- Cena grzybów zależy nie tylko od popularności ich występowania, ale również od smaku.
- Najrzadsze i najcenniejsze grzyby do znalezienia w polskich lasach kosztują nawet 189 zł za 100 gramów.
- Nie wszystkie grzyby popularne w polskich lasach są łatwe do znalezienia za granicą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Jesień to czas, gdy polskie lasy obfitują w grzyby. To także okres, w którym miłośnicy grzybobrania masowo ruszają na leśne ścieżki. Dla smakoszy niektóre gatunki mają wyjątkową wartość kulinarną i są warte prawdziwego majątku. Ich ceny potrafią zadziwić – sięgają niekiedy kilkunastu, a nawet kilkuset tysięcy złotych za kilogram.
Dlaczego niektóre grzyby są drogie?
Na wysoką cenę grzybów wpływa nie tylko ich rzadkość, ale również trudności związane z pozyskiwaniem oraz wyjątkowe cechy smakowe i zdrowotne. Unikalność nie ogranicza się więc wyłącznie do ograniczonej dostępności. Trufle i soplówka jeżowata cenione są w kuchniach całego świata za niezwykły smak – trufle wyróżniają się intensywnym, ziemistym zapachem, natomiast soplówka przypomina w smaku owoce morza i posiada właściwości wspierające zdrowie. Z kolei w Azji gąska sosnowa jest doceniana za wyraźny, cynamonowy aromat oraz delikatnie słodkawy posmak.
Nie tylko egzotyczne gatunki osiągają wysokie ceny. Niektóre grzyby powszechnie występujące w Polsce są rzadkie za granicą. Innych cena szybuje, kiedy jest wysokie zainteresowanie, a ze względu na pozyskiwanie ograniczona jest podaż.
Które grzyby w polskich lasach są najcenniejsze?
Borowiki szlachetne (prawdziwki), mimo że w Polsce występują dość często, za granicą potrafią być bardzo drogie – świeże osiągają ceny rzędu kilkudziesięciu złotych za kilogram, a suszone są warte nawet kilkaset złotych. Z kolei kurki i maślaki, chociaż w naszych lasach rosną licznie, w sezonie bywają droższe, ponieważ ich dostępność na rynku jest ograniczona. Cena kurek, chociaż w Polsce niższa, to za granicą może kosztować od 130 do 260 zł za kilogram. Maślaki są jednak znacznie tańsze - w Polsce koszt to około 25 zł za kilogram, brak jednak danych na temat cen za granicą.
Trufle, które są wyjątkowo rzadkie w Polsce, kosztują nawet 189 zł za 100 gramów. Inne odmiany, niewystępujące w Polsce to koszt nawet do 30 tysięcy złotych za kilogram.
Soplówka jeżowata, która w Polsce występuje niezwykle rzadko, jest dodatkowo objęta ścisłą ochroną gatunkową. To oznacza, że nie można jej zbierać. Stąd też na rynku polskim dostępne są jedyne importowane grzyby.
Zobacz także:
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Ten grzyb wygląda jak zwykła psianka, a ma niezwykłe walory smakowe. Poszukaj go w lesie!
- Ten grzyb wygląda jak gąbka... i jest jadalny! Co z niego można zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: wiadomosci.radiozet.pl
Źródło zdjęcia głównego: Artur Debat/Getty Images