Materiał promocyjny

Aromatyczne propozycje na jesienny obiad i deser. Rozgrzewające przepisy Andrzeja Polana

Schab z brzoskwiniami i musztardą brzoskwiniową
Schab z brzoskwiniami i musztardą brzoskwiniową
Źródło: Adam Burakowski/East News
Które dania potrafią szybko rozgrzać, kiedy za oknem chłód, a my potrzebujemy czegoś treściwego i aromatycznego? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zestaw potraw, które łączą intensywne smaki i sezonowe składniki. Sprawdź jego przepisy.

Kucharz przyrządził soczysty schab, z majonezem z buraka i puree chrzanowym ze szczypiorkiem, filety z kurczaka w dresingu z ogórków kiszonych, z sałatą lodową i pieczonym jabłkiem, a także ciastka ze smażonego ciasta francuskiego z jabłkiem w cynamonie i goździkach. Przepisy poniżej.

Soczysty schab, z majonezem z buraka i puree chrzanowym ze szczypiorkiem

Składniki:

  • kawał schabu,
  • 2-3 cebule,
  • kminek, sól, pieprz czarny, majeranek,
  • olej Kujawski 3 ziarna.

Składniki na majonez:

  • 2 buraki gotowane,
  • 3 łyżki chrzanu tartego,
  • 150 ml śmietany roślinnej,
  • ok. 150 ml oleju rzepakowego 3 ziarna,
  • łyżka musztardy,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • sól, pieprz czarny,
  • cukier do smaku.

Składniki na puree:

  • kilka ziemniaków,
  • chrzan w słoiku,
  • szczypiorek,
  • sól.

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z białych błon i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, aby mięso nam się zamarynowało. W dużym naczyniu umieszczamy schab i pokrojone na pół cebule. Zalewamy mięso olejem rzepakowym, ale tak, aby prawie przykrywał mięso. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie delikatnie pyrkać, po czym przekładamy garnek do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez około 1,5-2 godziny. Kiedy tylko mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z tłuszczu i podrumieniamy na złoty kolor.

Majonez: Buraki, chrzan, musztardę, śmietanę roślinną oraz ocet jabłkowy miksujemy na krem blenderem. Gdy tylko masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo olej rzepakowy, wcześniej lekko podgrzany. Majonez buraczany smakuje doskonal również na zimno.

Puree: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Szczypiorek przesmażamy przez kilka sekund i łączymy z ziemniakami oraz chrzanem.

Filety z kurczaka w dresingu z ogórków kiszonych, z sałatą lodową i pieczonym jabłkiem

Składniki:

  • 3-4 filety z kurczaka,
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra,
  • olej Kujawski 3 ziarna,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • woda z ogórków kiszonych,
  • miód do smaku,
  • musztarda ostra do smaku,
  • koperek,
  • sałata rzymska mini,
  • czerwona cebula,
  • 2-3 jabłka do pieczenia.

Przygotowanie:

Jabłka wstawiamy do pieczenia. Filety z kurczaka sprawiamy przyprawami i smażymy na złoty kolor z każdej strony. 100 ml oleju łączymy z musztardą, około 50 ml soku z ogórków kiszonych, miodem do smaku, solą oraz pieprzem. Miksujemy i dodajemy koper oraz pokrojone drobno ogórki kiszone, wcześniej obrane ze skóry. Upieczone jabłka dzielimy na mniejsze kawałki, łączymy z cebulą czerwoną i porwaną sałatą. Usmażonego kurczaka układamy na sałacie, polewamy dresingiem ogórkowym. 

Ciastka ze smażonego ciasta francuskiego z jabłkiem w cynamonie i goździkach

Składniki:

  • 5-6 jabłek szara reneta,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • cukier wanilinowy,
  • cynamon, goździki mielone,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • olej Kujawski 3 ziarna,
  • drobny cukier do obtaczania ciastek.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Potem przesmażamy na patelni na miodzie, dodajemy rodzynki, cukier wanilinowy i goździki. Smażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z małą ilością wody. Kisiel jabłkowy studzimy.

Ciasto francuskie rozkładamy, układamy na nim porcje kisielu jabłkowego, przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego z góry. Dociskamy wolne przestrzenie i wycinamy kwadratowe ciastka. Dla pewności, że ciastka podczas smażenia nam się nie otworzą, najlepiej brzegi docisnąć widelcem. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do lodówki i po mniej więcej godzinie smażymy na oleju na złoty kolor. jeszcze gorące obtaczamy w drobnym cukrze z dodatkiem cynamonu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości