Słodziki sprzyjają nadwadze i otyłości
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed stosowaniem sztucznych słodzików. Z najnowszych badań opublikowanych przez WHO jasno wynika, że tego rodzaju produkty przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a tym prowadzą do rozwoju nadwagi oraz otyłości. Mogą mieć też swój udział w rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Porady dietetyków
Francesco Branca, dyrektor WHO do spraw żywienia i bezpieczeństwa żywności, cytowany w specjalnym komunikacie wydanym przez WHO, tłumaczy, że "zamiana prostych cukrów na niecukrowe słodziki nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia cukrów prostych, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, takie jak owoce". Ekspert uważa, że najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia będzie sięganie po żywność oraz napoje, które są pozbawione dodatku cukru.
Do najbardziej popularnych niecukrowych słodzików należą acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharynę, sukralozę, stewię i jej pochodne.
Nadwaga i otyłość. Jak dużym jest problemem?
Nadwaga i otyłość to coraz większy problem. Zmagają się z nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Z szacunków WHO wynika, że do roku 2025 nadmierną masę ciała będzie miał co czwarty człowiek na świecie.
Należy dodać, że problem ten dotyczy również Polaków. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że otyłość i nadwaga dotyczy 62 procent mężczyzn i 46 procent kobiet.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czym zastąpić cukier? Naturalne i syntetyczne zamienniki
- Otyli chłopcy mogą mieć problemy z płodnością. Niepokojące ustalenia badaczy
- Miód majowy - czyli syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić i jakie ma właściwości?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl/WHO
Źródło zdjęcia głównego: nensuria/Getty Images