Rozgrzewające dania wegetariańskie. Kulinarne inspiracje Karoliny i Macieja Szaciłłów z okazji Światowego Dnia Wegetarian

Rozgrzewające dania wegetariańskie. Kulinarne inspiracje Karoliny i Macieja Szaciłłów z okazji Światowego Dnia Wegetarian
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozgrzewająca kuchnia zimowa
Rozgrzewająca kuchnia zimowa
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Minusowe temperatury skłaniają nas często do szukania rozgrzewających składników, z których powstaną dania idealne na zimę. Są to na przykład imbir, czosnek, siemię lniane czy seler. Z okazji Światowego Dnia Wegetarian Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowują w kuchni Dzień Dobry TVN wegetariańskie potrawy z tymi właśnie produktami.

Sprawdź ich przepisy na penne z tuńczykiem, zimową sałatę Cobb, zupę jarzynową kminem i czarnuszką oraz tartę z siemienia lnianego z czekoladą.

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem
Penne z tuńczykiem
Penne z tuńczykiem
Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

Składniki:

  • około 250 g dobrej jakości penne, ugotowanego al dente w lekko osolonej wodzie,
  • 4 - 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 200 g obranego i startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera,
  • 2 poszatkowane ząbki czosnku,
  • poszatkowana czerwona papryczka chilli do smaku (z pestkami lub bez),
  • łyżka kaparów,
  • 250 g pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych,
  • 200 ml wrzątku,
  • łyżka pasty miso,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • poszatkowana natka pietruszki do podania.

Przygotowanie:

Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na tłuszczu i dużym ogniu podsmażamy selera na złoty kolor. Cały czas mieszamy. Uważamy, aby go nie przypalić. Dodajemy czosnek, chilli i kapary. Podsmażamy przez parę minut, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy pomidorki i wlewamy wrzątek. Dusimy jeszcze 2 - 3 minuty. Pod koniec dodajemy pastę miso. Dokładnie mieszamy, tak aby pasta dobrze się rozprowadziła. Dodajemy makaron ugotowany al dente. Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością natki pietruszki. 

Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką

Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką
Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką
Zupa jarzynowa z kminem i czarnuszką
Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

Składniki:

  • 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
  • woda do gotowania soczewicy,
  • 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
  • łyżeczka czarnuszki,
  • 2 drobno poszatkowane szalotki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
  • średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
  • średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
  • mała cukinia pokrojona w półplasterki,
  • 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • litr wody,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • płatki chili do smaku (opcjonalnie),
  • duży pęczek poszatkowanej pietruszki do podania.

Przygotowanie:

Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody). Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę przez około 30 sekund. Dodajemy szalotkę i podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.

Zimowa sałata Cobb

Zimowa sałata Cobb
Zimowa sałata Cobb
Zimowa sałata Cobb
Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

Składniki:

  • 100 g sałaty rzymskiej pokrojonej w grubsze paski i rukoli,
  • 2 - 3 ogórki kiszone pokrojone w plasterki,
  • średniej wielkości awokado pokrojone w kostkę,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść pestek dyni,
  • łyżka płatków drożdżowych,
  • poszatkowana dymka do smaku (opcjonalnie),

Składniki "wędzonki"

  • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 100 g naturalnego tofu pokrojonego w drobną kostkę,
  • 1 – 2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości.

Składniki dressingu:

  • łyżka pasty jasnego miso (najlepiej niepasteryzowanego),
  • łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 – 2 łyżki octu jabłkowego dobrej jakości,
  • sok z cytryny do smaku,
  • łyżka płynnego, naturalnego miodu,
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.

Przygotowanie:

Składniki sałaty układamy na talerzu jeden koło drugiego. Na końcu powinna się znaleźć „wędzonka”. Całość polewamy dressingiem, posypujemy pestkami dyni, płatkami drożdżowymi i dymką. Przygotowujemy wędzonkę: na oliwie podsmażamy tofu pokrojone w kostkę. Kiedy się lekko przyrumieni, wlewamy sos sojowy. Mieszamy, aż odparuje. Zdejmujemy z ognia i posypujemy wędzoną papryką. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie kawałki tofu obtoczyły się w wędzonej papryce. Przygotowujemy dressing: pastę miso, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i miód mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stróżką wlewamy olej rzepakowy. Cały czas mieszamy, aż do momentu utworzenia się emulsji. Pod koniec dodajemy świeżo mielony pieprz i czosnek.  

Tarta z siemienia lnianego z czekoladą

Tarta z siemienia lnianego z czekoladą
Tarta z siemienia lnianego z czekoladą
Tarta z siemienia lnianego z czekoladą
Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

Składniki na spód tarty:

  • 100 g złotego siemienia lnianego,
  • 50 g niesiarkowanych rodzynek,
  • 30 g migdałów,
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej),
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego.

Składniki masy czekoladowej:

  • 2 łyżki surowego kakao,
  • 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu,
  • 2 – 3 łyżki wody,
  • łyżka zimnotłoczonego oleju kokosowego,
  • do posypania poszatkowane orzechy włoskie,
  • sól morska gruboziarnista.

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy na proszek. Dodajemy rodzynki i mielimy, aż z masy utworzy się jednolity proszek. Dodajemy migdały i mielimy, aż migdały utworzą dość drobny granulat. Dodajemy sól i olej kokosowy. Mielimy jeszcze chwilę, aż masa zacznie się kleić. Masą wykładamy spód małej tortownicy (najlepiej o średnicy około 18 cm). Ugniatamy go ręcznie i wyrównujemy. Przygotowujemy masę czekoladową: mniejszą miskę wkładamy do większej , w której jest ciepła woda tak, aby nie wlewało się do niej. Do mniejszej miski przekładamy wszystkie składniki i ucieramy je, aż wszystkie składniki się połączą tworząc dość gęstą polewę czekoladową. Na spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy np. łopatką. Ciasto posypujemy szatkowanymi orzechami i solą morską. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie powinno dobrze się kroić. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości