe! Tapiokowy kawior to jeden z najprostszych wegańskich patentów. Jeśli zastanawiasz się, z czym go połączyć, sprawdź poniższe przepisy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości