Cygara z boczniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g boczniaków
- oliwa do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebulę szalotki
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki soku z limonki
- ostra papryczka
- świeża kolendra
- łyżeczka sosu rybnego
- puszka zielonej pikantnej salsy
- 2 zielone chili
- 3 limonki
- 3 ząbki czosnku
- cebula szalotka
- paczka miękkich małych taco
- 300 g sera cheddar
Sposób przygotowania cygar z boczniaków
- Boczniaki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Dolej oliwę i smaż, aż oddadzą całą wodę i zaczną być chrupiące.
- Dorzuć posiekany czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po 3 minutach dodaj sos sojowy, rybny i z limonki.
- Do miksera wrzuć zieloną salsę, czosnek, sok z limonki, chili i kolendrę. Zmiksuj na jednolity sos.
- Na środek taco nałóż boczniaki i zwiń w cygaro.
- Gotowe cygara poukładaj w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego i zalej salsą.
- Posyp startym serem i zapiekaj 10 min w 200 stopniach.
Zobacz także:
- Boczniaki zamiast mięsa. Dlaczego warto je jeść?
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: fot. Getty Images/wulingyun
podziel się: