Materiał promocyjny

"Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie

"Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie
Jak ugotować coś pysznego za 10 złotych?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaczne i zdrowe dania nie muszą być drogie. Wystarczy odrobina kreatywności, by przyrządzić wartościowy posiłek, nie wydając przy tym kilkudziesięciu złotych za porcję. Jaką potrawę przygotujemy za zaledwie 10 złotych? Poznaj niezawodne przepisy Sebastiana Olmy na klasyczną zupę cebulową z tymiankiem i grzanką serową, potrawkę z kurczaka w sosie curry z zielonymi warzywami i chipsami z batatów oraz klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią.

Klasyczna zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką serową

Składniki:

  • 2 kg białej cebuli,
    • łyżka soli,
      • 100 g cukru,
        • 5 g świeżego tymianku,
          • 100 ml białego octu winnego,
            • 50 ml oleju roślinnego,
              • litr bulionu,
                • pęczek świeżego tymianku,
                  • sól, pieprz do smaku,
                    • grzanka pszenna z bagietki,
                      • 200 g sera gouda w plastrach,
                        • pęczek natki pietruszki.
                          Grzanki z serem
                          Grzanki z serem
                          Grzanki z serem
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Przygotowanie:

                          Białą cebulę kroimy na cienkie plastry, przekładamy do metalowej miski, posypujemy solą, cukrem i tymiankiem, a następnie podlewamy białym octem winnym. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by zmiękczyć cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny, dodajemy cebulę i delikatnie smażymy na małym ogniu. Cebula powinna się karmelizować, aż będzie całkowicie złoto-brązowa. Pamiętajmy, by cały czas ją mieszać. Po tym czasie podlewamy cebulę bulionem, dodajemy liście świeżego tymianku i zagotowujemy. Zupę cebulową doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.

                          Grzankę pszenną z bagietki przecinamy delikatnie pod kątem, nakładamy ser gouda w plastrach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Pieczemy przez 8 minut. Zupę wlewamy do miski, a na wierzch dodajemy posiekaną natkę pietruszki i grzankę.

                          Klasyczna zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką serową
                          Klasyczna zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką serową
                          Klasyczna zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką serową
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Potrawka z kurczaka w sosie curry, z zielonymi warzywami i chipsami z batatów

                          Składniki:

                          • udko z kurczaka bez kości (ok. 500 g),
                            • 40 g przyprawy garam masala,
                              • 100 g jogurtu naturalnego,
                                • 3 białe cebule,
                                  • 100 g świeżego imbiru,
                                    • 2 czerwone papryczki chili,
                                      • 4 ząbki czosnku,
                                        • duża łyżka kurkumy,
                                          • duża łyżka brązowego cukru,
                                            • 100 g pasty pomidorowej,
                                              • 200 g posiekanych pomidorów,
                                                • 20 g kolendry.

                                                  Składniki na chipsy z batatów:

                                                  • kilogram batatów,
                                                    • mała łyżka soli,
                                                      • zioła prowansalskie.
                                                        Chipsy z batatów
                                                        Chipsy z batatów
                                                        Chipsy z batatów
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Przygotowanie:

                                                        Marynowanie mięsa: Udko z kurczaka bez kości tniemy w kostkę o grubości około 3 cm. Przekładamy do metalowej miski, dodając 20 g mieszanki przypraw garam masala i 100 g jogurtu. Mięso odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

                                                        Sos: W metalowym garnku podsmażamy na oleju posiekaną białą cebulę, świeży imbir, czerwone chili i czosnek. Następnie dodajemy kurkumę, garam masala i brązowy cukier. Po kilku minutach smażenia, dodajemy pastę pomidorową i posiekane pomidory. Całość miksujemy do gładkiej konsystencji za pomocą robota kuchennego, a potem z powrotem wlewamy do garnka i dodajemy wcześniej zamarynowane mięso. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 8 minut. Mięso powinno być miękkie i delikatne. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. 

                                                        Chipsy z batatów: Bataty kroimy na cienkie plastry, dodajemy do nich sól i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy i wsadzamy do naczynia smażącego Tefal. Po wyjęciu chipsy lekko można skropić sokiem z limonki. 

