Boisz się ociężałości i bólu brzucha po wigilii? Z pomocą przychodzą proste w przygotowaniu napary

Napór z ziół na świąteczne przejedzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najpierw sałatki, śledziki, pierożki i makowiec, potem wzdęcia, ból i ociężałość. Święta są czasem, w którym nie warto sobie odmawiać jedzenia, jednak, skoro to możliwe, dobrze jest zabezpieczyć się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami spożywania, nieraz ciężkostrawnych, potraw. Przepisy na dające ulgę napary w studiu Dzień Dobry TVN zdradzili Karolina i Maciej Szaciłło.

Patenty wzdęcia i ociężałość

Czy przyjemność pałaszowania tłustych i słodkich dań musi mieć swoją gorzką cenę? Nie, jeżeli dobrze się do niej przygotujemy. Jak wyjaśniali w naszym studiu Karolina i Maciej Szaciłło, propagatorzy zdrowego stylu życia, warto zacząć od specjalnej przekąski.

- Plasterek imbiru (...) mamy nierafinowaną sól (...) i przeżuwamy nawet 5 minut, żeby ten imbir uwolnił soki i wsparł nasze soki trawienne - powiedziała Karolina.

Propagatorzy zdrowego stylu życia zaprezentowali w naszym studiu jeszcze kilka ciekawych przepisów.

Herbatka na ciężki brzuch

  • 4 plasterki obranego imbiru,
    • 1 czubata łyżeczka rumianku,
      • 1/4 łyżeczki lukrecji,
        • 1/3 łyżeczki mięty pieprzowej,
          • 2 ziarenka kardamonu,
            • około 1 l wody.

              Imbir i suszone zioła zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 10 minut pod przykryciem do zaparzenia. Wypijamy 1-2 szklanki minimum 30 minut po ciężkostrawnym, wzdymającym posiłku. Uwaga: lukrecji nie powinny używać osoby cierpiące na obrzęki. Może również zatrzymywać wchłanianie wapnia i potasu. Nie powinno się jej stosować przy nadciśnieniu i osteoporozie.

              Tonik poprawiający trawienie

              • Około 50 ml świeżo wyciśniętego soku z imbiru,
                • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
                  • naturalny miód do smaku.

                    Sok z imbiru wyciskamy w sokowirówce lub ścieramy na tarce i wyciskamy przez gazę. Tak przygotowany sok możemy przechowywać 1 - 2 dni w lodówce. Sok (w temperaturze pokojowej) łączymy z pozostałymi składnikami i wypijamy po obfitym posiłku. Uwaga: przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są choroby zapalne skóry, krwawienia i wrzody. Nie powinno się stosować jednocześnie imbiru i leków rozrzedzających krew (m.in. aspiryny). Jeśli bierzesz np. aspirynę, stosuj imbir 2 godziny przed lub po jej zażyciu.

                    A jak przygotować wodę ziołową na poprawienie trawienia? Sprawdźcie w naszym materiale wideo.

                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Autor: Michalina Kobla

                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości