- Rycerzyk czerwonozłoty - co to za grzyb i jak wygląda?
- Gdzie rośnie rycerzyk czerwonozłoty?
- Czy rycerzyk czerwonozłoty jest jadalny?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Rycerzyk czerwonozłoty - co to za grzyb i jak wygląda?
Rycerzyk czerwonozłoty to gatunek grzyba należący do rzędu pieczarkowców. Jego kapelusz ma zazwyczaj od 3 do 15 centymetrów średnicy. U młodych okazów jest półokrągły i lekko łukowaty z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych staje się bardziej rozpostarty, czasem z tępym garbem pośrodku. Skórka kapelusza jest delikatnie filcowata, a żółte tło pokrywają liliowo-czerwone łuseczki. Barwa grzyba jest bardzo zmienna – młode egzemplarze mogą mieć kapelusz purpurowofioletowy, a starsze przybierają kolor jednolicie żółty.
Blaszki rycerzyka są dość gęste, przy trzonie mają ząbkowato wykrojony lub szeroko przyrośnięty kształt i są lekko płatkowate. Ich barwa jest żółtawa, jaśniejsza u młodych grzybów i ciemniejsza u starszych.
Trzon osiąga wysokość od 5 do 12 centymetrów i grubość od 1 do 3 centymetrów. Ma kształt cylindryczny, zwykle w kolorze zbliżonym do kapelusza, choć bywa też żółty. Przy nasadzie kapelusza może być jaśniejszy – białawy lub żółtawy. W miarę dojrzewania grzyba trzon staje się pusty w środku.
Gdzie rośnie rycerzyk czerwonozłoty?
W Polsce jest grzybem pospolitym, a znaleźć go można w całej Europie, Ameryce Północnej i Środkowej, Azji, a nawet Australii. Występuje w lasach od lipca do listopada przede wszystkim przy podstawie pni lub na martwym drewnie, chociaż zdarza się, że wyrasta też na ziemi. Rośnie pojedynczo lub w kępach na pniach drzew, a czasem nawet gromadnie. Rycerzyka można znaleźć zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, chociaż w Polsce preferuje iglaste lasy.
Czy rycerzyk czerwonozłoty jest jadalny?
Rycerzyk czerwonozłoty nie jest trujący i to najważniejsza informacja. Co do jadalności są już jednak spory. Według większej grupy osób i naukowców uważa, że jest grzybek niejadalnym ze względu na nieprzyjemny zarówno smak, jak i zapach. Jednak jest też trochę grzybiarzy, którzy nie umieją oprzeć się jego wyglądowi, a nawet uważa go za smaczny. W dużych ilościach może wywoływać dolegliwości żołądkowe, przez co jest odradzany do zbierania i spożywania.
Zobacz także:
- Gdzie można zbierać grzyby w okolicach Warszawy? Podpowiadamy
- Gdzie zbierać grzyby na Podkarpaciu? Te trzy miejscówki warto znać
- Gdzie na grzyby? Gdzie rosną prawdziwki, podgrzybki, kurki?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: grzybofil.pl/wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: adrianam13/Getty Images