Klasyczna zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką serową
Składniki:
- 2 kg białej cebuli,
- łyżka soli,
- 100 g cukru,
- 5 g świeżego tymianku,
- 100 ml białego octu winnego,
- 50 ml oleju roślinnego,
- litr bulionu,
- pęczek świeżego tymianku,
- sól, pieprz do smaku,
- grzanka pszenna z bagietki,
- 200 g sera gouda w plastrach,
- pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Białą cebulę kroimy na cienkie plastry, przekładamy do metalowej miski, posypujemy solą, cukrem i tymiankiem, a następnie podlewamy białym octem winnym. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by zmiękczyć cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny, dodajemy cebulę i delikatnie smażymy na małym ogniu. Cebula powinna się karmelizować, aż będzie całkowicie złoto-brązowa. Pamiętajmy, by cały czas ją mieszać. Po tym czasie podlewamy cebulę bulionem, dodajemy liście świeżego tymianku i zagotowujemy. Zupę cebulową doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Grzankę pszenną z bagietki przecinamy delikatnie pod kątem, nakładamy ser gouda w plastrach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Pieczemy przez 8 minut. Zupę wlewamy do miski, a na wierzch dodajemy posiekaną natkę pietruszki i grzankę.
Potrawka z kurczaka w sosie curry, z zielonymi warzywami i chipsami z batatów
Składniki:
- udko z kurczaka bez kości (ok. 500 g),
- 40 g przyprawy garam masala,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 3 białe cebule,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 4 ząbki czosnku,
- duża łyżka kurkumy,
- duża łyżka brązowego cukru,
- 100 g pasty pomidorowej,
- 200 g posiekanych pomidorów,
- 20 g kolendry.
Składniki na chipsy z batatów:
- kilogram batatów,
- mała łyżka soli,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Marynowanie mięsa: Udko z kurczaka bez kości tniemy w kostkę o grubości około 3 cm. Przekładamy do metalowej miski, dodając 20 g mieszanki przypraw garam masala i 100 g jogurtu. Mięso odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Sos: W metalowym garnku podsmażamy na oleju posiekaną białą cebulę, świeży imbir, czerwone chili i czosnek. Następnie dodajemy kurkumę, garam masala i brązowy cukier. Po kilku minutach smażenia, dodajemy pastę pomidorową i posiekane pomidory. Całość miksujemy do gładkiej konsystencji za pomocą robota kuchennego, a potem z powrotem wlewamy do garnka i dodajemy wcześniej zamarynowane mięso. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 8 minut. Mięso powinno być miękkie i delikatne. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
Chipsy z batatów: Bataty kroimy na cienkie plastry, dodajemy do nich sól i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy i wsadzamy do naczynia smażącego Tefal. Po wyjęciu chipsy lekko można skropić sokiem z limonki.
Klasyczne ciasto cytrynowe z wanilią
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła o temperaturze pokojowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie cytrynowe:
- 7 dużych jajek,
- 3 szklanki cukru kryształu,
- 2 łyżki skórki z cytryny (od 4 do 5 cytryn)
- szklanka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 5 dużych lub 8 średnich cytryn),
- mała szklanka mąki pszennej,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jak przygotować ciasto? Wystarczy utrzeć masło z cukrem w misie miksera, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i sól. Potem mieszamy, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie wciskamy mieszaninę do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 18-20 minut. Lekko studzimy na kratce po upieczeniu.
Jak przyrządzić nadzienie cytrynowe? W misce mieszamy jajka z cukrem. Łączymy sok i skórkę z cytryny, dodajemy mąkę i porządnie mieszamy. Nadzienie wylewamy na ciepły spód i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 30-35 minut, aż środek się zetnie i przestanie chwiać. Następnie studzimy wypiek w temperaturze pokojowej (na drucianej kratce) przez co najmniej godzinę. Potem wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podajemy pokrojone w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Niezawodna pomoc w kuchni
Dania, po które sięgamy na co dzień powinny być nie tylko tanie i zdrowe, ale także łatwe w przygotowaniu. Dobrej jakości sprzęt kuchenny, pomoże nam czerpać z przygotowywania potraw maksimum radości i satysfakcji.
Jak sprawić, by gotowanie było jeszcze wygodniejsze? Marka Tefal stworzyła niezwykle praktyczny sprzęt z myślą o tych, którzy cenią sobie maksymalną różnorodność i oszczędność czasu. Tefal Cook4me Touch Pro z intuicyjnym, dotykowym ekranem to nowa wersja inteligentnego multicookera z aż 13 automatycznymi programami. Dzięki nim każdy może gotować tak, jak lubi: pod ciśnieniem, na parze, na wolnym ogniu, dusić, smażyć czy piec z pomocą kompatybilnej z urządzeniem pokrywy Tefal Extra Crisp.
Spośród ponad 1000 przepisów znajdujących się w bazie, aż 100 przygotujemy w zaledwie 10 minut. Sprzęt umożliwia utrzymywanie stałej temperatury dań, ma też funkcję opóźnionego startu, co pozwala delektować się ciepłym posiłkiem po powrocie do domu. Cook4me Touch w wersji Pro ma wbudowaną dokładną wagę. Możemy więc odważyć wszystkie składniki w misie urządzenia.
Możesz zabrać go wszędzie
Cook4me Touch Pro bez problemu zabierzemy ze sobą na wakacje, nad morze, w góry czy camping. Oznacza to, że nasza kuchenna pomoc wesprze nas dosłownie w każdych warunkach.
Sprzęt przewieziemy w torbie do transportu Tefal Cook4Me. Wykonano ją z dbałością o szczegóły. Ma specjalną wyściółkę i miękkie dno, co pozwala na bezpieczne przewożenie i przenoszenie urządzenia. Inteligentny multicooker z łatwością zabierzesz w ręce dzięki ergonomicznym uchwytom w torbie.
Akcesorium zostało idealnie dopasowane do rozmiaru Cook4Me. Dzięki temu sprzęt nie porusza się wewnątrz, co dodatkowo chroni go przed uderzeniami czy porysowaniem. Jednocześnie odpowiednich rozmiarów torba pozwala na zmieszczenie jej w niemal każdy zakamarek bagażu. Wypróbuj Cook4Me i czerp pełną radość z gotowania. Gdziekolwiek jesteś, twój kuchenny pomocnik dotrzyma ci kroku.
Zobacz także:
- Dania na każdą kieszeń z przepisów Kasi Bukowskiej. Z jej pomysłami najesz się do syta za 20 złoty
- Dobry i tani obiad Katarzyny Bosackiej - mus z wątróbki z jabłkiem
- Proste, szybkie, tanie dania wg Oli Juszczkiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News