Z promocji do garnka. Jesienne inspiracje na tani i smaczny obiad

Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem 
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarne inspiracje w niskiej cenie
Kulinarne inspiracje w niskiej cenie
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy da się ugotować coś pysznego, nie wydając fortuny? Oczywiście! Wystarczy zajrzeć do aktualnych promocji w sklepach i z kilku przecenionych produktów wyczarować pełnowartościowy obiad, kolację czy deser. W kuchni Dzień Dobry TVN zrobił to Patryk Kwieciński. Sprawdź jego przepisy.

Kucharz przyrządził zapiekaną kaczkę, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem, faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem, "ramen" drobiowo-warzywny serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami, kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym, bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami, zapiekanki z "guacamole" ze świeżego awokado, mięty, miodu i soku z limonki, a także bigos z tofu, gotowanym czosnkiem, śmietanką i słodką marchwią. Przepisy poniżej.

Zapiekana kaczka, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem 

Zapiekana kaczka, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem 
Zapiekana kaczka, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem 
Zapiekana kaczka, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • kaczka (tusza),
  • 5 batatów,
  • 200 g twarogu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łodyżki tymianku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek (ilość według uznania),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • łyżka rozmarynu suszonego,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

Kaczkę marynujemy w oliwie z oliwek, odrobinie soli, pieprzu i papryki wędzonej, a następnie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie ćwiartki. Przekładamy je do miski i zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy suszony rozmaryn, sól, pieprz i gałązki rozmarynu.

Twaróg ugniatamy widelcem z odrobiną śmietany, dodajemy szczyptę soli, siekany drobno szczypiorek i płatki pokrojonego drobno czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy naszą wcześniej zamarynowaną kaczkę. Na samym końcu układamy doprawione bataty i zamykamy naszą tuszkę wykałaczkami.

Układamy na blasze wysmarowanej masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny.

Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem 

Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem 
Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem 
Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • po jednej sztuce każdej papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 100 ml oliwy,
  • opakowanie ryżu "Arborio",
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 250 g podgrzybków,
  • główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • opakowanie parmezanu tartego,
  • litr bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy środek z pestek i białych części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i odsmażamy drobnoziarnisty czosnek. Dodajemy dokładnie oczyszczone grzyby, siekaną natkę pietruszki, masło i słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje, a potem przekładamy do miski, aby delikatnie przestygło. Na tej samej patelni rozsypujemy ryż i delikatnie go podprażamy z dodatkiem brązowego cukru.

Gdy ryż zacznie się rumienić, dodajemy bulion warzywny, odrobinę masła i siekanego czosnku, a potem dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gdy ryż zrobi się delikatny, dodajemy nasze grzyby, dokładnie mieszamy i wypełniamy nasze papryki, które następnie powędrują do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Następnie zapiekamy je przez około 30 minut. Na końcu posypujemy świeżym parmezanem i dekorujemy kwiatami pietruszki.

"Ramen" drobiowo-warzywny, serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami

"Ramen" drobiowo-warzywny, serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami
"Ramen" drobiowo-warzywny, serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami
"Ramen" drobiowo-warzywny, serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opakowanie nudli,
  • 4 łyżki jaj kurzych,
  • 4 opakowania sosu sojowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • filet drobiowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki czarnego sezamu,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

Bulion warzywny wlewamy do garnka i dodajemy warzywa korzenne, które starannie starliśmy na tarce o grubych oczkach. Na osobnej patelni dodajemy oliwę z oliwek i smażymy delikatnie posiekany czosnek z cebulą i czarnym sezamem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do naszego wywaru z warzywami.

W osobnej misce ugotowane wcześniej jaja na wpół twardo obieramy ze skorupki i marynujemy w sosie sojowym, do momentu aż nie zrobią się ciemne. Makaron nudle gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Do miski wkładamy makaron, układamy warzywa korzenne ugotowane w wywarze, dodajemy połówki ciemnych jajek, czarny sezam, siekany szczypiorek i zalewamy to naszym bulionem.

Kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym 

Kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym 
Kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym 
Kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 7 jaj kurzych,
  • 200 g bułki tartej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • 2 świeże pory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml jasnej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 cebule białe,
  • 2 łyżki miodu,
  • pęczek szczypiorku,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka pieprzu gruboziarnistego.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie przeciskamy je przez prasę i dodajemy sól, pieprz, czosnek, szczypiorek, zimne masło i odrobinę bułki tartej. Całość formujemy na kształt kotletów i obtaczamy w bułce tartej, wymieszanej z siekaną natką pietruszki. Obsmażamy na patelni z oliwą z oliwek i odrobiną masła na złoty kolor.

W osobnym garnku smażymy posiekany czosnek z oliwą, masłem i solą. Dodajemy pokrojonego pora i czekamy, aż się poddusi. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i słodką śmietaną. Dajemy posiekaną natkę pietruszki i grubo ziarnisty pieprz. Całość zagrażamy zasmażką z mąki i masła.

"Tiramisu" borówkowe, z maślaną kruszonką, miętą i śmietanowym kremem

"Tiramisu" borówkowe, z maślaną kruszonką, miętą i śmietanowym kremem
"Tiramisu" borówkowe, z maślaną kruszonką, miętą i śmietanowym kremem
"Tiramisu" borówkowe, z maślaną kruszonką, miętą i śmietanowym kremem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • litr śmietany kremówki,
  • 5 borówek świeżych,
  • kilka listków mięty do dekoracji,
  • opakowanie biszkoptów,
  • 2 łyżki masła,
  • opakowanie mascarpone,
  • 200 ml czarnej kawy,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Śmietanę przelewamy do miski i dokładnie ubijamy. Gdy uzyskamy kremową masę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w szklanym pojemniku na samym dnie. Na biszkopty wykładamy nasz śmietanowy krem, układamy naszą wymieszaną kruszonkę z biszkoptów i masła, a potem chowamy do lodówki na 15 minut. Na końcu obsypujemy kawą na wierzchu i dekorujemy miętą oraz borówkami. 

Bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami

Bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami
Bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami
Bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • kapusta młoda,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • kurkuma,
  • bulion warzywny,
  • 300 g mięsa wołowego na gulasz,
  • 4 ziemniaki w całości,
  • 3 gałązki tymianku,
  • rozmaryn,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek natki koperku,
  • główka świeżego czosnku,
  • curry zielone,
  • 5 śliwek wędzonych,
  • 2 łyżki suszonego czosnku,
  • 250 g kiełbasy świeżej,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie.

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na cienkie paski i parzymy ją w wodzie z odrobiną soli oraz oliwy z oliwek. Ziemniaki myjemy i marynujemy w wędzonej papryce, suszonym czosnku z rozmarynem i tymiankiem, z dodatkiem oliwy i masła. Na wierzchu obsypujemy solą i pieprzem, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Mięso dokładnie myjemy w chłodnej wodzie i dodajemy trochę pieprzu, pasty curry, świeżego czosnku, dokładnie mieszamy i dokładamy do pieca z naszymi ziemniakami.

W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie obsmażamy i dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone pomidorki koktajlowe. Mieszamy i dodajemy ziele i liść laurowy. Zalewamy całość bulionem warzywnym z dodatkiem posiekanego kopru i gotujemy całość do miękkości. Wykańczamy zasmażką z masła i mąki.

Zapiekanki z "guacamole" ze świeżego awokado, mięty, miodu i soku z limonki 

Składniki:

  • 2 świeże awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść świeżej mięty,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Awokado obieramy i rozgniatamy na drobną masę. Dodajemy sól, pieprz, ugotowane jaja, czosnek, oliwę z oliwek i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekane liście mięty i dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Mieszamy ponownie i całą masę układamy na świeżo podpieczonej kruchej bagietce.

Bigos z tofu, gotowanym czosnkiem, śmietanką i słodką marchwią

Składniki:

  • opakowanie tofu,
  • kapusta młoda,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • kurkuma,
  • bulion warzywny,
  • 3 gałązki tymianku,
  • rozmaryn,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek natki koperku,
  • główka świeżego czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie.

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na cienkie paski, a potem parzymy ją w wodzie z odrobiną soli i oliwy z oliwek. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie obsmażamy i dodajemy tofu pokrojone w kostkę, a także pokrojone pomidorki koktajlowe. Mieszamy i dodajemy ziele oraz liść laurowy. Zalewamy całość bulionem warzywnym z dodatkiem posiekanego kopru i gotujemy całość do miękkości. Wykańczamy zasmażką z masła i mąki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości