Ten popularny słodzik utrudnia leczenie raka? Stosowany jest w wielu produktach

Słodzik
Ten popularny słodzik może utrudniać leczenie raka. Stosowany jest w wielu produktach
Źródło: bit245/Getty Images
Na temat substancji słodzących, które są zamiennikami cukru, krąży wiele mniej i bardziej prawdziwych informacji. W ostatnim czasie naukowcy doszli do wniosku, że jeden z nich może negatywnie wpływać na pacjentów leczonych na raka.
Kluczowe fakty:
  • Sukraloza wpływa na skład mikrobiomu jelitowego.
  • Powszechnie używany słodzik w produktach typu light, może negatywnie wpływać na efektywność immunoterapii przeciwnowotworowej.
  • Naukowcy chcą opracować suplement niwelujący negatywne działanie sukralozy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Bartek Dajnowski i przedszkolak
“Czy słodycze są zdrowe? Tak!” – napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sukraloza a leczenie raka

Naukowcy z Uniwersytetu w Pittsburghu i Centrum Onkologii UPMC Hillman odkryli, że sukraloza, powszechnie używany słodzik w produktach typu light, może negatywnie wpływać na efektywność immunoterapii przeciwnowotworowej. Ich wyniki zostały opublikowane w "Cancer Discovery".

Badanie skupiało się na badaniu wpływu diety bogatej w sukralozę na efektywność immunoterapii u pacjentów cierpiących na czerniaka i niedrobnokomórkowego raka płuca. Wyniki pokazały, że pacjenci, którzy spożywali dużo sukralozy, reagowali gorzej na leczenie i mieli niższe wskaźniki przeżywalności w porównaniu z tymi, którzy unikali tego słodzika.

Początkowe etapy badania obejmowały eksperymenty na myszach, w których naukowcy stwierdzili, że sukraloza wpływa na skład mikrobiomu jelitowego gryzoni, zwiększając populację bakterii rozkładających argininę. Arginina jest kluczowym aminokwasem dla prawidłowego funkcjonowania limfocytów T, które odgrywają kluczową rolę w immunoterapii przeciwnowotworowej, wspomagając układ odpornościowy w walce z komórkami rakowymi.

- Gdy poziom argininy spadał z powodu zmian w mikrobiomie wywołanych przez sukralozę, komórki T nie działały prawidłowo. W rezultacie immunoterapia była mniej skuteczna, myszy te miały większe guzy i krócej żyły – wyjaśniła prof. Abby Overacre, główna autorka badania.

Czy da się zniwelować negatywne działanie sukralozy?

Jednakże, kiedy do żywienia zwierząt dodawano dodatki z argininą lub cytruliną (substancją, która w ciele jest przekształcana w argininę), efektywność terapii była odzyskiwana.

- Oczywiście możemy zalecić pacjentom onkologicznym, aby przestali pić napoje dietetyczne, ale oni na co dzień i tak mają już dość trudności, więc radykalna zmiana diety może być dla nich zbyt dużym wyzwaniem. Dlatego tak cenne byłoby, gdy okazało się, że suplementacja argininą może być prostym sposobem na zniwelowanie negatywnego wpływu sukralozy na ich terapię - zaznaczyła prof. Overacre. W kolejnym etapie badania naukowcy chcieli sprawdzić, czy wyniki te mają przełożenie na ludzi. Przeanalizowali dane 132 osób z zaawansowanym czerniakiem lub niedrobnokomórkowym rakiem płuca, leczonych immunoterapią (samą lub w połączeniu z chemioterapią). Pacjenci wypełniali szczegółowe ankiety dotyczące nawyków żywieniowych, w tym spożywania sztucznych słodzików. - Odkryliśmy, że sukraloza także u ludzi ograniczała skuteczność immunoterapii, niezależnie od rodzaju nowotworu, stadium choroby czy zastosowanego leczenia - powiedział prof. Diwakar Davar, współautor badania. - To pokazuje, że istnieje duża potrzeba opracowania specjalnych suplementów dla pacjentów, którzy regularnie spożywają ten słodzik - dodał.

Aktualnie naukowcy mają zamiar przystąpić do badań klinicznych, które mają na celu ustalenie, czy podawanie cytruliny może korzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit i reakcję immunologiczną u pacjentów poddawanych immunoterapii. Planują również sprawdzić, czy inne sztuczne substancje słodzące - jak aspartam, sacharyna, ksylitol czy stewia - mają podobny efekt na organizm

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości