Melasa przez niektórych nazywana jest czarnym złotem. Czym jest i czemu zawdzięcza swój przydomek?
"Ludzie powinni rozważyć inne sposoby".
Czy erytol jest na pewno zdrowy?
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Dekstroza to izomer optyczny glukozy, który naturalnie występuje np. w owocach. Jest składnikiem odżywek dla sportowców, ale stosują go również osoby chore na cukrzycę w sytuacji spadku poziomu glukozy. Nadmiar dekstrozy wywołuje skutki uboczne.
Acesulfam K w składzie produktów oznaczany jest symbolem E950. To sztuczna substancja słodząca dodawana głównie do produktów spożywczych, najczęściej tych z kategorii „light”. Zwykle sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.
Stewia to jedna z popularniejszych roślin w ostatnich latach, znana głównie ze swoich właściwości słodzących. Jest zdrowym zamiennikiem cukru, a przy odrobinie zaangażowania i wiedzy można z powodzeniem uprawiać ją w domu lub w ogrodzie. Poznaj wymagania uprawne stewii i zasady pielęgnacji.
Co zawiera w sobie słodzik i jakie są negatywne skutki jego stosowania? O tym, czy produkty light są naprawdę light opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.