Domowa zupka chińska - jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis na zdrowszą wersję zupy instant

Źródło: Dzień Dobry TVN
Test polskich zup
Test polskich zup
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Zupka chińska, inaczej błyskawiczna lub instant, to danie, bez którego życia nie wyobrażali sobie studenci japońscy z lat 70. ubiegłego wieku. Dzisiaj wiele osób z całego świata również ma takie podejście do tego posiłku. Jak zrobić zdrowszą, domową wersję? Sprawdź nasz przepis. 

Dzień Zupki Błyskawicznej

Zupka, zwana chińską, doczekała się swojego święta - przypada 25 sierpnia. Obchodzony jest on na pamiątkę wprowadzenia makaronu błyskawicznego, który zapoczątkował powstanie wielu innych dań typu instant. Jego wynalazcą był japończyk Mofuku Ando i to w Japonii powstała pierwsza "zupka chińska". W 1971 firma Nissin wprowadziła pierwsze danie instant, którym był ramen w kubku. Uważa się, że to dzięki temu daniu wielu studentów w latach 70. miało co jeść - Japonia w tym czasie przechodziła głęboki kryzys ekonomiczny.

Z okazji Dnia Zupki Błyskawicznej, która w Polsce znana jest pod nazwą "zupki chińskiej" warto poznać zdrowszą wersję tego instant dania. Jak ją zrobić?

Domowa zupka chińska - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bulion ewentualnie woda - 350 ml,
    • sos sojowy - 10 ml,
      • olej sezamowy - 5 ml,
        • suszona włoszczyzna - 20 g,
          • pasta miso - 10 g,
            • sriracha lub gochujang - 5 g,
              • imbir starty - 5 g,
                • sezam, szczypiorek i kolendra - do podania,
                  • makaron - ryżowy, udon, ramen lub chow mein.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Wodę lub bulion wlej do garnka, dodaj pastę gochujang lub srirachę, pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy i warzywa suszone. Całość zagotuj, aby warzywa zmiękły.
                      1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
                        1. Szczypiorek posiekaj.
                          1. Przygotowany bulion przelej do talerza, dodaj makaron.
                            1. Całość posyp obficie sezamem i szczypiorkiem. Udekoruj kolendrą.

                              Do takiej zupki można również dodać świeżą kukurydzę, groszek z puszki, suszone grzyby mun czy ugotowane na twardo jajko. Świetnie się również sprawdzą arkusze nori, aby nadać bardziej "azjatycki" smak.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana