Jak najzdrowiej jeść słodkości w święta? Poznaj trik dietetyka

ciasto
Jak jeść słodkości w święta? Porady dietetyka
Źródło: Monty Rakusen/Getty
Święta Bożego Narodzenia to ten czas w roku, kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej kulinarnych przyjemności niż zwykle. Oprócz tradycyjnych dań na stole nie może brakuje słodkości, których również chcemy spróbować. Jak nie czuć się źle po zjedzeniu sernika, makowca czy pierniczków? Kiedy najlepiej przyjąć dodatkową dawkę cukru? Dietetyk Karolina Gruszecka wyjaśniła, czym jest "ubieranie węglowodanów".

Jak jeść słodkości w święta?

Odmówienie sobie świątecznego makowca czy sernika to trudne wyzwanie. Wiele osób po zjedzeniu słodkości czuje spadek energii. Nawet jeśli ciasto było popite kawą, chwilę później deser kończy się sennością. Dlaczego tak się dzieje? Jak tłumaczy dietetyk Karolina Gruszecka, powinniśmy zadbać o poziom glikemii, czyli cukru we krwi.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

- Im więcej mamy wyrzutów cukru i insuliny, tym gorzej dla naszego samopoczucia. Czujemy się zmęczeni, pijemy kawę, żeby na chwilę się pobudzić. Później znowu chcemy zjeść coś słodkiego, bo spadł nam cukier i zataczamy błędne koło - wyjaśnia specjalistka w rozmowie z serwisem Dzień Dobry TVN. Jak jednak pociesza, jest na to rozwiązanie. Da się uniknąć drastycznych wyrzutów cukru i nieprzyjemnego samopoczucia po deserze. Trik ten nazywany jest "ubieraniem węglowodanów".

Co to jest "ubieranie węglowodanów"?

Słodkości pełne węglowodanów najlepiej strawią się w towarzystwie białka lub zdrowego tłuszczu. Oznacza to, że najlepszy moment na zjedzenie ciasta to ten chwilę po pełnowartościowym posiłku. Ten sposób niesie za sobą dwie korzyści: pierwsza to uniknięcie senności i spadku cukru, a druga to przyjęcie mniejszej ilości kalorii, bo nie traktujemy słodkości jako oddzielnego posiłku.

- Najlepiej zjeść coś słodkiego bezpośrednio po obiedzie - radzi Karolina Gruszecka. - Można też połączyć coś słodkiego z białkiem lub zdrowym tłuszczem, co obniży ładunek glikemiczny przekąski - tłumaczy. - Dlatego jeśli batonik, to zjedzmy go w towarzystwie garści orzechów czy pestek słonecznika, jeśli czekolada, to poprzedzona np. jogurtem lub ta z orzechami - wskazuje dietetyczka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Maria Czarniecka

Źródło zdjęcia głównego: Monty Rakusen/Getty

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana