Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Barista pokazał, jak ją przygotować
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kawy z mlekiem. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze udowodnili bowiem, że dodanie nabiału do ziaren ma działanie przeciwzapalne. Jak przygotować dobrą kawę w domu? Na to pytanie odpowiedział w studio Dzień Dobry TVN barista Kuba Kalusiński.
Jak zachęcić dziecko do zmiany nawyków żywieniowych? Wypróbuj zasadę "9-5-2-1-0"
Z otyłością zmaga się coraz więcej dzieci. W odpowiedzi na ten problem powstał specjalny program "9-5-2-1-0", ułatwiający najmłodszym zmianę trybu życia i nawyków żywieniowych.
Płaski brzuch w 2023 roku? Dietetyczka przedstawiła 5 produktów, które musisz włączyć i wyeliminować z diety
Za kilka dni powitamy kolejny rok, a w naszych głowach już tworzą się plany i cele na przyszłe 12 miesięcy. Jak zawsze jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest zrzucenie zbędnych kilogramów i figura marzeń. Pewna dietetyczka z Australii postanowiła ułatwić nam to zadanie i zdradziła produkty, dzięki którym płaski brzuch będzie na wyciągnięcie ręki. O zasadność jej rad postanowiliśmy zapytać dr Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.
Sposób na wsparcie metabolizmu nie tylko od święta. Jak zadbać o układ trawienny?
Żołądek po świętach może wracać do formy nawet kilka tygodni. Jak zadbać o swój organizm nie tylko podczas problemu, ale i na przyszłość opowiedziała dietetyk Karolina Gruszecka.
Właściwości nerkowców – jak te orzechy wpływają na zdrowie?
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Czy dieta bogata w ziemniaki szkodzi zdrowiu? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
Wiele osób odmawia sobie spożywania ziemniaków w obawie przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Wyniki badań przeprowadzonych przez duńskich i australijskich naukowców zmieniają sposób postrzegania popularnego składnika diety.
Askorbinian sodu – zastosowanie i właściwości lecznicze
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Jak zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca? Kardiolog wskazuje 5 produktów, które warto wykluczyć z diety
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzech orzechowi nierówny. Które rodzaje mają najwięcej wartościowych substancji?
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy w codziennym jadłospisie. "Są nawet w diecie dla osób odchudzających się"
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Mimo że dieta bezmięsna cieszy się coraz większą popularnością, to wciąż wiele osób ma obawy, czy można ją stosować u dzieci. Czy w ich przypadku takie menu jest bezpieczne? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z mamą weganką Joanną Miczulską oraz tatą weganinem Piotrem Melnyczukiem.
Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Jak przygotować jesienną, naturalną apteczkę, by wzmocnić odporność? Porady dietetyka
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
Dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda zapewnia, że rozwiązaniem mogą być owocowe przegryzki w formie płynnej, które dostępne są między innymi w sieci sklepów Żabka.
W trosce o planetę. Jak Żabka zachęca klientów do bycia eko?
Plastik i różnego rodzaju śmierci zalewają naszą planetę. Aby uniknąć katastrofy ekologicznej, musimy nie tylko sprzątać po sobie i segregować śmieci, ale także dokonywać mądrych wyborów podczas zakupów. Do ekologii i większego dbania o naszą planetę swoich klientów zachęca sieć sklepów Żabka. Jak to robi, opowiedziała Joanna Kasowska.
Matcha brownie podbija sieć. Jak przygotować to smaczne ciasto?
Matcha to japońska herbata, która od pewnego czasu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co ciekawe, przyrządza się z niej nie tylko napój. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, w tym także deserów.
Jak usunąć z owoców szkodliwe dla nas substancje? Są na to domowe sposoby
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.