dietetyk

    dietetyk

    Zgrabna, wysportowana sylwetka jest powodem do dumy i zadowolenia. Jednak osoby zbyt chude nie zawsze czują się ze sobą dobrze. Oczywiście w każdym przypadku należy zachować zdrowy dystans do swojego wyglądu. Warto się jednak również dowiedzieć, jak w nieobciążający organizm sposób przytyć 5 kg, 7 kg czy nawet więcej.

    Sezon jesienno-zimowy większości z nas kojarzy się z nieprzyjemnym chłodem oraz długimi wieczorami, spędzanymi w domowym zaciszu. W tym szczególnym czasie warto zatroszczyć się o zdrowy jadłospis, który pozwala uniknąć infekcji, ale i skutecznie uporać się z wyziębieniem organizmu. Podstawę takiego menu powinny stanowić pożywne potrawy, ale także aromatyczne, rozgrzewające napoje. Herbata z przyprawami doskonale sprawdzi się jako dodatek do posiłku, uprzyjemni też niejeden filmowy seans czy spotkanie w gronie przyjaciół.

    Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.

    Brzuch to dla wielu kobiet przyczyna kompleksów. Martwimy się tym, że nie jest idealnie płaski, surowo oceniamy każdą pojawiającą się na nim fałdkę tłuszczu. Prawda jest jednak taka, że to nie tylko wizytówka, którą można pochwalić się na plaży czy na siłowni, to przede wszystkim centrum naszego organizmu, w którym skumulowana jest kobiecość i wszystkie związane z nią emocje.

    Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. W klasyfikacji wzięto pod uwagę zawartość 17 witamin i składników mineralnych, które WHO uważa za najważniejsze dla zachowania zdrowia. Dlaczego warto włączyć do diety warzywa, które są w tym rankingu? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to dietetyk, Urszula Somow.

    Otyłość brzuszna - zwana też trzewną - to szczególnie groźny rodzaj otyłości, ponieważ w jej przypadku otłuszczeniu ulegają także narządy wewnętrzne w jamie brzusznej. Doskonale o tym wie Janusz Wiśniewski, który wielokrotnie próbował walczyć z nadwagą, ale kiedy w czasie pandemii przytył do 175 kg, stwierdził, że tym razem musi na poważnie wziąć się za siebie. Nad jego zdrowiem czuwa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

    W XXI wieku dużo mówi się o fat-shamingu, czyli zawstydzaniu osób z nadwagą i otyłością. Natomiast dietetyczka Anna Reguła przedstawiła w mediach społecznościowych drugą stronę medalu i poruszyła problem stygmatyzacji osób szczupłych. - Im tym bardziej ciężko jest komunikować problem, bo zaraz spotykają się z karcącymi słowami osób, które "chciałyby wyglądać tak, jak Ty" – pisze.

    Za oknem śnieg i minusowe temperatury, a my marzymy tylko o tym, by tuż po pracy wskoczyć pod ciepły koc z kubkiem gorącej herbaty. Przy takiej pogodzie nie trudno o wychłodzenie organizmu. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na to, co jemy. Właściwa dieta rozgrzewająca nie tylko doda nam siły i energii, ale także wzmocni naszą odporność. Co jeść i pić zimą? O tym rozmawialiśmy z dietetyk kliniczną dr Wandą Baltazą.

    Często spotykamy się z modnymi dietami, słyszymy też wiele stereotypów dotyczących nawyków lub produktów żywnościowych. Jak jeść z głową, nie wierząc we wszystko, co przeczytamy i usłyszymy? Kilka mitów obaliła w naszym programie dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, autorka książki "Zakłamane jedzenie".