Jesień, to sezon, w którym naszej odporności przyda się wzmocnienie. Ula Somow, dietetyczka przedstawiła nam sposoby na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin. Oto kilka przepisów na prozdrowotne napary, koktajle i szoty.
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, dostarcza nam nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na nasze samopoczucie, koncentrację i ogólną wydajność.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Wskazówki te dotyczą także kobiet w czasie laktacji. Niestety niektóre z owoców mogą być szkodliwe dla malucha karmionego mlekiem matki, ponieważ ich składniki przenikają do pożywienia.
W ostatnim czasie znów zrobiło się głośno o Robercie Karasiu. Sportowiec po raz kolejny został oskarżony o doping. W aferze głos zabrał jego dietetyk Jacek Feldman. Jak przyznaje "Niedozwolone substancje mogą wyjść w badaniu po kilkunastu miesiącach"
BDA, czyli Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków przygotowało coroczny ranking promowanych przez influencerów zasad żywieniowych, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Łączenie leków z niektórymi składnikami naszej diety może być niekorzystne dla naszego samopoczucia lub nawet zdrowia. Doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, rozwiała w Dzień Dobry TVN wszelkie wątpliwości na temat tego, czym popijać zażywane leki. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Wiele osób, które decydują się przejść na dietę, bez zastanowienia oddaje się wszelkiego rodzaju mitom na temat odchudzania. Jak nie wpaść w pułapkę "dobrych rad" w pogoni za upragnioną sylwetką? Z dietetycznymi pułapkami rozprawili się goście Dzień Dobry TVN - dietetyczka kliniczna Marta Jachym-Raczyńska oraz trener Paweł Raczyński.
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
Wielu Polaków próbuje schudnąć- stosuje diety i różne formy aktywności fizycznej, a waga nie spada. Problemem jest podjadanie. Nie zdajemy sobie sprawy, że nawet kilka orzechów czy łyk soku może sprawić, że waga będzie stała w miejscu. W studiu Dzień Dobry TVN na pytania związane z prawidłowym odżywianiem odpowiedzą Marta Jachym- Raczyńska i Paweł Raczyński.