Kucharz przyrządził zapiekaną kaczkę, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem, faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem, "ramen" drobiowo-warzywny serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami, kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym, bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami, zapiekanki z "guacamole" ze świeżego awokado, mięty, miodu i soku z limonki, a także bigos z tofu, gotowanym czosnkiem, śmietanką i słodką marchwią. Przepisy poniżej.
Zapiekana kaczka, w ziołowej zalewie z pieczonymi batatami, kremowym twarożkiem ze szczypiorkiem i tymiankiem
Składniki:
- kaczka (tusza),
- 5 batatów,
- 200 g twarogu,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łodyżki tymianku,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek (ilość według uznania),
- 4 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany kremówki,
- łyżka rozmarynu suszonego,
- łyżka papryki wędzonej,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Kaczkę marynujemy w oliwie z oliwek, odrobinie soli, pieprzu i papryki wędzonej, a następnie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie ćwiartki. Przekładamy je do miski i zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy suszony rozmaryn, sól, pieprz i gałązki rozmarynu.
Twaróg ugniatamy widelcem z odrobiną śmietany, dodajemy szczyptę soli, siekany drobno szczypiorek i płatki pokrojonego drobno czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy naszą wcześniej zamarynowaną kaczkę. Na samym końcu układamy doprawione bataty i zamykamy naszą tuszkę wykałaczkami.
Układamy na blasze wysmarowanej masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny.
Faszerowane papryki z risotto grzybowym z parmezanem
Składniki:
- po jednej sztuce każdej papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 100 ml oliwy,
- opakowanie ryżu "Arborio",
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 250 g podgrzybków,
- główka czosnku,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- opakowanie parmezanu tartego,
- litr bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy środek z pestek i białych części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i odsmażamy drobnoziarnisty czosnek. Dodajemy dokładnie oczyszczone grzyby, siekaną natkę pietruszki, masło i słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje, a potem przekładamy do miski, aby delikatnie przestygło. Na tej samej patelni rozsypujemy ryż i delikatnie go podprażamy z dodatkiem brązowego cukru.
Gdy ryż zacznie się rumienić, dodajemy bulion warzywny, odrobinę masła i siekanego czosnku, a potem dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gdy ryż zrobi się delikatny, dodajemy nasze grzyby, dokładnie mieszamy i wypełniamy nasze papryki, które następnie powędrują do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Następnie zapiekamy je przez około 30 minut. Na końcu posypujemy świeżym parmezanem i dekorujemy kwiatami pietruszki.
"Ramen" drobiowo-warzywny, serwowany z marynowanymi jajkami w sosie sojowym, podany z czarnym sezamem, imbirem i maślanymi nudlami
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- seler,
- 2 ząbki czosnku,
- opakowanie nudli,
- 4 łyżki jaj kurzych,
- 4 opakowania sosu sojowego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- filet drobiowy,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Bulion warzywny wlewamy do garnka i dodajemy warzywa korzenne, które starannie starliśmy na tarce o grubych oczkach. Na osobnej patelni dodajemy oliwę z oliwek i smażymy delikatnie posiekany czosnek z cebulą i czarnym sezamem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do naszego wywaru z warzywami.
W osobnej misce ugotowane wcześniej jaja na wpół twardo obieramy ze skorupki i marynujemy w sosie sojowym, do momentu aż nie zrobią się ciemne. Makaron nudle gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Do miski wkładamy makaron, układamy warzywa korzenne ugotowane w wywarze, dodajemy połówki ciemnych jajek, czarny sezam, siekany szczypiorek i zalewamy to naszym bulionem.
Kotlety jajeczne, panierowane w siekanej pietruszce i bułce tartej podane w sosie porowym
Składniki:
- 7 jaj kurzych,
- 200 g bułki tartej,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- 2 świeże pory,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml jasnej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- 2 cebule białe,
- 2 łyżki miodu,
- pęczek szczypiorku,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka pieprzu gruboziarnistego.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie przeciskamy je przez prasę i dodajemy sól, pieprz, czosnek, szczypiorek, zimne masło i odrobinę bułki tartej. Całość formujemy na kształt kotletów i obtaczamy w bułce tartej, wymieszanej z siekaną natką pietruszki. Obsmażamy na patelni z oliwą z oliwek i odrobiną masła na złoty kolor.
