Boczniaki, czyli grzyby o cudownych właściwościach. Kiedy je zbierać i dlaczego warto to robić?

Boczniaki
Boczniaki, czyli grzyby o cudownych właściwościach. Kiedy je zbierać i dlaczego warto to robić?
Źródło: SGAPhoto/Getty Images
Boczniaki to grzyby, które najczęściej spotykamy niekoniecznie na grzybach, a raczej na plastikowych tackach w sklepie. Można je jednak z powodzenie zbierać w polskich lasach. Dlaczego warto je jeść? Czy są zdrowe? Dowiedz się sam i sprawdź, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Dlaczego warto jeść boczniaki - skarbnica cennych minerałów

Chociaż boczniaki nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem, jak grzyby, to mają wiele cennych składników odżywczych. Można w nim znaleźć białko, błonnik, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas, a nawet fosfor czy selen. Nie brakuje również witamin - C i D. Polecane są osobo borykającym się z nadwaga i otyłością ze względu na niskokaloryczność, ale również ze względu na działanie obniżające cholesterol i trójglicerydy we krwi.

Ponadto, dzięki zawartości witaminy B3, zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawnia krążenie krwi. Zawarta w nim witamina D z kolei wpływa pozytywnie na układ immunologiczny. Przeciwutleniacze, które znajdują się w boczniakach sprawiają, że grzyby te nazywane są też eliksirem młodości. Pozwalają utrzymać skórę w dobrej kondycji, co sprawia, że poleca się ich spożywanie. 

Co to za grzyby boczniaki

Boczniak, a właściwie boczniak ostrygowaty to gatunek grzybów z rodziny o niemal tej samej nazwie - boczniakowatych. Ich nazwa pochodzi od miejsca ich występowania - owocniki wyrastają na drzewach i są przyrośnięte "bokiem". Blisko im do pieczarkowców, chociaż mają zdecydowanie bardziej intensywny smak i aromat. Są dobrym źródłem smaku umami.

Gdzie i kiedy zbierać boczniaki?

Na boczniaki przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, gdyż nie są to wczesnojesienne grzyby, ale z powodzeniem mogą się już pojawiać. Sezon na nie jest od późnej jesieni, najczęściej października, nawet do grudnia. Przy łagodnych zimach zdarza się, że pojawiają się aż do wczesnej wiosny.

Gdzie je zbierać? Boczniaki rosną na żywych, ale i obumierających drzewach liściastych. To właśnie na nich należy szukać tego przysmaku, a nie w ściółce. Oznacza to, że można go spotkać nie tylko w lasach, ale również na lekko zalesionych łąkach, a nawet w parkach. Ważne, aby owocniki zbierać w miejscach z dala od zanieczyszczeń i ruchu miejskiego.

Co zrobić z boczniaków?

Boczniaki wspaniale smakują panierowane i smażone. Niektórzy stosują je do wege mięsa i uważają, że wychodzą z nich najlepsze "schabowe". Zdecydowanie warto dać im szansę w tym wydaniu. Wystarczy je umyć, posolić i popieprzyć, a następnie zapanierować w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju, aż się zezłocą. Można je podawać klasycznie z ziemniaczkami i surówką.

Boczniaki to jednak coś więcej niż zamiennik schabowego. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw, zamiennik pieczarki i w wielu wege daniach, gdzie zastępują mięso. Co można z nich zrobić? Poznaj nasze przepisy poniżej.

podziel się:

Pozostałe wiadomości