Przepisy kulinarne

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Przepisy kulinarne

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne! 

Idealnie chrupiąca szarlotka 

Składniki na szarlotkę 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 200 g zimnego masła
  • cukier puder
  • laska wanilii
  • jajko

Składniki na farsz do szarlotki

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie szarlotki

Do dużej miski wsyp mąkę i pokrojone zimne masło, cukier puder, ziarna wyciągnięte z laski wanilii oraz jajko. Wyrób szybko ciasto. Jak będzie gładkie i jednolite podziel je na 2 części - jedną z nich zamróź. Tortownicę o średnicy 24 cm obłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i bułką tartą. Rozłóż ciasto na spod i odstaw tortownicę do zamrażalki na 10 minut. Następnie wyciągnij ciasto i nakłuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz, aż się zarumieni (ok. 15-20 minut).

Jabłka pokrój w dużą kostkę i gotuj je w garnku z cukrem przez 10-15 minut, dodaj cynamon. Całość wymieszaj. Wyłóż jabłka do tortownicy, a pozostałe ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce (nad jabłkami). To wszystko wkładamy do piekarnika (180 stopni C) na ok. 40-45 minut.

Jeżeli robisz mniejszą porcję, to zmniejsz czas pieczenia o 5 minut, ale zwiększ moc piekarnika do 190 stopni C.

Szarlotkę podawaj z dodatkami: włoską bezą i/lub sosem pistacjowym. 

Beza włoska

Składniki na bezę włoską

  • 30 ml wody
  • białka z 3 jajek
  • 200 g cukru

Przygotowanie bezy

Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę i przygotuj gęsty syrop. Gdy będzie gotowy, to szybko ubij białka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop. Ubijaj, aż miska się schłodzi.

Krem pistacjowy

Składniki na krem pistacjowy 

  • 140 g pistacji łuskanych bez soli
  • 80 g cukru
  • 75 g białej czekolady
  • 50 ml mleka 3,2%
  • olej roślinny

W blenderze zmiksuj cukier, a następnie dodaj pistacje, olej i białą czekoladę. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. 

Zobacz też:

Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Matteo Brunetti |
Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
01.10.2020
Kuchareczka
Matteo jak zwykle wspaniały.Ten Młodzieniec to ma talent i jest niezwykle sympatyczny.