Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

zupka galopka chlupka
FomaA/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.

Podobno nazwa tej zupy nawiązuje do tego, że jest łatwa i naprawdę szybka w przygotowaniu. Mowa o części brzmiącej "galopka". A "chlupka"? Być może po prostu do rymu i w celu jeszcze większego ubarwienia nazwy tej prostej potrawy. Trudno powiedzieć, z którego dokładnie regionu pochodzi, ale nie można odmówić jej "polskości" - połączenia aromatycznego wywaru z mięsa lub warzyw z dodatkiem na bazie mąki i jajka.

Zupka galopka chlupka - przepis

Składniki:

  • rosół na bazie porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny lub bulion warzywny
    • 2-4 średnie ziemniaki (w zależności od potrzeb)
      • 1 cebula
        • 1 jajko
          • pół szklanki mąki
            • natka pietruszki, szczypiorek
              • wybrane kiełki
                • łyżka soku z cytryny
                  • sól, pieprz
                    • dowolne dodatki: np. boczek, tofu, suszone pomidory, itd.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Przygotować ulubiony rosół lub bulion warzywny. Powinien być aromatyczny i intensywny w smaku.
                        1. Przed dodaniem kolejnych składników, wyjąć porcję rosołową i włoszczyznę, zostawić sam płyn.
                          1. Ziemniaki obierać, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do gotującej się zupy.
                            1. Cebulę posiekać i krótko podsmażyć.
                              1. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę, 2 łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki - do idealnego połączenia składników, Powinno powstać gładkie, delikatne ciasto, z którego bez problemu zrobimy "kluskowe pulpeciki". W przypadku rzadszego, można robić kluski lane.
                                1. Gotowe kulki lub lane ciasto dodać delikatnie do gotującej się zupy. Są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
                                  1. W miseczkach można umieścić kawałki mięsa z porcji rosołowej i/lub kawałki włoszczyzny, np. marchewki. Opcjonalnie również boczek, tofu, suszone pomidory itd.
                                    1. Całość zalać zupą z kluseczkami i ziemniakami. Posypać podsmażoną cebulką, natką pietruszki, szczypiorkiem i kiełkami. Skropić sokiem z cytryny.

                                      Sprawdź inne przepisy na pyszne zupy

                                      Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

                                      Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

                                      Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego

                                      5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?

                                      Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                      Zobacz video: Jak zrobić prostą zupę ziemniaczaną?

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości