boczniaki

    boczniaki

    Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!

    Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?

    Jaka jest geneza słowa hamburger? Czy boczniakami można zastąpić mięso w burgerze? I jakie są wartości odżywcze grzybów? Na te pytania odpowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey, który zdradził też, jakie potrawy można zrobić z boczniaków i, która kuchnia ceni je najbardziej. Dlaczego Dorota Wellman nie lubi tych grzybów, a Marcin za nimi przepada?

    Czy boczniak zdetronizuje pieczarkę? Może tak się stanie, bo coraz więcej Polaków przekonuje się do tego smacznego i zawierającego wiele pożytecznych dla zdrowia minerałów grzyba. Nasz kulinarny smakosz i podróżnik Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa rolnego w Woli Łaskiej zajmującego się uprawą boczniaka. Zobaczcie, jak uprawia się boczniaki i dlaczego potrzebna jest do tego słoma! Kto ma ochotę na tartę z boczniaków?

    Dzisiaj dla Was gotuje Andrzej Polan, a wszystkie przygotowane przez niego potrawy mają pomarańczowy kolor i dodatek. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na: kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw, a także pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem i ananas do smaku oraz łososia, boczniaki, pomarańczowej remoulady, kalarepki i cebuli. Smacznego!

    Razem z Maciejem Szaciłło przygotowujemy się do wegańskiej Wigilii. Okazuje się, że można przygotować wieczerzę wigilijną bez ryb, jaj, mleka i mięsa. Skorzystajcie z przepisów na: bigos z wędzonym tofu, boczniaki w panierce i surowy makowiec bez cukru!

    Według "Podróżnika kulinarnego" Macieja Nowaka jesteśmy w europejskiej czołówce pod względem hodowli grzybów shiitake i boczniaków. Maciej odkrył to niedawno i był tym faktem bardzo zaskoczony. Jak przyrządza się boczniaki i jakie właściwosci mają grzyby shiitake? Jak, zdaniem Marcina Prokopa, pachną boczniaki?

    Co tym razem mistrz Andrzej Polan proponuje na obiad - kurczaka, karczek czy boczniaki? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: boczniaki jak schabowe z sosem cebulowym i kaszą, kurczę z jabłkami i smażonym ryżem oraz kotlety z karkówki z pomidorami i dużą grzanką. Pamiętajmy, że jeżeli smażymy na maśle, powinno to być masło klarowane - radzi Andrzej Polan. Dlaczego?