Przepisy kulinarne

Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

iStockphotoFomaA/Getty Images

Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.

Podobno nazwa tej zupy nawiązuje do tego, że jest łatwa i naprawdę szybka w przygotowaniu. Mowa o części brzmiącej "galopka". A "chlupka"? Być może po prostu do rymu i w celu jeszcze większego ubarwienia nazwy tej prostej potrawy. Trudno powiedzieć, z którego dokładnie regionu pochodzi, ale nie można odmówić jej "polskości" - połączenia aromatycznego wywaru z mięsa lub warzyw z dodatkiem na bazie mąki i jajka.

Zupka galopka chlupka - przepis

Składniki:

  • rosół na bazie porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny lub bulion warzywny
  • 2-4 średnie ziemniaki (w zależności od potrzeb)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • wybrane kiełki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • dowolne dodatki: np. boczek, tofu, suszone pomidory, itd.

Sposób przygotowania:

  1. 1Przygotować ulubiony rosół lub bulion warzywny. Powinien być aromatyczny i intensywny w smaku.
  2. 2Przed dodaniem kolejnych składników, wyjąć porcję rosołową i włoszczyznę, zostawić sam płyn.
  3. 3Ziemniaki obierać, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do gotującej się zupy.
  4. 4Cebulę posiekać i krótko podsmażyć.
  5. 5Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę, 2 łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki - do idealnego połączenia składników, Powinno powstać gładkie, delikatne ciasto, z którego bez problemu zrobimy "kluskowe pulpeciki". W przypadku rzadszego, można robić kluski lane.
  6. 6Gotowe kulki lub lane ciasto dodać delikatnie do gotującej się zupy. Są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
  7. 7W miseczkach można umieścić kawałki mięsa z porcji rosołowej i/lub kawałki włoszczyzny, np. marchewki. Opcjonalnie również boczek, tofu, suszone pomidory itd.
  8. 8Całość zalać zupą z kluseczkami i ziemniakami. Posypać podsmażoną cebulką, natką pietruszki, szczypiorkiem i kiełkami. Skropić sokiem z cytryny.

Sprawdź inne przepisy na pyszne zupy

Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego

5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?

Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Zobacz video: Jak zrobić prostą zupę ziemniaczaną?

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości