Cukier na lepsze samopoczucie?
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec postanowili odpowiedzieć na pytaniem, jak na nasze samopoczucie wpływa spożycie cukru i czy rzeczywiście poprawia nastrój. W tym celu zestawili ze sobą 31 badań, które zostały przeprowadzone niezależnie od siebie.
Analiza wykazała, że cukier nie wpływa na nas pozytywnie i wcale nie wywołuje euforii. Okazuje się, że nawet może sprawić, że będziemy zmęczeni i osłabieni, a nasze zmysły wykażą się powolniejszą reakcją. W niektórych opracowaniach pojawiła się informacja, że węglowodany reagują na tzw. "szlak przyjemności" w mózgu. Natomiast nawyk sięgania po słodkości w chwilach przygnębienia czy stresu może być niebezpieczny dla naszego zdrowia psychicznego.
- Przekonanie, że cukier może poprawić nam nastrój, jest szeroko rozpowszechnione w kulturze. Zjawisko jest na tyle szerokie, że każdego dnia sięgamy po słodkie napoje i przekąski, by walczyć ze zmęczeniem lub złym humorem – tłumaczył psycholog Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie.
Jak działa cukier na nasz nastrój?
Badacze z Wielkiej Brytanii i Niemiec doszli do wniosku, że cukier dostarcza nam jedynie krótkotrwałego przypływu pozytywnych emocji. Następnie organizm chce odreagować ten stan, a my popadamy w rozdrażnienie i jesteśmy ospali. Naukowcy zastrzegli jednak, że dopuszczają niewielki margines błędu u osób z dużymi zaburzeniami nastroju, bo testy skupiały się przede wszystkim na zdrowych dorosłych.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Odstawiła popularny składnik. "Brzuch z miesiąca na miesiąc naturalnie spadał"
- Czy cukier uzależnia jak kokaina? "Pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu"
- Naukowcy alarmują. Popularny słodzik może zwiększać ryzyko zawału oraz udaru mózgu
Autor: Daria Pacańska
Źródło: mp.pl
Źródło zdjęcia głównego: Dimitri Otis/Getty Images