Sprawdź ich przepisy na penne z tuńczykiem, zimową sałatę Cobb, zupę jarzynową kminem i czarnuszką oraz tartę z siemienia lnianego z czekoladą.
Penne z tuńczykiem
Składniki:
- około 250 g dobrej jakości penne, ugotowanego al dente w lekko osolonej wodzie,
- 4 - 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 200 g obranego i startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera,
- 2 poszatkowane ząbki czosnku,
- poszatkowana czerwona papryczka chilli do smaku (z pestkami lub bez),
- łyżka kaparów,
- 250 g pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych,
- 200 ml wrzątku,
- łyżka pasty miso,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- poszatkowana natka pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na tłuszczu i dużym ogniu podsmażamy selera na złoty kolor. Cały czas mieszamy. Uważamy, aby go nie przypalić. Dodajemy czosnek, chilli i kapary. Podsmażamy przez parę minut, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy pomidorki i wlewamy wrzątek. Dusimy jeszcze 2 - 3 minuty. Pod koniec dodajemy pastę miso. Dokładnie mieszamy, tak aby pasta dobrze się rozprowadziła. Dodajemy makaron ugotowany al dente. Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością natki pietruszki.
Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką
Składniki:
- 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
- woda do gotowania soczewicy,
- 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
- łyżeczka czarnuszki,
- 2 drobno poszatkowane szalotki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
- średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
- średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
- 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
- mała cukinia pokrojona w półplasterki,
- 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
- 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
- litr wody,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka kurkumy,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
- świeżo zmielony pieprz do smaku,
- płatki chili do smaku (opcjonalnie),
- duży pęczek poszatkowanej pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody). Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę przez około 30 sekund. Dodajemy szalotkę i podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
Zimowa sałata Cobb
Składniki:
- 100 g sałaty rzymskiej pokrojonej w grubsze paski i rukoli,
- 2 - 3 ogórki kiszone pokrojone w plasterki,
- średniej wielkości awokado pokrojone w kostkę,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść pestek dyni,
- łyżka płatków drożdżowych,
- poszatkowana dymka do smaku (opcjonalnie),
Składniki "wędzonki"
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 100 g naturalnego tofu pokrojonego w drobną kostkę,
- 1 – 2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości.
Składniki dressingu:
- łyżka pasty jasnego miso (najlepiej niepasteryzowanego),
- łyżka musztardy sarepskiej,
- 1 – 2 łyżki octu jabłkowego dobrej jakości,
- sok z cytryny do smaku,
- łyżka płynnego, naturalnego miodu,
- 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
Przygotowanie:
Składniki sałaty układamy na talerzu jeden koło drugiego. Na końcu powinna się znaleźć „wędzonka”. Całość polewamy dressingiem, posypujemy pestkami dyni, płatkami drożdżowymi i dymką. Przygotowujemy wędzonkę: na oliwie podsmażamy tofu pokrojone w kostkę. Kiedy się lekko przyrumieni, wlewamy sos sojowy. Mieszamy, aż odparuje. Zdejmujemy z ognia i posypujemy wędzoną papryką. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie kawałki tofu obtoczyły się w wędzonej papryce. Przygotowujemy dressing: pastę miso, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i miód mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stróżką wlewamy olej rzepakowy. Cały czas mieszamy, aż do momentu utworzenia się emulsji. Pod koniec dodajemy świeżo mielony pieprz i czosnek.
Tarta z siemienia lnianego z czekoladą
Składniki na spód tarty:
- 100 g złotego siemienia lnianego,
- 50 g niesiarkowanych rodzynek,
- 30 g migdałów,
- szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej),
- 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego.
Składniki masy czekoladowej:
- 2 łyżki surowego kakao,
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu,
- 2 – 3 łyżki wody,
- łyżka zimnotłoczonego oleju kokosowego,
- do posypania poszatkowane orzechy włoskie,
- sól morska gruboziarnista.
Przygotowanie:
Siemię lniane mielimy na proszek. Dodajemy rodzynki i mielimy, aż z masy utworzy się jednolity proszek. Dodajemy migdały i mielimy, aż migdały utworzą dość drobny granulat. Dodajemy sól i olej kokosowy. Mielimy jeszcze chwilę, aż masa zacznie się kleić. Masą wykładamy spód małej tortownicy (najlepiej o średnicy około 18 cm). Ugniatamy go ręcznie i wyrównujemy. Przygotowujemy masę czekoladową: mniejszą miskę wkładamy do większej , w której jest ciepła woda tak, aby nie wlewało się do niej. Do mniejszej miski przekładamy wszystkie składniki i ucieramy je, aż wszystkie składniki się połączą tworząc dość gęstą polewę czekoladową. Na spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy np. łopatką. Ciasto posypujemy szatkowanymi orzechami i solą morską. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie powinno dobrze się kroić. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Wegetariańska kuchnia Andrzeja Polana. Jak przygotować pyszne i bezmięsne dania?
- Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN