Dzień Zupki Błyskawicznej
Zupka, zwana chińską, doczekała się swojego święta - przypada 25 sierpnia. Obchodzony jest on na pamiątkę wprowadzenia makaronu błyskawicznego, który zapoczątkował powstanie wielu innych dań typu instant. Jego wynalazcą był japończyk Mofuku Ando i to w Japonii powstała pierwsza "zupka chińska". W 1971 firma Nissin wprowadziła pierwsze danie instant, którym był ramen w kubku. Uważa się, że to dzięki temu daniu wielu studentów w latach 70. miało co jeść - Japonia w tym czasie przechodziła głęboki kryzys ekonomiczny.
Z okazji Dnia Zupki Błyskawicznej, która w Polsce znana jest pod nazwą "zupki chińskiej" warto poznać zdrowszą wersję tego instant dania. Jak ją zrobić?
Domowa zupka chińska - przepis krok po kroku
Składniki:
- bulion ewentualnie woda - 350 ml,
- sos sojowy - 10 ml,
- olej sezamowy - 5 ml,
- suszona włoszczyzna - 20 g,
- pasta miso - 10 g,
- sriracha lub gochujang - 5 g,
- imbir starty - 5 g,
- sezam, szczypiorek i kolendra - do podania,
- makaron - ryżowy, udon, ramen lub chow mein.
Sposób przygotowania:
- Wodę lub bulion wlej do garnka, dodaj pastę gochujang lub srirachę, pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy i warzywa suszone. Całość zagotuj, aby warzywa zmiękły.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Szczypiorek posiekaj.
- Przygotowany bulion przelej do talerza, dodaj makaron.
- Całość posyp obficie sezamem i szczypiorkiem. Udekoruj kolendrą.
Do takiej zupki można również dodać świeżą kukurydzę, groszek z puszki, suszone grzyby mun czy ugotowane na twardo jajko. Świetnie się również sprawdzą arkusze nori, aby nadać bardziej "azjatycki" smak.
Zobacz także:
- Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku
- Smaki Azji. Tanie sushi i zdrowa zupka chińska
- Zupa dla niemowlaka - dlaczego wybór pierwszej jest tak ważny?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images