Co sprawia, że niektóre grzyby osiągają tak astronomiczne kwoty? Odpowiedź tkwi w ich rzadkości, trudnościach w pozyskiwaniu oraz unikalnych walorach smakowych. Które gatunki w Polsce należą do najdroższych? To pytanie szczególnie interesuje zarówno koneserów kuchni, jak i zapalonych grzybiarzy.
Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki - np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, zatem trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Jak odróżnić prawdziwka od szatana? Oto kilka niezawodnych sposobów, które warto znać przed grzybobraniem.
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?
To niezwykły grzyb o globalnym zasięgu i charakterystycznym wyglądzie. Występuje na różnych kontynentach i różnorodnych siedliskach, od lasów po parki miejskie. Spotkać go można nawet w późnym listopadzie, a do tego jest jadalny. Poznajcie dzieżkę pomarańczową.
W sieci pojawiły się informacje o nowym grzybie w polskich lasach. Inwazyjny gatunek ma rozprzestrzeniać się w szalonym tempie. Skąd grzyb złotak wysmukły wziął się w naszych lasach i czy jest jadalny?
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
Grzyb siniak występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Nadaje się do marynowania, gotowania i smażenia. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Popularnymi odmianami grzybów, które z powodzeniem są hodowane w przydomowych ogródkach, są pieczarki i boczniaki. Rzadziej twardnik japoński, znany pod nazwą shiitake. Jednak nie tylko je możemy wyhodować w ogródku. Dowiedz się, jakie grzyby możesz uprawiać na działce.