Kucharz przyrządził soczysty schab, z majonezem z buraka i puree chrzanowym ze szczypiorkiem, filety z kurczaka w dresingu z ogórków kiszonych, z sałatą lodową i pieczonym jabłkiem, a także ciastka ze smażonego ciasta francuskiego z jabłkiem w cynamonie i goździkach. Przepisy poniżej.
Soczysty schab, z majonezem z buraka i puree chrzanowym ze szczypiorkiem
Składniki:
- kawał schabu,
- 2-3 cebule,
- kminek, sól, pieprz czarny, majeranek,
- olej Kujawski 3 ziarna.
Składniki na majonez:
- 2 buraki gotowane,
- 3 łyżki chrzanu tartego,
- 150 ml śmietany roślinnej,
- ok. 150 ml oleju rzepakowego 3 ziarna,
- łyżka musztardy,
- ocet jabłkowy do smaku,
- sól, pieprz czarny,
- cukier do smaku.
Składniki na puree:
- kilka ziemniaków,
- chrzan w słoiku,
- szczypiorek,
- sól.
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z białych błon i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, aby mięso nam się zamarynowało. W dużym naczyniu umieszczamy schab i pokrojone na pół cebule. Zalewamy mięso olejem rzepakowym, ale tak, aby prawie przykrywał mięso. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie delikatnie pyrkać, po czym przekładamy garnek do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez około 1,5-2 godziny. Kiedy tylko mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z tłuszczu i podrumieniamy na złoty kolor.
Majonez: Buraki, chrzan, musztardę, śmietanę roślinną oraz ocet jabłkowy miksujemy na krem blenderem. Gdy tylko masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo olej rzepakowy, wcześniej lekko podgrzany. Majonez buraczany smakuje doskonal również na zimno.
Puree: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Szczypiorek przesmażamy przez kilka sekund i łączymy z ziemniakami oraz chrzanem.
Filety z kurczaka w dresingu z ogórków kiszonych, z sałatą lodową i pieczonym jabłkiem
Składniki:
- 3-4 filety z kurczaka,
- sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra,
- olej Kujawski 3 ziarna,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- woda z ogórków kiszonych,
- miód do smaku,
- musztarda ostra do smaku,
- koperek,
- sałata rzymska mini,
- czerwona cebula,
- 2-3 jabłka do pieczenia.
Przygotowanie:
Jabłka wstawiamy do pieczenia. Filety z kurczaka sprawiamy przyprawami i smażymy na złoty kolor z każdej strony. 100 ml oleju łączymy z musztardą, około 50 ml soku z ogórków kiszonych, miodem do smaku, solą oraz pieprzem. Miksujemy i dodajemy koper oraz pokrojone drobno ogórki kiszone, wcześniej obrane ze skóry. Upieczone jabłka dzielimy na mniejsze kawałki, łączymy z cebulą czerwoną i porwaną sałatą. Usmażonego kurczaka układamy na sałacie, polewamy dresingiem ogórkowym.
Ciastka ze smażonego ciasta francuskiego z jabłkiem w cynamonie i goździkach
Składniki:
- 5-6 jabłek szara reneta,
- 2-3 łyżki miodu,
- cukier wanilinowy,
- cynamon, goździki mielone,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 100 g rodzynek,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- olej Kujawski 3 ziarna,
- drobny cukier do obtaczania ciastek.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Potem przesmażamy na patelni na miodzie, dodajemy rodzynki, cukier wanilinowy i goździki. Smażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z małą ilością wody. Kisiel jabłkowy studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy, układamy na nim porcje kisielu jabłkowego, przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego z góry. Dociskamy wolne przestrzenie i wycinamy kwadratowe ciastka. Dla pewności, że ciastka podczas smażenia nam się nie otworzą, najlepiej brzegi docisnąć widelcem. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do lodówki i po mniej więcej godzinie smażymy na oleju na złoty kolor. jeszcze gorące obtaczamy w drobnym cukrze z dodatkiem cynamonu.
Zobacz także:
- Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy
- Co robić w długie jesienne wieczory? Przygotować pyszne i rozgrzewające dania Beaty Kartowicz
- Rozgrzewające dania wegetariańskie. Kulinarne inspiracje Karoliny i Macieja Szaciłłów z okazji Światowego Dnia Wegetarian
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News