Podsuwamy pomysły na alternatywne wersje tego dania i pytamy - z groszkiem czy bez?
Te przepisy zaskakują! A wszystko z okazji Dnia Pokrywania Wszystkiego Czekoladą.
Grzyby najchętniej jemy nie tylko jesienią, ale i zimą. Są też głównym składnikiem wielu postnych i świątecznych dań. Najczęściej wykorzystuje się je w formie suszonej, jednak zanim dodamy je do potraw - należy je namoczyć.
Dzięki tym sposobom wybierzesz idealne owoce.
Poznajcie nasze dwa sposoby na placki ziemniaczane bez tarki!
Mamy prosty przepis, który uda się każdemu.
Kto z nas nie zna charakterystycznego zapachu ryby, który roznosi się po mieszkaniu podczas jej smażenia. Co zatem zrobić, żeby się go pozbyć?
Będzie mięciutka.
Jesień w pełni, a wokół nas coraz więcej pojawia się dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to hit w tym roku. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy czy pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? To banalnie proste! Przekonaj się sama z naszym przepisem.
Sok marchewkowy to bomba witaminowa, która wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej.
Są proste i skuteczne.
To sposób od samego szefa kuchni.
Sprawdź przy okazji Dnia Kasztana.
Nieaktywne płatki drożdżowe mogą być spożywane przy nietolerancji laktozy.
Dowiedz się sam i sprawdź, jak je przygotować.
Sprawdź, jakie to pyszne i proste!
Grzyby możesz suszyć na różne sposoby – wykorzystując tradycyjne metody suszenia na nitkach lub znacznie szybsze – z wykorzystaniem profesjonalnych suszarek lub piekarników elektrycznych. Suszenie grzybów nie jest procesem trudnym, ale wymaga pewnej ostrożności. Sprawdź, jak suszyć grzyby w domu.
Kandyzowanie to najlepszy sposób konserwacji owoców. Zobacz, jak zrobić kandyzowane owoce samodzielnie w domu.
Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.
Sprawdź, jak zrobić pyszne powidła do piernika z sezonowych śliwek.
Możesz go podać na słodko lub wytrawnie.
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.
Oto kilka najciekawszych.
Sprawdź swoją wiedzę.
Sok ze szpinaku ma właściwości oczyszczające, przeciwutleniające i wzmacniające odporność organizmu.
Poznaj przepisy na obiad z fasolką szparagową.
Dlaczego warto ją jeść?
Ten przepis jest banalnie prosty!
Sami sprawdziliśmy, czy działa... i naprawdę działa!
Poznaj nasz przepis na wersję tradycyjną i z bąbelkami na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu.