Polak wynalazł czekoladę dla osób z osteoporozą
Osteoporoza to choroba cywilizacyjna. Jak podaje wprost.pl, szacuje się, że w Polsce zmaga się z nią około 2,1 mln ludzi, z czego 1,7 mln to kobiety. Leczenie jej polega m.in. na suplementacji diety. Za sprawą dr inż. Bartosza Błońskiego może być to łatwiejsze. Naukowiec - w ramach swojego doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu - stworzył bowiem specjalne czekolady zawierające witaminy D3 i K2 oraz wapń.
- Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych - podkreślił badacz.
Czekolada na osteoporozę - jak smakuje?
Czekolady powstały w dwóch wersjach - gorzkiej i deserowej, a zamiast sacharozy jest cukier brzozowy.
- Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie. Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej - wyjaśnił dr inż. Bartosz Błoński.
Choć czekolada nie jest jeszcze produkowana masowo, to zdaniem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach "wielka kariera dopiero przed nią".
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę. Co to za choroba i kogo dotyka?
- Przełom w leczeniu osteoporozy? Naukowcy z UJ opracowali hydrożel, który wspomoże walkę z chorobą
- Czekolada łagodzi bóle menstruacyjne? Są nowe badania
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach/PAP
Źródło zdjęcia głównego: Anastassia LAURENT/Getty Images