Cukierki, dropsy, żelki, gumy i landrynki. Firmy sprzedające słodycze największy kapitał zbijają na dzieciach. Reporterka programu "Uwaga! TVN" Aleksandra Rek przyjrzała się branży spożywczej, która jak się okazuje - w sposób niezbyt kontrolowany handluje produktami niewskazanymi dla najmłodszych. Dziennikarce w Dzień Dobry TVN towarzyszyła Anna Radowicka - dietetyczka kliniczna, która opowiedziała o wpływie cukru na zdrowie dzieci.
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.
Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Wiele osób uważa, że zjedzenie produktów zawierających cukier doda im energii i poprawi humor. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec udowodnili, że nie należy wierzyć w tę teorię. Jaki zatem wpływ mają słodkości na nasze samopoczucie?
Wiele osób zajada nieustający stres słodkimi przekąskami, które na chwilę niwelują uczucie głodu i dodają energii. Jednak taki tryb życia odbija się na zdrowiu, a efekty widać gołym okiem na skórze. Czym jest cukrowa twarz i czym się charakteryzuje?
Zespół Cukier z chwili na chwilę zyskuje coraz więcej fanów. Współtwórców grupy możemy kojarzyć z koncertów Dawida Kwiatkowskiego, z którym występowali na scenie. Dziś promują własną twórczość.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę ceny cukru w Polsce i za granicą. Okazuje się, że ten sam produkt na Zachodzie kupimy o wiele taniej. Ekspertka przedstawiła swoje wyliczenia i załączyła zdjęcia z supermarketów.
Od kilkunastu dni Polacy masowo wykopują cukier. Zainteresowanie jest tak duże, że niektóre sklepy zaczęły wprowadzać limity i pojedynczy klient może kupić np. nie więcej niż 10 kilogramów tego produktu. Czy robienie zapasów naprawdę ma sens? Co na ten temat mówią eksperci?
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Aspartam, w składzie produktów kryjący się pod symbolem E951, to jedna z najczęściej stosowanych sztucznych substancji słodzących. Dodawany bywa nie tylko do produktów spożywczych, lecz także do rozmaitych leków.
Jeszcze do niedawna był szał na punkcie lodów Ekipy. Teraz znani youtuberzy wypuścili na rynek nowy produkt - napój gazowany o smaku truskawkowym i cytrynowym. Skład, jak zauważa Katarzyna Bosacka, pozostawia wiele do życzenia. Na 100 ml jest aż 10 g cukru. Czy dzieci powinny to pić?
Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosi 44,5 kg. Nie chodzi tylko o zwykły cukier używany np. do herbaty, ale przede wszystkim o cukry ukryte. Okazuje się, że ten składnik dodawany jest niemal do wszystkiego, a firmy spożywcze starają się go ukryć, używając różnych nazw. Gdzie znajdziemy cukier, mimo że się tego nie spodziewamy?
Rano rogalik z dżemem, w przerwie w pracy ciastko do kawy, po obiedzie deser, a na poprawę nastroju batonik. Jeśli jest gorąco, chętnie zjemy lody, a pragnienie ugasimy słodkim, gazowanym napojem. W ciągu dnia nawykowo sięgamy po produkty zawierające cukier. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on obecny nie tylko w słodyczach. Jak z niego zrezygnować? Dlaczego jest to takie trudne? To wyjaśnia nam psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "190 dań do pudełka. Insulinooporność".
Acesulfam K w składzie produktów oznaczany jest symbolem E950. To sztuczna substancja słodząca dodawana głównie do produktów spożywczych, najczęściej tych z kategorii „light”. Zwykle sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.