Słodziki mogą u dzieci przyspieszać dojrzewanie. "To jest olbrzymi stres"

Czy słodziki są groźne dla dzieci?
Słodziki przyspieszają dojrzewnaie u dzieci
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najnowsze badania pokazują, że słodziki obecne w żywności czy napojach mogą przyspieszyć proces dojrzewania. Dlaczego tak się dzieje? Jakie mogą być tego konsekwencje? Jak chronić dziecko? O tym w Dzień Dobry TVN mówili Aleksandra Wolska, dietetyk dziecięcy oraz Jakub Bukowczan, endokrynolog.

Czy słodziki są niebezpieczne dla dzieci?

Zdaniem badaczy z Tajwanu słodziki mogą powodować szybsze dojrzewanie u dzieci.

- Chodzi o niektóre słodziki, takie jak aspartam, glicyryzynę. Te właśnie substancje słodzące mogą przyspieszyć dojrzewanie, powodują przedwczesne dojrzewanie u dzieci. Nie potrafimy powiedzieć, jak bardzo, ale u niektórych dzieci, które posiadają pewne genetyczne skłonności, potrafią te skłonności przyspieszyć. Zależy od genetycznych predyspozycji, ale również od płci - wyjaśniał Jakub Bukowczan.

- Dziecko zaczyna się wyróżniać od innych, powoduje, że wygląda inaczej. Dzieci nie lubią się wyróżniać, nie lubią wyglądać inaczej. (Dziecko) zaczyna szybciej rosnąć. O ile dzieci na początku chcą być wyższe, o ile na początku jest wyższe, to ostatecznie osiąga niższy wzrost w dorosłości niż inni. Też powoduje to emocjonalny stres. Oczekiwania od takiego dziecka są większe. Dziewczynki mają piersi, więc wzbudzają zainteresowanie chłopców, za wcześnie, to jest dla nich olbrzymi stres. Niekoniecznie rozwój emocjonalny nadąża za rozwojem fizycznym. To jest olbrzymi stres, bo dziecko nie radzi sobie z tym wszystkim - tłumaczył endokrynolog.

Słodziki a przedwczesne dojrzewanie. Jak chronić dziecko?

- Przede wszystkim zacznijmy czytać etykiety. To jest bardzo duży problem, wielu rodziców jeszcze tego nie robi. Odwracamy produkt i patrzymy, co jest w składzie. Jeżeli mamy cukier - sprawa jest jasna, raczej odkładamy produkt. Ale tam może być miód, tam może być sacharoza, może być syrop glukozowy. W tym całym słodkim świecie najgorsze jest to, że my przyzwyczajamy dzieci do słodkiego smaku. Niezależnie, co w tym produkcie się znajduje, czy to jest naturalne, czy to jest syntetyczne, to to dalej jest słodkie i nasze dzieci się do tego przyzwyczajają - zaznaczyła Aleksandra Wolska, dietetyk dziecięcy.

Jak wytłumaczyć maluchowi, że słodkie napoje i jedzenie mogą być dla niego szkodliwe? Czy przedwczesne dojrzewanie wymaga leczenia? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości