Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne!

Idealnie chrupiąca szarlotka

Składniki na szarlotkę

  • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ryżowej
      • 200 g zimnego masła
        • cukier puder
          • laska wanilii
            • jajko

              Składniki na farsz do szarlotki

              • 1,5 kg jabłek
                • 2 łyżki cukru
                  • 1-2 łyżeczki cynamonu

                    Przygotowanie szarlotki

                    Do dużej miski wsyp mąkę i pokrojone zimne masło, cukier puder, ziarna wyciągnięte z laski wanilii oraz jajko. Wyrób szybko ciasto. Jak będzie gładkie i jednolite podziel je na 2 części - jedną z nich zamróź. Tortownicę o średnicy 24 cm obłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i bułką tartą. Rozłóż ciasto na spod i odstaw tortownicę do zamrażalki na 10 minut. Następnie wyciągnij ciasto i nakłuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz, aż się zarumieni (ok. 15-20 minut).

                    Jabłka pokrój w dużą kostkę i gotuj je w garnku z cukrem przez 10-15 minut, dodaj cynamon. Całość wymieszaj. Wyłóż jabłka do tortownicy, a pozostałe ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce (nad jabłkami). To wszystko wkładamy do piekarnika (180 stopni C) na ok. 40-45 minut.

                    Jeżeli robisz mniejszą porcję, to zmniejsz czas pieczenia o 5 minut, ale zwiększ moc piekarnika do 190 stopni C.

                    Szarlotkę podawaj z dodatkami: włoską bezą i/lub sosem pistacjowym.

                    Beza włoska

                    Składniki na bezę włoską

                    • 30 ml wody
                      • białka z 3 jajek
                        • 200 g cukru

                          Przygotowanie bezy

                          Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę i przygotuj gęsty syrop. Gdy będzie gotowy, to szybko ubij białka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop. Ubijaj, aż miska się schłodzi.

                          Krem pistacjowy

                          Składniki na krem pistacjowy

                          • 140 g pistacji łuskanych bez soli
                            • 80 g cukru
                              • 75 g białej czekolady
                                • 50 ml mleka 3,2%
                                  • olej roślinny

                                    W blenderze zmiksuj cukier, a następnie dodaj pistacje, olej i białą czekoladę. Blenduj do uzyskania gładkiej masy.

                                    Zobacz też:

                                    Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                    Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

                                    Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                    Autor: Jola Marat

                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości