Cygara z boczniaków z zielonym sosem salsa, czyli wege zapiekanka Tomasza Jakubiaka

Boczniaki
fot. Getty Images/wulingyun
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak, kucharz i juror w programie MasterChef Junior, przygotował dania wegetariańskie. Sprawdź jego przepis na cygara z boczniaków w zielonym sosie salsa zapiekane pod cheddarem.

Cygara z boczniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulę szalotki
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ostra papryczka
  • świeża kolendra
  • łyżeczka sosu rybnego
  • puszka zielonej pikantnej salsy
  • 2 zielone chili
  • 3 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula szalotka
  • paczka miękkich małych taco
  • 300 g sera cheddar

Sposób przygotowania cygar z boczniaków

  1. Boczniaki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Dolej oliwę i smaż, aż oddadzą całą wodę i zaczną być chrupiące.
  2. Dorzuć posiekany czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po 3 minutach dodaj sos sojowy, rybny i z limonki. 
  3. Do miksera wrzuć zieloną salsę, czosnek, sok z limonki, chili i kolendrę. Zmiksuj na jednolity sos.
  4. Na środek taco nałóż boczniaki i zwiń w cygaro.
  5. Gotowe cygara poukładaj w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego i zalej salsą.
  6. Posyp startym serem i zapiekaj 10 min w 200 stopniach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości