Sezonowe warzywa w czerwcu
Niektóre z wymienionych na sezonowej liście warzyw i owoców pojawiły się w sklepach i na talerzach już w maju. Znalazły się tu ponownie dlatego, że właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości lub ich sezon właśnie niebawem końca. Część owoców i warzyw w tym roku na bazarkach pojawi się wcześniej, a to za sprawą wysokich temperatur na początku kwietnia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
Sezon na kalarepę – w pierwszej połowie czerwca
Dostępna jest przez niemal cały rok, ale to w sezonie wiosenno-letnim ma w sobie najwięcej świeżości i właściwości prozdrowotnych. Ma niewiele kalorii, ale sporo witamin i błonnika. Wspiera pracę układu nerwowego i pomaga zapobiec nowotworom.
Sezon na młodą marchew – pod koniec czerwca
Marchew to bogate źródło karotenoidów - związków, które z jednej strony odpowiadają za pomarańczowy kolor marchewki, z drugiej natomiast pełnią funkcję przeciwutleniacza. Jest przede wszystkim źródłem karotenów, zwłaszcza beta-karotenu, z którego organizm człowieka wytwarza witaminę A.
- Dzień Marchewki - najlepsze przepisy kulinarne i kosmetyczne
- Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej
Sezon na młody kalafior – pod koniec czerwca
Substancje znajdujące się w kalafiorze mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Kalafior należy do grupy roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko pojawienia się agresywnego raka prostaty.
- Pomysły na kalafiora od Piotra Kucharskiego
- Krem z kalafiora z serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i koperkiem
Sezon na brokuł młody – pod koniec czerwca
Jedną z cennych brokułowych substancji odżywczych jest kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Brokuły są bogate również w witaminy K i A, które pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Witamina A, nazywana też witaminą młodości, ma wpływ na spowalnianie procesu starzenia i wzmacnia kości.
Sezon na botwinkę – pod koniec czerwca
Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego są niezwykle bogate w żelazo, wapń i wiele witamin. Botwinka ma właściwości odkwaszające, a jej liście zawierają substancje o działaniu zbliżonym do estrogenów - co powoduje wygładzanie skóry. Poza tym koi nerwy i pobudza apetyt.
- Chłodnik z botwinki według Katarzyny Bukowskiej
- 3 przepisy na zupę z botwiny: wersja podstawowa, wege i z mięsem
Sezon na młodą kapustę: biała i inne – pod koniec czerwca
Kapusta jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i krwionośny. Najbardziej wartościowa jest kapusta spożywana na surowo oraz kiszona. Daje uczucie sytości, nie powodując przy tym skoków poziomu cukru.
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
Sezon na młody szpinak
Młody szpinak jest czymś zupełnie innym od tego w sklepie, który jest dostępny przez cały rok. Jego liście posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Wynika to m.in z wysokiej zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, czyli przeciwutleniaczy. Szpinak to także skarbnica żelaza, bardzo polecana wegetarianom i anemikom.
- Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia
- Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem z przepisu Darii Ładochy
Sezon na szczaw
Listki szczawiu, szczególnie te młode, zawierają ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Pobudza też apetyt u małych niejadków. Jest nasycony garbnikami, które nadają mu kwaśny smak i możliwość wsparcia układu trawiennego, również w takich sytuacjach jak biegunka.
- Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak ją zrobić? Sprawdź przepisy na różne wersje
- Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Wszelkie sałaty
Sałata i jej różne odmiany to warzywo bogate przede wszystkim w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Sałata jest źródłem witamin z grupy B, E i C, żelaza, potasu i magnezu.
Bób w czerwcu
Choć pojawia się w maju, to w czerwcu jest najlepszy. Jak każda roślina strączkowa, jest doskonałym źródłem białka. W dodatku jest bogaty w błonnik, wartościowe tłuszcze i węglowodany. Wspiera pracę układu nerwowego, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi.
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Szparagi – koniec sezonu
Szparagi, warzywa o najkrótszym sezonie to doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak witamina K, C, E, potas, magnez i fosfor. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom w ciąży. Zawierają sporo błonnika, co wspiera układ trawienny - poprawia pracę jelit. Posiadają również właściwości antynowotworowe i spowalniające procesy starzenia się skóry. Poza tym szparagi zjedzone przed spożyciem alkoholu - zmniejszają kaca.
Sezon na rabarbar: kwiecień - czerwiec
To niskokaloryczne warzywo, które polecane jest osobom na diecie. Zawiera sporo potasu, sodu, magnezu, żelaza, beta-karotenu, fosforu oraz witaminy C. Najlepiej spożywać do w formie przetworzonej. Po podgrzaniu uwalnia polifenole - substancje o działaniu antynowotworowym.
Sezonowe owoce w czerwcu
Sezon na truskawki – koniec maja/pierwsza połowa czerwca
Mają więcej witaminy C niż cytrusy, a także wiele innych witamin, w tym z grupy B. Pomagają odkwasić organizm i chronić przed anemią. Wspierają działanie układu nerwowego oraz pokarmowego, wzmacniają kości i mięśnie - ze względu na zawartość wapnia i fosforu. Są bardzo zalecane przy schorzeniach wątroby, nerek, podagrze czy kamieniach moczowych.
- Truskawkowa kuchnia Beaty Kartowicz. Jakie słodkie desery przygotować z truskawkami?
- Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
Sezon na czereśnie – po drugiej połowie czerwca
Co prawda na rynku są już dostępne czereśnie od maja, ale nadal nie są to te, które wyrosły w polskich sadach. Zawarte w czereśniach witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Poprawiają także kondycję skóry, spowalniając pojawianie się oznak starzenia.
- Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny? Najlepsze wskazówki i przepisy
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
Sezon na agrest
Jest bogaty w witaminy A, C, E oraz te z grupy B, oraz w magnez, wapń, potas, fosfor i wiele innych minerałów. Wspiera układ odpornościowy, moczowy, wzrok i usprawnia pracę wątroby. Posiada również właściwości przeciwzapalne - wywar z agrestu można stosować m.in. do płukania jamy ustnej. Agrest poprawia przemianę materii i w ten sposób wspiera odchudzanie.
- Dżem z agrestu - zdrowy przysmak z owoców sezonowych. Jak go zrobić?
- Kompot z agrestu idealny na zimę. Sprawdzone przepisy krok po kroku
Sezon na porzeczki – od połowy czerwca
Najwięcej wartości ze wszystkich porzeczek mają porzeczki czarne. Są bogate w przeciwutleniacze, antocyjany, polifenole, witaminę C i kwas gamma-linolenowy (GLA). Lekki kwaskowy posmak porzeczek doskonale przełamuje inne smaki w ciastach, sokach, koktajlach czy dżemach i przetworach. Czarna porzeczka wzmacnia m.in. układ odpornościowy.
- Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
- Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką. Fenomenalny przepis na lato
Sezon na jagody
Jagody są traktowane jako lekarstwo na wiele chorób od wieków. Leczono nimi m.in. tyfus, polio czy gronkowca. Dziś zaleca się je w leczeniu glist i owsików u dzieci. Mają właściwości uspokajające i przeciwbólowe, a także regulują poziom cholesterolu. Stabilizują również poziom cukru, dzięki czemu są nazywane roślinną insuliną.
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Kompot z jagód - jak go przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images