Kucharz przyrządził sałatkę z wołowiną i brokułami, pieczone ziemniaki z fasolką i jajem, a także smażony ryż z warzywami i schabem. Przepisy poniżej.
Sałatka z wołowiną i brokułami
Składniki:
- 400 g wołowiny np. antrykot lub rozbef,
- pieprz,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- duża szczypta płatków chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 200 g makaronu ryżowego(szerokie wstążki),
- opakowanie różyczek brokuła Frosta.
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżka octu winnego,
- łyżka miodu,
- cebula,
- łyżka podprażonego sezamu.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie paski, przyprawić pieprzem, sosem sojowym, chilli, posiekanym czosnkiem i imbirem, a potem odstawić. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włoszczyznę razem z brokułami podgotować. Następnie wołowinę podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać.
Przygotować sos: Sos sojowy wymieszać z octem, miodem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i sezamem. Polać sosem sałatkę i wymieszać.
Pieczone ziemniaki z fasolką i jajem
Składniki:
- kilogram ziemniaków do pieczenia,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 200 g wędzonego boczku,
- opakowanie fasolki Frosty,
- 4 jajka,
- łyżka masła,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić na mniejsze, ale równe kawałki. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i listkami tymianku. Boczek pokroić w kostkę i ułożyć między ziemniakami. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec pieczenia dodać na blachę fasolkę. Jajka usmażyć na maśle, aby było płynne żółtko. Składniki na blaszce dobrze ze sobą wymieszać. Na wierzchu ułożyć sadzone jajka. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smażony ryż z warzywami i schabem
Składniki:
- 600 g schabu,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- łyżeczka curry,
- opakowanie włoszczyzny Frosta,
- 300 g ugotowanego ryżu,
- sos sojowy.
Przygotowanie:
Schab pokroić w cienkie plasterki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebule pokroić w piórka i wymieszać ze schabem. Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku i podsmażyć schab z cebulą przez kilka minut. Na dużej patelni podgrzać odrobinę oleju, podsmażyć na nim przez kilka sekund curry, dodać włoszczyznę i podsmażyć ją kilka minut, a następnie dodać ryż. Całość wymieszać i podsmażyć przez kolejne kilka minut. Ryż wyłożyć na talerze, na górę ułożyć podsmażony schab z cebulą.
Zobacz także:
- Szybki i smaczny obiad z mrożonych warzyw. Oto propozycje Piotra Kucharskiego
- Kolorowa warzywna kuchnia: żółte śniadanie, czerwony obiad, zielona kolacja i fioletowy koktajl. Przepisy Jagny Niedzielskiej
- Zapiekanka z brokułami – sposób na zielony talerz ze smakiem!
Źródło: Piotr Kucharski