Trwa sezon na śliwki. Zarówno świeże owoce, jak i te suszone są nieocenionym źródłem składników odżywczych. Śliwki regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, ale nie tylko. Jesienią sięgaj po śliwki jak najczęściej!
Zielona fasolka szparagowa jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca, układu odpornościowego i nerwowego. Dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i działa antynowotworowo. Jest cennym źródłem antyoksydantów hamujących procesy starzenia się organizmu.
Ser to jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych. Świetnie nadaje się na kanapki, uzupełnia też smak wielu potraw. Ale czy jest zdrowy? Czy warto po niego sięgać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywności.
Papryczka chili to znacznie więcej niż tylko wyrazisty dodatek do potraw. Obecna w warzywie kapsaicyna nie tylko nadaje jej ostrość, ale też wykazuje działanie przeciwzapalnie. Jakie jeszcze właściwości ma kapsaicyna? Dlaczego warto wprowadzić ostrą papryczkę do swojego menu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Milena Nosek, dietetyk.
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.