Te słodycze lubi większość dzieci. Ratownik medyczny apeluje do rodziców: "Stanowią niebezpieczeństwo"

Źródło: Dzień Dobry TVN
(Od)wagi dzieciaki – słodko bez cukru
(Od)wagi dzieciaki – słodko bez cukru
(Od)wagi dzieciaki - dodatki do żywności
(Od)wagi dzieciaki - dodatki do żywności
(Od)wagi dzieciaki - Szymon nie chce schudnąć
(Od)wagi dzieciaki - Szymon nie chce schudnąć
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie
(Od)wagi dzieciaki – jak ryby w wodzie
(Od)wagi dzieciaki – jak ryby w wodzie
(Od)wagi dzieciaki – turnus odchudzający
(Od)wagi dzieciaki – turnus odchudzający
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie - poprawka
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie - poprawka
Julka musi podjąć trudną decyzję
Julka musi podjąć trudną decyzję
(Od)wagi dzieciaki – łyżwiarstwo dodaje siły
(Od)wagi dzieciaki – łyżwiarstwo dodaje siły
(Od)wagi dzieciaki – nocne podjadanie Jędrka
(Od)wagi dzieciaki – nocne podjadanie Jędrka
(Od)wagi dzieciaki - koktajlowy zawrót głowy
(Od)wagi dzieciaki - koktajlowy zawrót głowy
Miękkie, kolorowe i słodkie. Popularne pianki są uwielbiane przez maluchy. Jak się jednak okazuje, są nie tylko smaczne, ale także groźnie dla najmłodszych. Dlaczego? Wyjaśniła to ratowniczka medyczna.

Słodycze niebezpieczne dla dzieci

Istnieje wiele dowodów na to, że słodycze nie są odpowiednie dla dzieci. Nadmiar cukru wpływa m.in. na otyłość, a także powoduje próchnicę zębów. Jesteśmy jednak zdania, że we wszystkim ważny jest umiar. Kluczowa jest więc nie tylko jakość produktów spożywczych, ale przede wszystkim spożywana ilość.

Pewna ratowniczka medyczna zwróciła rodzicom uwagę na coś jeszcze. Kobieta, która przez osiem lat pracowała w Ambulance Victoria, opublikowała w sieci filmik, który oświecił wiele osób. Nikki Jurcutz otwarcie przyznała, że popularne, miękkie pianki, które często wykorzystywane są także podczas ogniska, stanowią zagrożenie dla maluchów. Małe żołądki nie są przygotowane do trawienia tego przysmaku.

To nie koniec, jest jeszcze jedno ale. Zdaniem byłej ratowniczki podczas jedzenia pianek występuje "poważne ryzyko zadławienia". Dlaczego? Dzieci poniżej piątego roku życia mogą mieć problem z przełknięciem dużej pianki. Co więcej, problematyczna jest także konsystencja przekąski. Jest bowiem lepka, więc z łatwością może utknąć w drogach oddechowych, z kolei w przypadku zadławienia ciężko będzie się jej pozbyć. W tym przypadku uderzenia w plecy mogą być niewystarczające.

Idąc za radą ekspertki, jeśli już chcemy podawać dziecku pianki, najlepszą formą serwowania będzie ich pocięcie na małe kawałki.

- Kiedy są mokre, stają się bardziej lepkie i trudniejsze do połknięcia, a także mogą być trudniejsze do usunięcia z dróg oddechowych w kryzysowej sytuacji. Możesz kroić je na mniejsze kawałki lub zamiast tego, zamieniając je na mini pianki. Takie "modyfikowanie" żywności to świetny sposób, aby uczynić ją bezpieczniejszą dla Twojego malucha – tłumaczy Nikki Jurcutz.

Pianki groźne dla maluchów

To nie pierwsza porada, jaką była ratowniczka przekazała rodzicom. Temat pianek okazał się jednak kontrowersyjny. Większość opiekunów nie zdawała sobie sprawy, do jakiego niebezpieczeństwa może doprowadzić niewinna przekąska..

- "Dziękuję za tę radę", "Moja córka ma cztery lata i właśnie jadła pianki. Teraz je wyrzucam", "Daje te pianki mojemu 3-letniemu dziecku", "Niewiele osób nawet zdaje sobie sprawę, jak niebezpieczne są pianki marshmallow dla małych dzieci", "Mój tata był świadkiem śmierci dorosłej osoby, której w gardle ugrzęzła pieczona pianka" - pisali internauci. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło: edziecko.pl

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana