Wegańska shawarma z boczniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- łyżeczka czosnku granulowaneg,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- pół łyżeczki oregano,
- łyżeczka kolendry mielonej,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania wegańskiej shawarmy z boczniaków
- Boczniaki po oczyszczeniu rozrywamy na nierównomierne paski.
- Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią grzyby, podpiekamy je na suchej patelni, aż zaczną się rumienić.
- Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego i odrobinę oleju, około łyżeczkę.
- Dokładnie wszystko mieszamy.
- Smażymy, aż boczniaki zmiękną i dodajemy sos sojowy. Czekamy, aż cały sos się zredukuje i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z sosami, pokrojonymi warzywami, zawiniętymi w tortille.
Zobacz także:
- Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Boczniaki zamiast mięsa. Dlaczego warto je jeść?
Autor: Teofila Siewk
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: