Nie wszystko co piękne jest smaczne. Poznajcie rycerzyka czerwonozłotego

Rycerzyk czerwonozłoty
Nie wszystko co piękne, jest smaczne. Poznajcie rycerzyka czerwonozłotego
Źródło: adrianam13/Getty Images
Wśród jesiennych barw i zapachu wilgotnego lasu można dostrzec go łatwo – jego kapelusz mieni się odcieniami czerwieni i złota, przyciągając wzrok każdego grzybiarza. Rycerzyk czerwonozłoty to gatunek, który fascynuje zarówno wyglądem, jak i tajemnicą, jaką wokół siebie roztacza. Czy to prawdziwy skarb lasu, czy może zwodnicza, acz piękna ozdoba leśnego runa?
W tym artykule znajdziesz:
  • Rycerzyk czerwonozłoty - co to za grzyb i jak wygląda?
  • Gdzie rośnie rycerzyk czerwonozłoty?
  • Czy rycerzyk czerwonozłoty jest jadalny?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Natan Nowak
Jak zacząć domową uprawę grzybów?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rycerzyk czerwonozłoty - co to za grzyb i jak wygląda?

Rycerzyk czerwonozłoty to gatunek grzyba należący do rzędu pieczarkowców. Jego kapelusz ma zazwyczaj od 3 do 15 centymetrów średnicy. U młodych okazów jest półokrągły i lekko łukowaty z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych staje się bardziej rozpostarty, czasem z tępym garbem pośrodku. Skórka kapelusza jest delikatnie filcowata, a żółte tło pokrywają liliowo-czerwone łuseczki. Barwa grzyba jest bardzo zmienna – młode egzemplarze mogą mieć kapelusz purpurowofioletowy, a starsze przybierają kolor jednolicie żółty.

Blaszki rycerzyka są dość gęste, przy trzonie mają ząbkowato wykrojony lub szeroko przyrośnięty kształt i są lekko płatkowate. Ich barwa jest żółtawa, jaśniejsza u młodych grzybów i ciemniejsza u starszych.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 12 centymetrów i grubość od 1 do 3 centymetrów. Ma kształt cylindryczny, zwykle w kolorze zbliżonym do kapelusza, choć bywa też żółty. Przy nasadzie kapelusza może być jaśniejszy – białawy lub żółtawy. W miarę dojrzewania grzyba trzon staje się pusty w środku.

Gdzie rośnie rycerzyk czerwonozłoty?

W Polsce jest grzybem pospolitym, a znaleźć go można w całej Europie, Ameryce Północnej i Środkowej, Azji, a nawet Australii. Występuje w lasach od lipca do listopada przede wszystkim przy podstawie pni lub na martwym drewnie, chociaż zdarza się, że wyrasta też na ziemi. Rośnie pojedynczo lub w kępach na pniach drzew, a czasem nawet gromadnie. Rycerzyka można znaleźć zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, chociaż w Polsce preferuje iglaste lasy.

Czy rycerzyk czerwonozłoty jest jadalny?

Rycerzyk czerwonozłoty nie jest trujący i to najważniejsza informacja. Co do jadalności są już jednak spory. Według większej grupy osób i naukowców uważa, że jest grzybek niejadalnym ze względu na nieprzyjemny zarówno smak, jak i zapach. Jednak jest też trochę grzybiarzy, którzy nie umieją oprzeć się jego wyglądowi, a nawet uważa go za smaczny. W dużych ilościach może wywoływać dolegliwości żołądkowe, przez co jest odradzany do zbierania i spożywania.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości