Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego

Danie z kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński
Shawarma, nazywana też szoarma lub cevirme, to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogalski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa zaprezentował, jak przygotować wegańską shawarmę z boczniaków. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Wegańska shawarma z boczniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
    • łyżeczka czosnku granulowaneg,
      • sól i pieprz do smaku,
        • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
          • łyżeczka papryki wędzonej,
            • pół łyżeczki oregano,
              • łyżeczka kolendry mielonej,
                • szczypta cynamonu,
                  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
                    • 2 łyżeczki sosu sojowego,
                      • olej do smażenia.

                        Sposób przygotowania wegańskiej shawarmy z boczniaków

                        1. Boczniaki po oczyszczeniu rozrywamy na nierównomierne paski.
                          1. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią grzyby, podpiekamy je na suchej patelni, aż zaczną się rumienić.
                            1. Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i odrobinę oleju, około łyżeczkę.
                              1. Dokładnie wszystko mieszamy.
                                1. Smażymy, aż boczniaki zmiękną i dodajemy sos sojowy. Czekamy, aż cały sos się zredukuje i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                  1. Podajemy z sosami, pokrojonymi warzywami, zawiniętymi w tortille.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewk

                                    Źródło: Maciej Regulski

                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana