Karp to ryba słodkowodna, średniotłusta, będąca celem każdego wędkarza. W Polsce tradycyjnie kojarzony jest z okresem świąt Bożego Narodzenia, a dokładnie z wieczerzą wigilijną, podczas której w wielu domach jest głównym bohaterem stołu. Wielu z nas je tę rybę tylko raz w roku, a szkoda, bowiem ma ona mnóstwo właściwości i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem minerałów: potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, oraz nieocenionych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Sposobów na przyrządzenie karpia jest wiele. Wbrew pozorom, karp jest rybą prostą w przyrządzeniu. Warto odejść od tradycyjnego podania karpia w galarecie i spróbować innych, ciekawych przepisów, które zaprezentują smak karpia w nowej odsłonie.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Karp smażony na maśle - przepis krok po kroku
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- pół cytryny,
- sól.
Jak przygotować karpia smażonego na maśle:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Układaj posolone dzwonka i smaż przez 6 minut z każdej strony. Karp usmażony na maśle równie dobrze smakuje podany na gorąco, jak i po ostudzeniu. Zimny usmażony karp może stanowić składnik pasty z dodatkiem cebulki, ogórka lub oliwek.
Karp smażony w chrupiącej panierce - przepis krok po krok
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- łyżka mąki,
- sól.
Jak przygotować karpia smażonego w chrupiącej panierce:
Dzwonka obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Następnie ułóż na rozgrzanej patelni. Smaż po 7 minut z każdej strony. Usmażoną rybę wyłóż na pergamin by odsączyć tłuszcz. Podawaj od razu.
Karp podany w miodzie - na wigilię - przepis krok po kroku
Składniki:
- filety z 2 karpi,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 łyżki musztardy bawarskiej,
- szczypta soli i pieprzu.
Jak przygotować karpia w miodzie:
Filety rybne oprósz mąką i usmaż na maśle, po 3 minuty z każdej strony, tak by tylko zamknąć wierzchnią warstwę mięsa. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej sosem miodowo-musztardowym. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Podawaj ze świeżymi liśćmi szpinaku lub szparagami.
Karp duszony w winie
Składniki:
- karp pokrojony w cząstki,
- duża cebula pokrojona w pióra,
- korzeń pietruszki pokrojony w cząstki,
- pół selera w całości,
- pół pora pokrojonego w cząstki,
- 5 liści laurowych,
- 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- butelka białego wytrawnego wina.
Jak przygotować karpia duszonego w winie:
Karpia zalej winem, dodaj liście laurowe i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby ryba się zamarynowała. Następnie wyjmij i oprósz mąką. Dodaj warzywa i wlej wino z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Podawaj od razu.
Karp "sezamek" - przepis krok kroku
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka,
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- 2 łyżki posiekanych orzechów,
- 3 łyżki miodu,
- 4 łyżki masła klarowanego.
Jak przygotować karpia:
Sezam, orzechy, migdały i miód wymieszaj. Dzwonka karpia obtocz w przygotowanej masie i smaż na rozgrzanym maśle na złoto. Podawaj od razu lub po ostudzeniu.
Karp z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka,
- łyżka mąk,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- posiekany tymianek,
- 3 ząbki posiekanego czosnku.
Jak przygotować karpia z masłem czosnkowym:
Karpia oprósz mąką i usmaż na maśle na złoty kolor. W miseczce połącz zioła, posiekany czosnek i masło, utrzyj masę z odrobiną soli i odstaw do lodówki na godzinę lub wstaw do zamrażarki na 10 minut. Usmażonego karpia, od razu po zdjęciu z patelni posmaruj masłem tymiankowo-czosnkowym. Podawaj z chlebem razowym.
Pieczarkowy karp ‒ pasta - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 filety z karpia,
- 10 dużych pieczarek,
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki,
- pół łyżeczki posiekanego tymianku,
- posiekany ząbek czosnku,
- 4 łyżki klarowanego masła.
Jak przygotować pieczonego karpia:
Karpia usmaż na złoty kolor (bez panierki). Pieczarki smaż do momentu, aż ich wierzchnia warstwa będzie złocisto brązowa. Wszystko ostudź. Następnie dodaj do ciecierzycy, czosnku i ziół. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę.
Dlaczego warto jeść karpia ‒ jakie ma znaczenie dla zdrowia?
Karp to dosyć niedoceniana ryba pod względem właściwości prozdrowotnych. Ryba ta skrywa w sobie prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Warto sięgać po niego częściej niż raz w roku, bo jedzony regularnie podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na pracę serca i cały układ naczyniowy. Zawarte w nim kwasy omega wspomagają pracę mózgu. Karp dostarcza organizmowi duże ilości białka, którego wartość docenią szczególnie osoby aktywne lub potrzebujące składników wspomagających regenerację.
Zobacz także:
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
- Przepis na domowy kisiel żurawinowy na święta Bożego Narodzenia
- Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań
- Karp pieczony. Propozycje podania w wielu odsłonach
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: zi3000 / Getty Images