Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese, czyli glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Nie masz pomysłu, jak przyrządzić grzyby? W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała sposób na boczniaki po włosku, czyli glazurowane grzyby z sezamem, czarnuszką i arachidowymi orzeszkami. Sprawdź przepis.

Glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką z arachidowanymi orzeszkami prażonymi, podawana z chrupiącymi ziemniakami, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - przepis krok po kroku

Glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką
Glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką
Glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na 4 porcje:

  • boczniaki 600 g,
    • oliwa z oliwek extra virgin,
      • sól,
        • Sos:
          • 8 łyżek sosu sojowego,
            • 4 łyżki stołowe brązowego cukru,
              • 2 łyżki stołowe octu ryżowego,
                • łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej,
                  • 2 czerwone papryczki chili,
                    • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu,
                      • 2 łyżeczki prażonej czarnuszki,
                        • 4 łyżki prażonych amerykańskich orzeszków ziemnych,
                          • Ziemniaki:
                            • małe młode ziemniaki 12-15,
                              • ząbek czosnku,
                                • kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
                                  • Do podania:
                                    • kwaśna śmietana 200 g,
                                      • pęczek szczypiorku,
                                        • sól i pieprz.

                                          Sposób przygotowania

                                          1. Zacznij od oczyszczenia grzybów: kuchenną ściereczką przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonów, aby usunąć zanieczyszczenia. Następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby przetrzyj ściereczką kapelusze i wewnętrzne blaszki, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
                                            1. Do małego rondelka wlewamy sos sojowy, cukier i 1 lub 2 łyżki octu. Rondel stawiamy na najmniejszej kuchence w naszej kuchni i zostawiamy do podgrzania na średnio-niskim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skrobię ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy. Musimy uzyskać gęsty i gładki sos.
                                              1. Gotowy sos można poznać po tym, że kiedy nabierze się go na łyżkę, wylewając będzie spływał bez rozpryskiwania. Wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia.
                                                1. Większe grzyby pleśniowe pokroić na kawałki, a mniejsze zostawić w całości.
                                                  1. Rozgrzej dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin.
                                                    1. Dodaj obrany ząbek czosnku z usuniętym środkowym rdzeniem i pozwól mu nabrać smaku przez kilka sekund, a następnie dodaj grzyby pleśniowe.
                                                      1. Gotuj grzyby na dużym ogniu przez 5 minut, następnie dopraw lekko solą i kontynuuj gotowanie na średnio-wysokim ogniu przez około 15 do 20 minut, obracając je bardzo delikatnie, aby nie pękały. Dodać glazurę sojową, orzeszki ziemne, sezam, czarnuszkę i świeżo posiekane chili.
                                                        1. Sparz ziemniaki kilka minut, aż nie będą w pełni ugotowane, następnie odcedź je, lekko rozgnieć, włóż do dobrze naoliwionego naczynia do pieczenia i dodaj 3 ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, tymianek, sól i pieprz. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, a następnie grillować przez 10 minut.
                                                          1. Układamy nasze zeszklone grzyby, obok ziemniaki, a na wierzchu śmietanę, którą doprawiliśmy solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany szczypiorek

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: Cristina Catese

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana