Jak szybko oczyścić grzyby? Poznaj prosty sposób
Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają na sobie sporo różnego typu zanieczyszczeń. Na trzonach ziemię, piach i czasem mech, a na kapeluszach liście czy igły z drzew. Aby skutecznie i możliwie najszybciej je usunąć, wystarczy postępować zgodnie z poniższą, krótką instrukcją.
- Do dużego garnka nalać gorącej wody lub ją w nim zagotować. Należy ją też dobrze posolić.
- Grzyby włożyć do garnka z gorącą, słoną wodą.
- Po kilku minutach ziemia i piach osiądą na dnie. Na samej górze będą się unosić liście czy igły z drzew. Można wyłowić je łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
- Następnie tymi samymi kuchennymi narzędziami można wyjąć grzyby z wody. Dla pewności warto przełożyć je jeszcze do durszlaka i bardzo delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.
Jak przechowywać świeże grzyby?
Suszone lub marynowane grzyby można przechowywać naprawdę długo, zwłaszcza jeśli są odpowiednio przygotowane. Te świeżo przyniesione z lasu należy obrobić możliwie jak najszybciej. Powinny być przechowywane w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dobę. Po tym czasie należy je poddać dalszej obróbce - gotować, suszyć, marynować czy też mrozić.
Zobacz także:
- Jak przechowywać suszone grzyby? Wskazówki i sprawdzone sposoby
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Jak zbierać grzyby? "W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: