Pasztet z karpia z konfiturą żurawinową i grzankami z piernika
Składniki na pasztet z karpia:
- filet z karpia - 1 kg
- mielona kolendra z 1 duża łyżka
- nasiona kopru włoskiego x 1 duża łyżka
- biały pieprz - 1 duża łyżka
- sól - 2 duże łyżki
- cebula - 3 szt.
- czosnek - 10 ząbków
- por - 1 mała sztuka
- wywar z karpia - 0,5 l
- bułka pszenna - 2 szt.
- mleko - 250 ml
- jajka - 5 szt.
- natka pietruszki, koperek, kolendra x po 1 małym pęczku
- piernik w formie ciasta - 0,5 kg
- konfitura z żurawiny - 200 g
- cytryna - 1 szt.
Sposób wykonania pasztetu z karpia:
- Mięso z karpia potnij na mniejsze kawałki i przełóż do metalowej miski. Dodaj do smaku mieloną kolendrę, nasiona kopru włoskiego, gnieciony biały pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Cebulę, czosnek i pora drobno posiekaj, podsmaż na oleju tak, aby nie zmieniła koloru (pod przykryciem). Gdy cebula zmięknie, dodaj wywar z karpia i gotuj, aż płyn odparuje. W maszynce do mielenia zmiel ugotowaną cebulkę z porem, kawałki zamarynowanego karpia i namoczoną w mleku bułkę.
- Całość po zmieleniu wymieszaj, dodaj jaja, posiekaną zieleninę i włóż do foremki, w której będziemy piekli pasztet (foremka powinna być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą).
- Foremkę wstaw do piekarnika na 1,15 h do temp. 160 st. C., wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
- Piernik potnij na cienkie plastry, za pomocą wałka cukierniczego wywałkuj do grubości około 1 mm, przełóż na pergamin i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 180 st.
- Na talerzu ułóż plaster pasztetu z karpia, konfiturę z żurawiny i grzanki z piernika. Do dekoracji użyj świeżą cytrynę i listki koperek.
Bulion rybny na bazie korpusów z karpia z pulpecikami rybnymi i warzywami
Składniki na bulion rybny:
- korpusy z karpia - 2 kg
- włoszczyzna - 1 pęczek
- nasiona kopru włoskiego, nasiona kolendry po 1 dużej łyżce
- anyż -3 szt.
- świeże chili - 1 szt.
- świeży imbir - 100 g
- pomidory z szypułkami - 200 g
- filet karpia - 500 g
- sól, pieprz świeży - po 1 dużej łyżce
- jajka - 4 szt.
- mąka pszenna - 100 g
- natka pietruszki, kolendra po 1 małym pęczku
Sposób przygotowania bulionu rybnego:
- Korpusy z ryb umyj pod bieżącą wodą, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zacznij gotować mięso, aż na wierzchu garnka zacznie się zbierać biała piana (należy ją zdjąć łyżką i wylać).
- Po zdjęciu piany do garnka włóż pokrojony włoszczyznę, nasiona kopry włoskiego, kolendry, gwiazdki anyżu, świeże chili, świeży imbir, pokrojone pomidory (wraz ze szypułką) i pęczek natki pietruszki.
- Wywar gotuj na małym ogniu około 1,5 h, następnie odcedź, aż zostanie sam bulion. Wyjmij warzywa i pokrój na małe kawałki.
- Mięso z karpia potnij w kostkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do zmielonego mięsa dodaj jajka i mąkę pszenną, całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy odcedzisz bulion, odstaw go z powrotem na kuchenkę i zagotuj, zmniejsz ogień i za pomocą łyżki wkładaj małe kluseczki z wcześniej zmielonego karpia. Kluski powinny się gotować około 3-4 minut w bulionie. Do zupy dodaj pokrojone warzywa i posiekane świeże zioła.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Smażony filet karpia w ziołowej panierce z zimową surówką
Składniki na filety ze smażonego karpia w ziołowej panierce:
- filet z karpia - 1 kg
- sól, pieprz - 1 duża łyżka
- czosnek posiekany - 5 ząbków
- chili w płatkach - 1 łyżka
- natka pietruszki, koperek po 1 małym pęczku
- zioła prowansalskie - 50 g
- bułka tarta - 250 g
- mąka pszenna - 250 g
- jajko - 5 szt.
- klarowane masło - 300 g
- seler korzeń - 2 szt.
- sól - 1 duża łyżka
- cukier - 1 duża łyżka
- sok z cytryny - 100 ml
- oliwa z oliwek - 100 ml
- natka pietruszki - 1 mały pęczek
- marynowany imbir - 50 g
- musztarda francuska - 25 g
- cytryna - 3 szt.
- kwaśna śmietana 18% - 1 małe opak.
Sposób wykonania smażonych filetów z karpia w ziołowej panierce:
- Filety z karpia natnij za pomocą ostrego noża co 2 mm, dzięki temu karp podczas smażenia wytopi wszystkie ości. Filety przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekany czosnek, chili i zioła.
- Zioła prowansalskie suszone wymieszaj razem z bułką tartą, karpia obtocz tradycyjnie w mące pszennej, jajku i przygotowanej bułce z ziołami. Filety karpia smaż na klarowanym maśle z każdej strony, aż osiągną złoty kolor, po usmażeniu zdejmij rybę na papierowy ręcznik.
- Selera, obierz i potnij na cienkie paski. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, oliwą i odstaw na 15 minut, aby seler zmiękł i przegryzł się smakami. Po tym czasie do selera dodaj posiekaną natkę, marynowany imbir i musztardę francuską.
- Na talerzu ułóż kilka kawałków smażonego ryby, dodaj surówkę, ćwiartkę cytryny i łyżkę kwaśnej śmietany.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
Tradycyjny makowiec na święta. Ania Starmach zdradziła swój przepis. Pyszny i zjawiskowy!
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Materiał promocyjny
podziel się: