RISOTTO Z SUSZONA MIĘTĄ
Składniki:
1,5 szklanki ryżu risotto
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
½ szklanki białego wytrawnego owocowego wina
1 słodki pomidor
2 łyżki Mascarpone
4 łyżki masła - 2 łyżki do smażenia i 2 łyżki zimnego na koniec
ćwierć szklanki mrożonego groszku
2 garści listków rukwi wodnej
Sól / pieprz
Przygotowanie: W płaskim rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną w kostkę szalotkę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się przyrumieni wyjmij go a do szalotki dorzuć ryż. Chwilę smaż aż ziarna zrobią się intensywnie białe. Dolej teraz wino i odparuj do połowy mieszając ca kilka chwil. Dolej teraz połowę bulionu ( pozostała część dolewaj stopniowo sprawdzając ryż) i wciąż mieszając co jakiś czas sprawdzaj czy ryż jest już gotowy. Powinien być lekko twardy. Pod koniec do risotta dodaj mascarpone, mrożony groszek i pomidory.
KANAPKA Z BAKŁAŻANEM, TAHINI I JAJKIEM Z MAJO I KOKTAIL ZIELONY NA SZPINAKU I OGÓRKACH
Składniki:
kilka kromek ulubionego pieczywa
2 bakłażany
łyżeczka suszonej melisy
oliwa
kilka listków świeżej kolendry
4 jajka
2 łyżki masła
4 łyżeczki domowego majonezu
Sól / pieprz
Tahini:
szklanka sezamu łuskanego
łyżka oliwy
Koktajl:
500 g szpinaku
3 duże ogórki gruntowe
ćwierć szklanki soku z cytryny
jabłko
łyżka miodu
woda
Przygotowanie:
Tahin: sezam upraż na suchej patelni aż zacznie strzelać i wrzuć najlepiej do thermomixa. Miksuj po 2 minuty na najwyższych obrotach po czym otwieraj i zsuwaj ze ścianek ponownie na noże. Jeśli nie możesz przerobić sezamu na gładką masę dodaj olej i ponownie zmiksuj.
Bakłażana ułóż na blasze i piecz polanego oliwą około 30min w tem 180 stopni. Upieczonego wyjmij ze skóry i wrzuć do miski, skrop sokiem z połowy cytryny. Dopraw melisą, sola i pieprzem. Przestudź.
Na małej patelni rozgrzej masło i wbij po 2 jaja. Podczas smażenia jajka od góry polewaj masłem ze smażenia aby szybko ściąć białko.
Każdą kromkę przesmaż na pozostałym po jajku maśle po czym posmaruj pastą sezamową i ułóż najpierw bakłażana a później majonez i jajko.
Całość posyp listkami kolendry.
Wszystkie składniki koktajlu umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę do picia
MIX GRZYBÓW Z JAJKAMI W SOSIE Z MAŚLANKI + ZOŁA RÓŻNE
Składniki:
kilka sztuk grzybów: borowik / podgrzybek /
8 małych szalotek
4 ząbki czosnku
ziele angielskie
świeży liść laurowy
3 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka rozmarynu
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki domowego masła
szklanka maślanki
3 jajka zielononóżki
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
łyżka suszonej szałwii
Przygotowanie:
W jak najszerszej najlepiej miedzianej albo stalowej patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Gdy się przyrumienią dodaj kapelusze grzybów i nóżki ( nie krój tylko oddziel kapelusz od nóżki). Dorzuć także świeże zioła oprócz pietruszki i chwilę duś ale krótko aby grzyby pozostały jędrne. Wlej maślankę, sos sojowy i chwilę redukuj. Nie przejmuj się, że się zwarzy liczy się smak!!
Pod koniec wbij jajka jak na sadzone i wstaw do piekarnika aby się ścięły ale nie za mocno przed podaniem posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem oraz solą.
Podawaj z przypieczoną grzanką .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN