Maciej Szaciłło

    Maciej Szaciłło

    Dania dla dzieci powinny być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Kilka takich propozycji przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN, Karolina i Maciej Szaciłło. Na naszym stole pojawiły się: kanapki z "pastą serową", placuszki jarzynowe z sałatką z ogórka małosolnego i pomidora, frytki z batatów z bazyliowym majonezem z awokado, tarta z bitą śmietaną i owocami, a także ajurwedyjskie mleko migdałowe.

    Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się z nami swoimi przepisami na domowe syropy na przeziębienie. Oprócz syropu z cebuli, Karolina i Maciej proponują też syrop z chrzanu, czosnku czy czarnuszki. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się zdrowiem!

    Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!

    Zaplanowanie wakacyjnych wyjazdów w rodzinie patchworkowej, to nie lada wyzwanie. By dowiedzieć się, jak to zrobić do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy mają takie doświadczenia i Wojciecha Eichelbergera, autora książki o patchworkowych rodzinach.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja i Karolinę Szaciłło, którzy przygotowali potrawy "raw". Ciekawostką jest, że dania bazujące na filozofii "raw" nie mogą być poddawane obróbce termicznej w wyższej niż 47 stopni. Dlaczego? Jak zaznaczyła Karolina, surowa dieta nie jest dla każdego i na cały rok. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy ją potraktować jako krótkotrwały detoks. Karolina i Maciej przygotowali pizzę z cukinią i pieczarkami, cukiniowy makaron z oliwkami, a na deser tarte czekoladową.

    "Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!

    Autorzy książki "Jem to co kocham i chudnę", Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Czy psychologia jest podstawą odchudzania? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej przygotowali propozycję zdrowego i smacznego menu na cały dzień: krem jaglano-kokosowy z owocami, nadziewane papryki z ryżem i sałatką, pistou z czarną soczewicą i surowe brownie z suszonymi malinami.

    Szkoły podstawowe przeżywają w tym roku wyjątkowe oblężenie. Do szkoły ruszyły 6-latki oraz 7-latki urodzone po 30 czerwca 2008! O to, jak sytuacja wygląda w szkołach ich dzieci, spytaliśmy Małgorzatę Rozenek, Macieja Szaciłło, Oliviera Janiaka i Martę Żysko-Pałubę. Czy rzeczywiście jest tak tragicznie jak to wynika z relacji niektórych rodziców? Czy szkoły, samorządy i wreszcie rodzice radzą sobie z zaistniałą sytuacją i czy ma ona wpływ na dzieci? Jak to wygląda w waszych podstawówkach?

    W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej warzywa oraz... Karolina i Maciej Szaciłło. Małżeństwo podzieliło się swoimi pomysłami na pyszne i niedrogie potrawy, które w okresie wiosennego przesilenia dodadzą nam energii. W propozycjach pojawiły się między innymi migdały, na bazie których Karolina i Maciej przygotowali praliny. Co jeszcze? Prosty krem z buraków oraz sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną.

    W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane . To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!

    Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.

    Maciej Szaciłło odchudził swoją dziewczynę o 20 kg. Jak tego dokonał? