cukier

    cukier

    Rano rogalik z dżemem, w przerwie w pracy ciastko do kawy, po obiedzie deser, a na poprawę nastroju batonik. Jeśli jest gorąco, chętnie zjemy lody, a pragnienie ugasimy słodkim, gazowanym napojem. W ciągu dnia nawykowo sięgamy po produkty zawierające cukier. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on obecny nie tylko w słodyczach. Jak z niego zrezygnować? Dlaczego jest to takie trudne? To wyjaśnia nam psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "190 dań do pudełka. Insulinooporność".

    Acesulfam K w składzie produktów oznaczany jest symbolem E950. To sztuczna substancja słodząca dodawana głównie do produktów spożywczych, najczęściej tych z kategorii „light”. Zwykle sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.

    Każda osoba dbająca o własne zdrowie powinna zastanowić się, jak obniżyć poziom cukru, o ile jest on za wysoki. Jest to ważne nie tylko dla cukrzyków i osób odchudzających się, ale dla każdego człowieka troszczącego się o własne ciało i zdrowie. Większość produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia, doprowadzają do szkodliwego i gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi.

    Podatek cukrowy zaczął obowiązywać w Polsce od nowego roku. Wielu konsumentów mogło już zauważyć jego pierwsze skutki podczas zakupów. Ceny niektórych napojów błyskawicznie bowiem poszły w górę. W jakim celu wprowadzono ten podatek? Za które produkty zapłacimy więcej? Wyjaśniała to w naszym programie ekonomistka Katarzyna Iwanoska.

    2,3 mln Polaków cierpi na cukrzycę, ale szacuje się, że ich rzeczywista liczba wynosi nawet 4 mln. Na całym świecie zmaga się z nią 425 milionów ludzi, a problem narasta także wśród dzieci i młodzieży. Jak rozpoznać tę chorobę? Jak wygląda sytuacja cukrzyków w czasie pandemii? O tym mówił w naszym programie dziennikarz Michał Figurski, prezes Fundacji Najsłodsi.

    Cukier towarzyszy nam od samego początku. Jest w wodach płodowych oraz mleku matki. To właśnie on pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niestety to, co nam smakuje i sprawia przyjemność nie zawsze jest zdrowe. Cukier, a w szczególności jego nadmiar, w codziennej diecie może nam zafundować poważne problemy. Dlaczego lepiej sięgać po niego z umiarem?

    Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?

    Czym zastąpić biały cukier w kuchni? Z takim problemem zmaga się dziś nasz łańcuchowy duet :) Piotr do ciasta drożdżowego użył ksylitolu! Aneta z kolei, przygotowała słodkie trufle z ciecierzycy! Smacznego :)

    Coraz więcej osób świadomie decyduje się wyłączyć cukier z diety. Światowe Organizacje Zdrowia zalecają, by dzienna norma cukru w diecie nie przekraczała 5 proc. W dzisiejszej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska podpowiada, czym zastępować niezdrowy biały cukier. Czy cukier kokosowy jest dobrą alternatywą? Czym jest syrop daktylowy i czy jest zdrowy?

    Daria Ładocha namawiała nas do detosku cukrowego, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które można przygotować bez cukru.

    Czy w momencie, kiedy nie potrafimy odmówić sobie czegoś słodkiego, to jest już uzależnienie? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy psychodietetyk Justynę Markowską. Jak radzić sobie z ciągłą ochotą na coś słodkiego? Dlaczego w momencie głodu zamiast sięgnąć po coś treściwego, wybieramy słodycze? Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie możemy zjeść 5 łyżeczek cukru. Tymczasem statystyczny Polak zjada miesięcznie 3,5 kg cukru, z czego 1 kg to ten w torebkach, a reszta ulokowana jest w innych produktach. Jakich? Dlaczego jest szkodliwy? Kiedy cukier pojawił się w Europie? O cukrze, jego historii i właściwościach rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN ze specjalistką do spraw żywienia człowieka Małgorzatą Sobczyk z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru i dziennikarzem Dariuszem Kortko.

    Wszyscy wiemy, że cukier niszczy nasze zdrowie i sylwetkę, ale czy faktycznie przyspiesza starzenie skóry? W Dzień Dobry Wakacje spytaliśmy o to dr. Marcina Ambroziaka - lekarza medycyny estetycznej. Ale jak żyć bez słodkości? Czy "zdrowe" zamienniki cukru są faktycznie takie zdrowe? Czy cukier należy wyeliminować z diety całkowicie? I jak go najłatwiej ostawić? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyczka Agnieszka Mielczarek.

    Istnieje teoria, że cukier uzależnia tak silne jak alkohol i narkotyki. Czy to prawda? Czy jedzenie niedzielnego ciasta babci to już uzależnienie? Jak na glukozę reaguje nasz organizm? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, jak zachowuje się człowiek na cukrowym "głodzie" i kto jest w grupie wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o uzależnienie od cukru.

    W kuchni Dzień Dobry TVN - Ina Rybarczyk, blogerka kulinarna. Specjalnie dla naszych widzów przygotowała dziś: kopytka z batatów, wegański parmezan, jaglaną tartę kawową i czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli. Smacznego!

    Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?

    Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają do swoich produktów syrop glukowozo-fruktozowy? Czym różni się on od zwykłego cukru? Czy łatwo jest zmieścić się w nowej normie dziennego spożycia cukru, którą Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła na 3,5 łyżeczki? O tym w jakich produktach znajduje się cukier i o jego wpływie na nasze zdrowie rozmawialiśmy z dr inż. Iloną Gałązką-Czarnecką.

    Jedząc słodkości nasz mózg wytwarza endorfiny, jesteśmy szczęśliwsi. Według gościa Dzień Dobry TVN - Elżbiety Lange, psychodietetyk, coacha zdrowia, cukier jest obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia trucizn, co więcej dozwoloną. Jak rozpoznać uzależnienie od słodyczy? Jak się od nich odzwyczaić? Czy powinno się rezygnować ze słodyczy całkowicie, czy wystarczy je ograniczyć?

    Jest niemalże wszędzie, nawet w produktach, które uchodzą za zdrowe i dietetyczne. O czym mowa? O cukrze rafinowanym - białym, słodkim i często niewidoczny. Jak dużo i jak często go jemy? Te pytania zadał sobie Australijczyk Damon Gameau, który po poznaniu odpowiedzi, porzucił swoją zdrową dietę i przez dwa miesiące jadł tyle cukru, ile zjada większość jego rodaków, czyli 40 łyżeczek dziennie. Swoje doświadczenia przedstawił w filmie i książce "Cały ten cukier". O swoim doświadczeniu i wpływie cukru na zdrowie powiedział dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu. Niektórzy z Was mogą być zaskoczeni tym, co zobaczą.

    Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?