W sieci pojawiły się informacje o nowym grzybie w polskich lasach. Inwazyjny gatunek ma rozprzestrzeniać się w szalonym tempie. Skąd grzyb złotak wysmukły wziął się w naszych lasach i czy jest jadalny?
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
Grzyb siniak występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Nadaje się do marynowania, gotowania i smażenia. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
Dojrzałe osobniki wyglądają odstraszająco - odnosi się wrażenie, że kapelusz grzyba się topi. Mimo to, jest on nie tylko bezpieczny do spożywania, ale również traktowany jako przysmak.
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.
Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Popularnymi odmianami grzybów, które z powodzeniem są hodowane w przydomowych ogródkach, są pieczarki i boczniaki. Rzadziej twardnik japoński, znany pod nazwą shiitake. Jednak nie tylko je możemy wyhodować w ogródku. Dowiedz się, jakie grzyby możesz uprawiać na działce.
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Maślak żółty (inaczej maślak modrzewiowy) to grzyb licznie występujący w polskich lasach. Cała rodzina maślaków znacząco odróżnia się od popularnych gatunków trujących, dlatego można je bezpiecznie zbierać nawet bez zaawansowanej wiedzy z dziedziny grzyboznawstwa.
Opieńki to niepozorne, małe grzybki, które kryją w sobie wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzają się w postaci marynowanej, jak i świeżej - w sosach. Taki opieńkowy sos można dodać np. do ziemniaków, kasz, mięs, makaronów. Sprawdź szybki i prosty przepis.
Czubajka kania to grzyb jadalny i bardzo smaczny. Jego wadą jest wyjątkowo niebezpieczny „sobowtór” - muchomor sromotnikowy. Kania jadalna, szczególnie duża i dojrzała, na szczęście różni się od trującego muchomora. Sprawdź, jak i kiedy zbierać kanie, co można z nimi zrobić i jakie są ich wartości odżywcze.
Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki – np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, dlatego trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana.
Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?
Pomarańczowy grzyb może się okazać smacznym rydzem lub kurką, ale może być też niejadalny. Czy lisówka pomarańczowa jest trująca? Czym się różni od kurki? Czy łatwo odróżnić pieprznika jadalnego (kurkę) od innych gatunków grzybów?
Sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczyna. Kurka to jeden z grzybów, który bywa mylony z trującą lisówką pomarańczową. Co trzeba wiedzieć, aby ustrzec się pomyłki i jak zachować się w razie wątpliwości? O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Główny Inspektorat Sanitarny.
Kurka to grzyb jadalny wysoko ceniony w kuchni. Jest jednym z najczęściej występujących grzybów jadalnych w polskich lasach. Jej niejadalnym sobowtórem jest lisówka pomarańczowa. Jak odróżnić ją od kurki?
Druga połowa lata i jesień to czas najbardziej lubiany przez wszystkich grzybiarzy. To właśnie wtedy mogą oni oddawać się uwielbianemu przez siebie szukaniu tych leśnych darów. Które gatunki występujące w naszych lasach są najzdrowsze i dlaczego warto zwracać na nie uwagę?
Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę – czytamy w nowym badaniu opublikowanym w Advances in Nutrition. Odpowiada za to m.in. ergotioneina, czyli aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Na sezon grzybowy musimy jeszcze trochę poczekać, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zacząć się dokształcać już dziś. Zwłaszcza że grzyb grzybowi nierówny. Na prawdziwkach świat się nie kończy - a nasz gość, Piotr Zięba, doktorant Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, udowadnia, że te niezwykłe organizmy niejednym mogą nas zaskoczyć.
Grzyby doskonale smakują i podkreślają smak potraw. Mimo że najczęściej zbiera się je późnym latem czy jesienią, to sezon na nie trwa przez cały rok! Jakie gatunki można znaleźć w lesie zimą? Dowiecie się tego z naszego reportażu!
Śmiertelne zatrucie grzybami w Wielkopolsce. Funkcjonariusze ostrzegają przed zakupem grzybów z niepewnego źródła. We Wrześni zmarła już czwarta osoba.