Czy to nowa matcha? Poznajcie meksykańską horchatę

Horchata
Czy to nowa matcha? Poznajcie meksykańską horchatę
Źródło: Victoria Popova/Getty Images
Matcha, japońska zielona herbata, zyskała ogromną popularność. Teraz goni ją ryżowy napój prosto z meksyku - horchata. Pyszny, aromatyczny, z masą przypraw i do tego na bazie napoi roślinnych robi furorę w sieci. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Kluczowe fakty:
  • Horchata, to napój pochodzenia hiszpańskiego, chociaż podobne napoje znane już były w starożytnym Egipcie.
  • Początkowo wytwarzane były z jęczmienia, w Hiszpanii zaczęto je robić z orzechów tygrysich, a w Meksyku z ryżu.
  • Najczęściej podawane są na zimno i uchodzą za napój chłodzący.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Czym jest horchata?

Horchata (czyt. orcziata) to napój o hiszpańskim pochodzeniu, który zdobył szczególną popularność w Meksyku. Przyrządza się go na bazie mleka ryżowego z dodatkiem cynamonu i cukru, dzięki czemu ma słodki, aromatyczny smak. Doskonale sprawdza się jako orzeźwienie w upalne dni, a jego unikalny aromat odróżnia go od innych tradycyjnych napojów. W Meksyku horchatę można spotkać w wielu kawiarniach i restauracjach, gdzie serwuje się ją zarówno na zimno z lodem, jak i bez.

Horchata to określenie stosowane wobec różnych napojów, które zwykle mają roślinne pochodzenie, choć niekiedy dodaje się do nich mleko. W Hiszpanii przyrządza się ją z namoczonych, zmielonych i posłodzonych orzechów tygrysich, natomiast w Meksyku przygotowuje się ją z ryżu, cynamonu i innych dodatków — tam znana jest jako rodzaj meksykańskiej agua fresca, czyli roślinnych napoi bezalkoholowych. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego słowa oznaczającego jęczmień, mimo że współczesne wersje napoju od dawna nie zawierają tego zboża. Z Hiszpanii idea horchaty trafiła do Ameryki, gdzie zaczęto wytwarzać napój agua de horchata lub po prostu horchata na bazie białego ryżu i cynamonu, zamiast orzechów tygrysich.

Jak przygotować domową horchatę?

Składniki:

  • ryż,
  • migdały,
  • kora cynamou,
  • gwiazdki anyżu,
  • woda,
  • mleko skondensowane.

Sposób przygotowania:

Ryż, migdały, korę cynamonu i gwiazdkę anyżu wrzucamy na patelnie i podgrzewamy. Całość musi się dobrze podsmażyć na suchej patelni. Kiedy ryż się nieco zarumieni, zdejmujemy z ognia i przesypujemy do wysokiego, zamykanego naczynia. Całość zalewamy wodą, na wysokość całego palca ponad suche składniki. Taką mieszankę zostawiamy na noc w lodówce, aby nasiąkła.

Po 12 godzinach całość przekładamy do blendera i blendujemy. Kiedy wszystko będzie rozdrobnione przechodzimy do następnego kroku - przecedzamy napój przez sitko o drobnych oczkach lub ściereczkę i odciskamy suche składniki. Następnie przelewamy do szklanek, najlepiej z lodem i serwujemy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości