Jesień pachnąca ziołami

Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.

RISOTTO Z SUSZONA MIĘTĄ

Składniki:

1,5 szklanki ryżu risotto

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu drobiowego

½ szklanki białego wytrawnego owocowego wina

1 słodki pomidor

2 łyżki Mascarpone

4 łyżki masła - 2 łyżki do smażenia i 2 łyżki zimnego na koniec

ćwierć szklanki mrożonego groszku

2 garści listków rukwi wodnej

Sól / pieprz

Przygotowanie: W płaskim rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekaną w kostkę szalotkę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się przyrumieni wyjmij go a do szalotki dorzuć ryż. Chwilę smaż aż ziarna zrobią się intensywnie białe. Dolej teraz wino i odparuj do połowy mieszając ca kilka chwil. Dolej teraz połowę bulionu ( pozostała część dolewaj stopniowo sprawdzając ryż) i wciąż mieszając co jakiś czas sprawdzaj czy ryż jest już gotowy. Powinien być lekko twardy. Pod koniec do risotta dodaj mascarpone, mrożony groszek i pomidory.

KANAPKA Z BAKŁAŻANEM, TAHINI I JAJKIEM Z MAJO I KOKTAIL ZIELONY NA SZPINAKU I OGÓRKACH

Składniki:

kilka kromek ulubionego pieczywa

2 bakłażany

łyżeczka suszonej melisy

oliwa

kilka listków świeżej kolendry

4 jajka

2 łyżki masła

4 łyżeczki domowego majonezu

Sól / pieprz

Tahini:

szklanka sezamu łuskanego

łyżka oliwy

Koktajl:

500 g szpinaku

3 duże ogórki gruntowe

ćwierć szklanki soku z cytryny

jabłko

łyżka miodu

woda

Przygotowanie:

Tahin: sezam upraż na suchej patelni aż zacznie strzelać i wrzuć najlepiej do thermomixa. Miksuj po 2 minuty na najwyższych obrotach po czym otwieraj i zsuwaj ze ścianek ponownie na noże. Jeśli nie możesz przerobić sezamu na gładką masę dodaj olej i ponownie zmiksuj.

Bakłażana ułóż na blasze i piecz polanego oliwą około 30min w tem 180 stopni. Upieczonego wyjmij ze skóry i wrzuć do miski, skrop sokiem z połowy cytryny. Dopraw melisą, sola i pieprzem. Przestudź.

Na małej patelni rozgrzej masło i wbij po 2 jaja. Podczas smażenia jajka od góry polewaj masłem ze smażenia aby szybko ściąć białko.

Każdą kromkę przesmaż na pozostałym po jajku maśle po czym posmaruj pastą sezamową i ułóż najpierw bakłażana a później majonez i jajko.

Całość posyp listkami kolendry.

Wszystkie składniki koktajlu umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę do picia

MIX GRZYBÓW Z JAJKAMI W SOSIE Z MAŚLANKI + ZOŁA RÓŻNE

Składniki:

kilka sztuk grzybów: borowik / podgrzybek /

8 małych szalotek

4 ząbki czosnku

ziele angielskie

świeży liść laurowy

3 gałązki świeżego tymianku

1 gałązka rozmarynu

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki domowego masła

szklanka maślanki

3 jajka zielononóżki

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

łyżka suszonej szałwii

Przygotowanie:

W jak najszerszej najlepiej miedzianej albo stalowej patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Gdy się przyrumienią dodaj kapelusze grzybów i nóżki ( nie krój tylko oddziel kapelusz od nóżki). Dorzuć także świeże zioła oprócz pietruszki i chwilę duś ale krótko aby grzyby pozostały jędrne. Wlej maślankę, sos sojowy i chwilę redukuj. Nie przejmuj się, że się zwarzy liczy się smak!!

Pod koniec wbij jajka jak na sadzone i wstaw do piekarnika aby się ścięły ale nie za mocno przed podaniem posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem oraz solą.

Podawaj z przypieczoną grzanką .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości