Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego

Danie z kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński
Shawarma, nazywana też szoarma lub cevirme, to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogalski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa zaprezentował, jak przygotować wegańską shawarmę z boczniaków. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Wegańska shawarma z boczniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • łyżeczka czosnku granulowaneg,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki oregano,
  • łyżeczka kolendry mielonej,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania wegańskiej shawarmy z boczniaków

  1. Boczniaki po oczyszczeniu rozrywamy na nierównomierne paski.
  2. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią grzyby, podpiekamy je na suchej patelni, aż zaczną się rumienić.
  3. Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i odrobinę oleju, około łyżeczkę.
  4. Dokładnie wszystko mieszamy.
  5. Smażymy, aż boczniaki zmiękną i dodajemy sos sojowy. Czekamy, aż cały sos się zredukuje i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Podajemy z sosami, pokrojonymi warzywami, zawiniętymi w tortille.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości