Nie czytając składów, możemy zupełnie nieświadomie spożywać jego duże ilości.
O czym jeszcze pisaliśmy na dziendobry.tvn.pl?
Skąd ten wzrost?
Cukier to składnik, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na cukier?
Ile cukru należy spożywać w ciągu dnia?
Chrupki kukurydziane, biszkopty, soki pomarańczowe i owsiane batoniki - te produkty często lądują w plecakach dzieci.
Przepis na surówkę z marchwi wywołał sporo kontrowersji.
Kilka dni temu w Warszawie odbyły się najsłodsze targi w Polsce. Pojechaliśmy tam z kamerą, zarówno na część konkursową jak i na ogłoszenie wyników. W Dzień Dobry TVN spotkaliśmy się ze zwyciężczynią jednej z kategorii oraz Renatą Martyną, jurorką.
Podstawowym elementem dbania o higienę jamy ustnej jest mycie zębów. Należy je szczotkować minimum dwa razy dziennie, a specjaliści rekomendują robić to jak najczęściej. Jedna z dentystek w swoich mediach społecznościowych ostrzegła, że są pewne wyjątki od tej reguły. Kiedy lepiej zrezygnować z mycia zębów? Sprawę skomentował nasz ekspert.
Cukierki, dropsy, żelki, gumy i landrynki. Firmy sprzedające słodycze największy kapitał zbijają na dzieciach. Reporterka programu "Uwaga! TVN" Aleksandra Rek przyjrzała się branży spożywczej, która jak się okazuje - w sposób niezbyt kontrolowany handluje produktami niewskazanymi dla najmłodszych. Dziennikarce w Dzień Dobry TVN towarzyszyła Anna Radowicka - dietetyczka kliniczna, która opowiedziała o wpływie cukru na zdrowie dzieci.
Melasa przez niektórych nazywana jest czarnym złotem. Czym jest i czemu zawdzięcza swój przydomek?
"Stanowią niebezpieczeństwo".
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.
"Ludzie powinni rozważyć inne sposoby".
Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Wiele osób uważa, że zjedzenie produktów zawierających cukier doda im energii i poprawi humor. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec udowodnili, że nie należy wierzyć w tę teorię. Jaki zatem wpływ mają słodkości na nasze samopoczucie?
"Brzuch z miesiąca na miesiąc naturalnie spadał".
Jak wskazują wyniki najnowszego badania, podczas jedzenia cukru i przyjmowania narkotyków większość aktywowanych struktur mózgowych pokrywa się.
Czy erytol jest na pewno zdrowy?
Wiele osób zajada nieustający stres słodkimi przekąskami, które na chwilę niwelują uczucie głodu i dodają energii. Jednak taki tryb życia odbija się na zdrowiu, a efekty widać gołym okiem na skórze. Czym jest cukrowa twarz i czym się charakteryzuje?
Sprawdź, czym jest "ubieranie węglowodanów".
- Jest taka słodka - komentują internauci.
Zespół Cukier z chwili na chwilę zyskuje coraz więcej fanów. Współtwórców grupy możemy kojarzyć z koncertów Dawida Kwiatkowskiego, z którym występowali na scenie. Dziś promują własną twórczość.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę ceny cukru w Polsce i za granicą. Okazuje się, że ten sam produkt na Zachodzie kupimy o wiele taniej. Ekspertka przedstawiła swoje wyliczenia i załączyła zdjęcia z supermarketów.
Od kilkunastu dni Polacy masowo wykopują cukier. Zainteresowanie jest tak duże, że niektóre sklepy zaczęły wprowadzać limity i pojedynczy klient może kupić np. nie więcej niż 10 kilogramów tego produktu. Czy robienie zapasów naprawdę ma sens? Co na ten temat mówią eksperci?
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Czy Polacy rzeczywiście mają powód do zmartwień?
Dietetyczka podzieliła się z nami złotą wskazówką.
O tym, jak wrócić do równowagi po spożyciu dużej ilości cukru, opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna.