Świeże pieczywo to jeden z produktów, którym z chęcią zajadamy w ciągu dnia. Jak je wybierać, by unikać ukrytych konserwantów i polepszaczy. Czy bułki faktycznie są gorsze od chleba? O tym opowiedziała nam Ula Somow, dietetyczka.
Jesień, to sezon, w którym naszej odporności przyda się wzmocnienie. Ula Somow, dietetyczka przedstawiła nam sposoby na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin. Oto kilka przepisów na prozdrowotne napary, koktajle i szoty.
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, dostarcza nam nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na nasze samopoczucie, koncentrację i ogólną wydajność.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Wskazówki te dotyczą także kobiet w czasie laktacji. Niestety niektóre z owoców mogą być szkodliwe dla malucha karmionego mlekiem matki, ponieważ ich składniki przenikają do pożywienia.
W ostatnim czasie znów zrobiło się głośno o Robercie Karasiu. Sportowiec po raz kolejny został oskarżony o doping. W aferze głos zabrał jego dietetyk Jacek Feldman. Jak przyznaje "Niedozwolone substancje mogą wyjść w badaniu po kilkunastu miesiącach"
BDA, czyli Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków przygotowało coroczny ranking promowanych przez influencerów zasad żywieniowych, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Łączenie leków z niektórymi składnikami naszej diety może być niekorzystne dla naszego samopoczucia lub nawet zdrowia. Doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, rozwiała w Dzień Dobry TVN wszelkie wątpliwości na temat tego, czym popijać zażywane leki. Na co zwrócić szczególną uwagę?