Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta popularna potrawa zyskała miłość i uznanie milionów ludzi na całym globie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że tę smaczną pastę można spożywać na wiele sposobów - na śniadanie, jako przekąskę, kolację czy nawet dodatek do obiadu. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią hummusu? Dlaczego warto spożywać ten dip na bazie ciecierzycy?
Zastanawiasz się, gdzie i pod jakimi warunkami można grillować? Co idealnie sprawdzi się na grilla i jakie dodatki zaserwować? Sprawdź nasz poradnik z okazji Światowego Dnia Grilla.
Grzyby najchętniej jemy nie tylko jesienią, ale i zimą. Są też głównym składnikiem wielu postnych i świątecznych dań. Najczęściej wykorzystuje się je w formie suszonej, jednak zanim dodamy je do potraw - należy je namoczyć.
Jesień w pełni, a wokół nas coraz więcej pojawia się dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to hit w tym roku. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy czy pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? To banalnie proste! Przekonaj się sama z naszym przepisem.
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby – wykorzystując tradycyjne metody suszenia na nitkach lub znacznie szybsze – z wykorzystaniem profesjonalnych suszarek lub piekarników elektrycznych. Suszenie grzybów nie jest procesem trudnym, ale wymaga pewnej ostrożności. Sprawdź, jak suszyć grzyby w domu.