Grzyby najchętniej jemy nie tylko jesienią, ale i zimą. Są też głównym składnikiem wielu postnych i świątecznych dań. Najczęściej wykorzystuje się je w formie suszonej, jednak zanim dodamy je do potraw - należy je namoczyć.
Jesień w pełni, a wokół nas coraz więcej pojawia się dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to hit w tym roku. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy czy pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? To banalnie proste! Przekonaj się sama z naszym przepisem.
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby – wykorzystując tradycyjne metody suszenia na nitkach lub znacznie szybsze – z wykorzystaniem profesjonalnych suszarek lub piekarników elektrycznych. Suszenie grzybów nie jest procesem trudnym, ale wymaga pewnej ostrożności. Sprawdź, jak suszyć grzyby w domu.
Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.