                                                        Potrawka z kurczaka w sosie curry, z zielonymi warzywami i chipsami z batatów
                                                        Potrawka z kurczaka w sosie curry, z zielonymi warzywami i chipsami z batatów
                                                        Potrawka z kurczaka w sosie curry, z zielonymi warzywami i chipsami z batatów
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią

                                                        Składniki na kruche ciasto:

                                                        • 200 g masła o temperaturze pokojowej,
                                                          • 1/2 szklanki cukru,
                                                            • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
                                                              • 2 szklanki mąki pszennej,
                                                                • 1/4 łyżeczki soli.

                                                                  Składniki na nadzienie cytrynowe:

                                                                  • 7 dużych jajek,
                                                                    • 3 szklanki cukru kryształu,
                                                                      • 2 łyżki skórki z cytryny (od 4 do 5 cytryn)
                                                                        • szklanka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 5 dużych lub 8 średnich cytryn),
                                                                          • mała szklanka mąki pszennej,
                                                                            • cukier puder do posypania.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Jak przygotować ciasto? Wystarczy utrzeć masło z cukrem w misie miksera, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i sól. Potem mieszamy, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie wciskamy mieszaninę do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 18-20 minut. Lekko studzimy na kratce po upieczeniu.

                                                                              Jak przyrządzić nadzienie cytrynowe? W misce mieszamy jajka z cukrem. Łączymy sok i skórkę z cytryny, dodajemy mąkę i porządnie mieszamy. Nadzienie wylewamy na ciepły spód i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 30-35 minut, aż środek się zetnie i przestanie chwiać. Następnie studzimy wypiek w temperaturze pokojowej (na drucianej kratce) przez co najmniej godzinę. Potem wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podajemy pokrojone w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.

                                                                              Klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią
                                                                              Klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią
                                                                              Klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Niezawodna pomoc w kuchni

                                                                              Dania, po które sięgamy na co dzień powinny być nie tylko tanie i zdrowe, ale także łatwe w przygotowaniu. Dobrej jakości sprzęt kuchenny, pomoże nam czerpać z przygotowywania potraw maksimum radości i satysfakcji.

                                                                              Jak sprawić, by gotowanie było jeszcze wygodniejsze? Marka Tefal stworzyła niezwykle praktyczny sprzęt z myślą o tych, którzy cenią sobie maksymalną różnorodność i oszczędność czasu. Tefal Cook4me Touch Pro z intuicyjnym, dotykowym ekranem to nowa wersja inteligentnego multicookera  z aż 13 automatycznymi programami. Dzięki nim każdy może gotować tak, jak lubi: pod ciśnieniem, na parze, na wolnym ogniu, dusić, smażyć czy piec z pomocą kompatybilnej z urządzeniem pokrywy Tefal Extra Crisp.

                                                                              Spośród ponad 1000 przepisów znajdujących się w bazie, aż 100 przygotujemy w zaledwie 10 minut. Sprzęt umożliwia utrzymywanie stałej temperatury dań, ma też funkcję opóźnionego startu, co pozwala delektować się ciepłym posiłkiem po powrocie do domu. Cook4me Touch w wersji Pro ma wbudowaną dokładną wagę. Możemy więc odważyć wszystkie składniki w misie urządzenia.

                                                                              Możesz zabrać go wszędzie

                                                                              Cook4me Touch Pro bez problemu zabierzemy ze sobą na wakacje, nad morze, w góry czy camping. Oznacza to, że nasza kuchenna pomoc wesprze nas dosłownie w każdych warunkach.

                                                                              Sprzęt przewieziemy w torbie do transportu Tefal Cook4Me. Wykonano ją z dbałością o szczegóły. Ma specjalną wyściółkę i miękkie dno, co pozwala na bezpieczne przewożenie i przenoszenie urządzenia. Inteligentny multicooker z łatwością zabierzesz w ręce dzięki ergonomicznym uchwytom w torbie.

                                                                              Akcesorium zostało idealnie dopasowane do rozmiaru Cook4Me. Dzięki temu sprzęt nie porusza się wewnątrz, co dodatkowo chroni go przed uderzeniami czy porysowaniem. Jednocześnie odpowiednich rozmiarów torba pozwala na zmieszczenie jej w niemal każdy zakamarek bagażu. Wypróbuj Cook4Me i czerp pełną radość z gotowania. Gdziekolwiek jesteś, twój kuchenny pomocnik dotrzyma ci kroku.

                                                                              Sprzęt przewieziemy w torbie do transportu Tefal Cook4Me.
                                                                              Sprzęt przewieziemy w torbie do transportu Tefal Cook4Me.
                                                                              Źródło: Mat. prasowe

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

                                                                              Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla