Boli cię gardło? Żuj goździki. Oto skuteczne domowe sposoby na przeziębienie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nawracający kaszel i ból gardła? Mamy na to sposób
Nawracający kaszel i ból gardła? Mamy na to sposób
Postaw bańkę i odstaw przeziębienie
Postaw bańkę i odstaw przeziębienie
Naturalne sposoby na odporność w walce z przeziębieniem
Naturalne sposoby na odporność w walce z przeziębieniem
Nieleczona infekcja
Nieleczona infekcja
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Grypa - jak ją rozpoznać i leczyć u dziecka?
Grypa - jak ją rozpoznać i leczyć u dziecka?
Przeziębienie w ciąży? Podpowiadamy jak się leczyć
Przeziębienie w ciąży? Podpowiadamy jak się leczyć
Polacy wydają krocie na leki przeciw grypie
Polacy wydają krocie na leki przeciw grypie
Do typowych objawów przeziębienia należą kaszel i ból gardła. Jak złagodzić te dolegliwości? Czy można je leczyć domowymi sposobami? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia.

Domowe sposoby na kaszel i ból gardła

Przy bólu gardła dobrze jest sięgnąć po goździki. - One zwierają eugenol, u nas starszaków wystarczy wziąć trzy goździki, po prostu ssać. O tej porze roku, kiedy krążą wirusy, nieproszeni goście, to np. jak wsiadamy do samochodu, jedziemy z pasażerami, do pociągu, do samolotu warto wziąć i np. żuć nie gumę, tylko 2-3 goździki - powiedziała w Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia.

Goździki można także dodać do naparu. - Możemy wrzucić 2-3 goździki, 2-3 plasterki imbiru nie więcej, bo lubimy z tym przesadzić i dodać szałwię, dodać lipę, pomieszać te zioła - tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Czosnek i cebula - czy warto po nie sięgnąć w czasie choroby?

- Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, bo zawiera allicynę, tylko jak mamy czosnek, to pamiętajmy, że nie jemy go dla witaminy C, my go jemy głównie dla allicyny, wiec musimy wziąć ząbek, pokroić i żeby ta allicyna się uwolniła, potrzebujemy do tego 10 minut. Potrzebujemy powietrza, tlenu, więc nie zjadamy od razu - wyjaśniła Agnieszka Cegielska.

Jak można jeszcze wzmocnić działanie czosnku? Czy można go łączyć z miodem lub mlekiem? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana