Trufle to gatunek grzybów podziemnych. Rosną pod powierzchnią gleby, więc nie tak łatwo je znaleźć. Występują w regionach o ciepłym, umiarkowanym klimacie, m.in. we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, ale również w Polsce lub na Węgrzech. Co wpływa na ich wysoką cenę?
Trufle - skarb ukryty w polskiej ziemi
Trufle nazywano kiedyś "dziećmi diabła". Według dawnych wierzeń ludowych i przesądów grzyby rosnące pod powierzchnią ziemi kojarzyły się z mocami piekielnymi i królestwem ciemności. Współcześnie jednak są cenionym rarytasem kulinarnym.
W jakich lasach można znaleźć te wyjątkowe grzyby?
- Jesteśmy w pięknym lesie bukowym. Ziemia musi być na podłożu wapiennym. Musi być taki bardzo miękki wapień. Wystarczy dotknąć i już będziemy mieć białe ręce. Jeżeli ręce są białe, to znaczy, że to jest idealne podłoże do naszych trufli - wskazał hodowca trufli Enrico Ciullo.
To warto wiedzieć o truflach
Jak się okazuje, naturze można nieco pomóc i uprawiać cenne trufle poza lasem.
- W całej Europie, to znaczy w miejscach, które są dogodne dla rozwoju trufli, zakłada się plantacje truflowe. Gatunków trufli jest dużo, ale nie wszystkie są jadalne, tym samym mają wysoką wartość handlową. Najcenniejsza jest trufla biała, bo jest najrzadsza. Występuje we Włoszech i jeszcze w paru innych lokalizacjach, m.in. w Serbii - wyjaśniła prof. dr hab. Dorota Hilszczańska, założycielka hodowli trufli, przedstawicielka Instytutu Badawczego Leśnictwa.
Uprawa trufli uczy cierpliwości. Na pierwsze zbiory można liczyć po kilku lub nawet kilkunastu latach. Jednak warto, bo to kosztowne grzyby. Ich cena może sięgnąć nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych za kilogram. Z kolei trufle rosnące w Polsce nie osiągają aż tak zawrotnych kwot.
Dalszą część reportażu można znaleźć w materiale wideo.
Zobacz także:
- Grzybiarz chciał już wracać do domu, gdy jego oczom ukazał się prawdziwy skarb. "Aż się zaciąłem"
- Ten niezwykły grzyb przypomina włochatą żelkę, a smak ma podobny do ostrygi
- Ten grzyb wzbudza niemałe kontrowersje. W Polsce jadany, a w innych krajach uznawany za trujący
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska
Źródło zdjęcia głównego: Gabbiere/Getty Images