Jesień, to sezon, w którym naszej odporności przyda się wzmocnienie. Ula Somow, dietetyczka przedstawiła nam sposoby na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin. Oto kilka przepisów na prozdrowotne napary, koktajle i szoty.
Nie czytając składów, możemy zupełnie nieświadomie spożywać jego duże ilości.
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, dostarcza nam nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na nasze samopoczucie, koncentrację i ogólną wydajność.
"Ryzyko udaru jest dużo większe".
Czy to, w jakiej kolejności jemy w ciągu dnia ma znaczenie?
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Wskazówki te dotyczą także kobiet w czasie laktacji. Niestety niektóre z owoców mogą być szkodliwe dla malucha karmionego mlekiem matki, ponieważ ich składniki przenikają do pożywienia.
Lista jest publikowana od 20 lat.
Przepisami podzieliła się z nami dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Sprawdź, o jaki produkt chodzi.
W ostatnim czasie znów zrobiło się głośno o Robercie Karasiu. Sportowiec po raz kolejny został oskarżony o doping. W aferze głos zabrał jego dietetyk Jacek Feldman. Jak przyznaje "Niedozwolone substancje mogą wyjść w badaniu po kilkunastu miesiącach"
Niestety, tak jak ze wszystkim, oliwa w nadmiarze może oddalać nas od celów takich jak utrata masy ciała.
Żucie gumy to popularna metoda odświeżenia oddechu i utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej, a nawet zaspokojenia głodu. Czy jest to bezpieczne?
Owoce są niezbędnym i bardzo istotnym elementem naszej diety. Okazuje się, że jeden z nich zdaniem dietetyków ma szczególne właściwości dla organizmu.
BDA, czyli Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków przygotowało coroczny ranking promowanych przez influencerów zasad żywieniowych, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Łączenie leków z niektórymi składnikami naszej diety może być niekorzystne dla naszego samopoczucia lub nawet zdrowia. Doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, rozwiała w Dzień Dobry TVN wszelkie wątpliwości na temat tego, czym popijać zażywane leki. Na co zwrócić szczególną uwagę?
"W zasadzie jest najważniejsze".
Wiele osób, które decydują się przejść na dietę, bez zastanowienia oddaje się wszelkiego rodzaju mitom na temat odchudzania. Jak nie wpaść w pułapkę "dobrych rad" w pogoni za upragnioną sylwetką? Z dietetycznymi pułapkami rozprawili się goście Dzień Dobry TVN - dietetyczka kliniczna Marta Jachym-Raczyńska oraz trener Paweł Raczyński.
Wszelkie wątpliwości rozwiała w Dzień Dobry TVN dietetyk Ania Radowicka.
O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN Wanda Baltaza, dietetyczka kliniczna.
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
Wielu Polaków próbuje schudnąć- stosuje diety i różne formy aktywności fizycznej, a waga nie spada. Problemem jest podjadanie. Nie zdajemy sobie sprawy, że nawet kilka orzechów czy łyk soku może sprawić, że waga będzie stała w miejscu. W studiu Dzień Dobry TVN na pytania związane z prawidłowym odżywianiem odpowiedzą Marta Jachym- Raczyńska i Paweł Raczyński.
Badacze
Przy zbilansowanych posiłkach zdecydowanie znajdzie się miejsce także dla czekolady.
Dietetyczka kliniczna Karolina Czyżowska opowiedziała w Dzień Dobry TVN o szczególnych produktach, które mogą okazać się pomocne, gdy borykamy się z problemami zdrowotnymi.
Lato obfituje w owoce, które z chęcią spożywamy na potęgę. Co więcej, chcąc być "eko", często konsumujemy nawet te, których świeżość jest wątpliwa. W wielu domach popularne jest stwierdzenie: "odetnij zgniłą część i resztę zjedz". To błąd. - Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców - ostrzegła dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.
Jak rozpoznać dobrej jakości sok?
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.