Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kalafior jest smaczny i ma wiele właściwości odżywczych. Często króluje w naszej kuchni, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak go przyrządzić. Z pomocą przychodzi Piotr Kucharski. Oto jego propozycje na pyszne dania z tym warzywem.

Kalafiorowa z kurkami

Składniki:

  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 kalafior
  • 200 g kurek
  • 1 pęczek koperku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. 1Por i marchewkę pokroić i razem z przyprawami, podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki pokrojone. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka z zupą. Łodygę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osobnym rondelku a następnie zmiksować na puree.
  2. 2Warzywa w garnku zalać wywarem i ugotować, aż będą miękkie.
  3. 3W tym czasie na patelni podsmażyć kurki i dodać pod koniec gotowania razem z puree kalafiorowym i posiekanym koperkiem. Pogotować jeszcze kilka minut.
  4. 4Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Kalafior z kukurydzą i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 kolby kukurydzy
  • sól i pieprz
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • świeży tymianek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • około 200 g świeżych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. 1Kalafior ugotować w całości w osolonej i posłodzonej wodzie. W tym czasie na patelni na maśle podsmażyć cebulkę, a następnie poddusić ziarna obcięte z kukurydzy. Przyprawić kminem, cynamonem, solą i pieprzem. Następnie podlać kremówką i dusić, aż ziarna będą miękkie.
  2. 2Kukurydzę zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, podlać wodą.
  3. 3Kalafiora pokroić na cztery części, osuszyć i podsmażyć na maśle, polewając masłem w trakcie smażenia.
  4. 4Ćwiartkę kalafiora podawać na kremie z kukurydzy. Polać masłem z patelni a na wierzch zetrzeć na tarce orzechy laskowe.

Steki z kalafiora z grzybami i jajkiem

Składniki:

  • połówka ugotowanego zielonego kalafiora (romanesco)
  • masło
  • 300 g rydzy
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
  • czosnek
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. 1Rydze podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i czosnku. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron plastry kalafiora na złoty kolor.
  2. 2Na osobnej patelni usmażyć jajka tak, aby żółtka były płynące.
  3. 3Steki podać z rydzami i jajkami. Wierzch posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

"Klejący" kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Około 80 ml wody

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1-2 łyżki ostrego sosu paprykowego
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody

Do podania:

  • sezam
  • dymka
  • papryczka chili
  • ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut.
  2. 2W tym czasie w rondelku połączyć ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos paprykowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód.
  3. 3Upieczonego kalafiora wymieszać w sosie, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

Zobacz także:

Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

Źródło: Piotr Kucharski