W osobnym garnku smażymy posiekany czosnek z oliwą, masłem i solą. Dodajemy pokrojonego pora i czekamy, aż się poddusi. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i słodką śmietaną. Dajemy posiekaną natkę pietruszki i grubo ziarnisty pieprz. Całość zagrażamy zasmażką z mąki i masła.
"Tiramisu" borówkowe, z maślaną kruszonką, miętą i śmietanowym kremem
Składniki:
- litr śmietany kremówki,
- 5 borówek świeżych,
- kilka listków mięty do dekoracji,
- opakowanie biszkoptów,
- 2 łyżki masła,
- opakowanie mascarpone,
- 200 ml czarnej kawy,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Śmietanę przelewamy do miski i dokładnie ubijamy. Gdy uzyskamy kremową masę, dodajemy cukier puder i mascarpone. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w szklanym pojemniku na samym dnie. Na biszkopty wykładamy nasz śmietanowy krem, układamy naszą wymieszaną kruszonkę z biszkoptów i masła, a potem chowamy do lodówki na 15 minut. Na końcu obsypujemy kawą na wierzchu i dekorujemy miętą oraz borówkami.
Bigos z pieczonym mięsem wołowym w pomidorach podany z wędzoną słodką śliwką, czosnkiem, śmietanką i opiekanymi ziemniakami
Składniki:
- kapusta młoda,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki masła,
- kurkuma,
- bulion warzywny,
- 300 g mięsa wołowego na gulasz,
- 4 ziemniaki w całości,
- 3 gałązki tymianku,
- rozmaryn,
- łyżka papryki wędzonej,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pęczek natki koperku,
- główka świeżego czosnku,
- curry zielone,
- 5 śliwek wędzonych,
- 2 łyżki suszonego czosnku,
- 250 g kiełbasy świeżej,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie.
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy na cienkie paski i parzymy ją w wodzie z odrobiną soli oraz oliwy z oliwek. Ziemniaki myjemy i marynujemy w wędzonej papryce, suszonym czosnku z rozmarynem i tymiankiem, z dodatkiem oliwy i masła. Na wierzchu obsypujemy solą i pieprzem, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Mięso dokładnie myjemy w chłodnej wodzie i dodajemy trochę pieprzu, pasty curry, świeżego czosnku, dokładnie mieszamy i dokładamy do pieca z naszymi ziemniakami.
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie obsmażamy i dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone pomidorki koktajlowe. Mieszamy i dodajemy ziele i liść laurowy. Zalewamy całość bulionem warzywnym z dodatkiem posiekanego kopru i gotujemy całość do miękkości. Wykańczamy zasmażką z masła i mąki.
Zapiekanki z "guacamole" ze świeżego awokado, mięty, miodu i soku z limonki
Składniki:
- 2 świeże awokado,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść świeżej mięty,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Awokado obieramy i rozgniatamy na drobną masę. Dodajemy sól, pieprz, ugotowane jaja, czosnek, oliwę z oliwek i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekane liście mięty i dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Mieszamy ponownie i całą masę układamy na świeżo podpieczonej kruchej bagietce.
Bigos z tofu, gotowanym czosnkiem, śmietanką i słodką marchwią
Składniki:
- opakowanie tofu,
- kapusta młoda,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki masła,
- kurkuma,
- bulion warzywny,
- 3 gałązki tymianku,
- rozmaryn,
- łyżka papryki wędzonej,
- oliwa z oliwek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pęczek natki koperku,
- główka świeżego czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie.
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, a potem parzymy ją w wodzie z odrobiną soli i oliwy z oliwek. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie obsmażamy i dodajemy tofu pokrojone w kostkę, a także pokrojone pomidorki koktajlowe. Mieszamy i dodajemy ziele oraz liść laurowy. Zalewamy całość bulionem warzywnym z dodatkiem posiekanego kopru i gotujemy całość do miękkości. Wykańczamy zasmażką z masła i mąki.
Zobacz także:
- Tanie gotowanie, czyli co przyrządzić na obiad z produktów na promocjach
- Pyszne i tanie gotowanie. Co przyrządzić na obiad i deser z produktów w promocji?
- "Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Kwieciński
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News