Rząd chce wprowadzić nowe regulacje dotyczące sprzedaży żywych karpi.
Czy mamy szykować się na drożyznę?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
"Strach, panika są takie same jak u psa czy kota, czy nawet człowieka".
Coraz mniej Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywego karpia na Boże Narodzenie. Jak wygląda hodowla ryby i czy tegoroczne święta będą ostatnimi, podczas których kupimy to zwierzę żywe opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Mariusz Zieliński - dziennikarz programu "Uwaga! TVN" oraz dziennikarz TVN24 Radek Mróz.
Nie żyje aktorka i dziennikarka Katarzyna Pawlak. Pożegnaliśmy naszego kolegę i pracownika TVN. Ewa Szykulska trafiła do szpitala przez problemy z oddychaniem. O czym jeszcze pisaliśmy w czwartek, 16 listopada na dziendobry.tvn.pl?
Projekt w tej sprawie trafi do sejmu.
Co jeszcze wydarzyło się w środę, 8 listopada?
Czy ceny znowu wzrosną?
Czy tak jak w zeszłym roku będzie nas to słono kosztować?
Sezon grillowy to doskonały moment, żeby przyjrzeć się daniom z karpia. Mikołaj Rey wyruszył na Lubelszczyznę, czyli do miejsca, gdzie jest on hodowany od lat. Odkrył, że rybę przyrządzić można na wiele, pysznych sposobów.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Sprawdź, czy może zabraknąć karpia na tegoroczne święta. Skąd biorą się jego wysokie ceny?
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
Karp to najpopularniejsza polska ryba. Gości co roku na tradycyjnym stole wigilijnym. Najczęściej podawany jest w galarecie, jednak propozycji podania jest wiele. Jak przyrządzić karpia pieczonego, a jak usmażyć karpia?
Tegoroczna inflacja dotyka właściwie wszystkie branże. Pojawiły się już informacje o problemach z dostawami i podwyżką cen wielu produktów, które kupujemy w ramach świątecznych prezentów. Niestety, także dania na wigilijny stół podrożeją, w tym karp. Ile w tym roku będzie kosztował?
Karpie koi wyhodowano pierwszy raz w Japonii w XIX wieku. Od tego czasu powstało ponad 100 różnych odmian tej cenionej przez kolekcjonerów ryby. Jest pożądaną ozdobą przydomowych stawów na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że to w wielkopolskim Chocimiu istnieje jedna z największych na świecie hodowli tego karpia.
"Kupując żywego karpia mamy rybę nie lepszej, a gorszej jakości".
Aby zwiększyć swoje szanse na złowienia karpia, najlepiej zapoznać się przed wyprawą na ryby z kalendarzem brań karpia. Wskaże on nam dni, kiedy prawdopodobieństwo złowienia tej ryby jest największe.
Najpopularniejsza ryba hodowlana w Polsce, karp, to także stały element naszych kulinarnych tradycji. Jego obecność na świątecznym stole wydaje się być nieodzowna. To, jak smakuje karp zależy od jego wagi. Mniejsze mają delikatniejsze mięso, większe są mniej soczyste, więc idealnie nadają się na filety. Skąd karp wziął się w naszym kraju?
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Podczas Bożego Narodzenia wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego karpia - w końcu to jedna z obowiązkowych potraw. Czy w takim razie można go zastąpić? W naszym programie propozycje łatwo dostępnych ryb, które wniosą smaczny element do świątecznego menu, przedstawiła dietetyk Anna Radowicka.
Po niemal 10 latach postępowania warszawski sąd wydał wyrok w sprawie znęcania się nad karpiami. Trzech pracowników hipermarketu, w którym sprzedawano ryby w niehumanitarny sposób, zostało skazanych na kary więzienia w zawieszeniu.
Wigilijny obiad zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas rozpalać palniki! Piotr Kucharski zaprezentuje swoje sposoby na idealnie usmażoną rybę oraz rozmrozi potrawy przygotowane trzy tygodnie temu – kapustę z grzybami, pasztet i bulion.
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
Chocimska hodowla karpi koi obsługuje klientów z całego świata. Nie chodzi jednak o Chocim, który znamy z lekcji historii, a ten leżący koło Konina. Skąd pomysł na hodowlę japońskich ryb? Jak wygląda opieka nad nimi? Dlaczego każdy karp koi ma inną barwę? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Tomasz Zubilewicz postanowił dowiedzieć się więcej o tym niezwykłym gatunku karpia.
Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!
Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)
Tym razem Mikołaj Rey poszukuje idealnego karpia. Skąd w Polsce tradycja jedzenia karpia? Dlaczego jemy rybę przeważnie tylko w Wigilię? Z czym najlepiej smakuje karp?