Glazurowane boczniaki z sezamem i czarnuszką z arachidowanymi orzeszkami prażonymi, podawana z chrupiącymi ziemniakami, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- boczniaki 600 g,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- sól,
- Sos:
- 8 łyżek sosu sojowego,
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru,
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego,
- łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu,
- 2 łyżeczki prażonej czarnuszki,
- 4 łyżki prażonych amerykańskich orzeszków ziemnych,
- Ziemniaki:
- małe młode ziemniaki 12-15,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
- Do podania:
- kwaśna śmietana 200 g,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Zacznij od oczyszczenia grzybów: kuchenną ściereczką przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonów, aby usunąć zanieczyszczenia. Następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby przetrzyj ściereczką kapelusze i wewnętrzne blaszki, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
- Do małego rondelka wlewamy sos sojowy, cukier i 1 lub 2 łyżki octu. Rondel stawiamy na najmniejszej kuchence w naszej kuchni i zostawiamy do podgrzania na średnio-niskim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skrobię ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy. Musimy uzyskać gęsty i gładki sos.
- Gotowy sos można poznać po tym, że kiedy nabierze się go na łyżkę, wylewając będzie spływał bez rozpryskiwania. Wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Większe grzyby pleśniowe pokroić na kawałki, a mniejsze zostawić w całości.
- Rozgrzej dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin.
- Dodaj obrany ząbek czosnku z usuniętym środkowym rdzeniem i pozwól mu nabrać smaku przez kilka sekund, a następnie dodaj grzyby pleśniowe.
- Gotuj grzyby na dużym ogniu przez 5 minut, następnie dopraw lekko solą i kontynuuj gotowanie na średnio-wysokim ogniu przez około 15 do 20 minut, obracając je bardzo delikatnie, aby nie pękały. Dodać glazurę sojową, orzeszki ziemne, sezam, czarnuszkę i świeżo posiekane chili.
- Sparz ziemniaki kilka minut, aż nie będą w pełni ugotowane, następnie odcedź je, lekko rozgnieć, włóż do dobrze naoliwionego naczynia do pieczenia i dodaj 3 ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, tymianek, sól i pieprz. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, a następnie grillować przez 10 minut.
- Układamy nasze zeszklone grzyby, obok ziemniaki, a na wierzchu śmietanę, którą doprawiliśmy solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany szczypiorek
Zobacz także:
- Cygara z boczniaków z zielonym sosem salsa, czyli wege zapiekanka Tomasza Jakubiaka
- Takich pieczarek i boczniaków jeszcze nie jedliście
- Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: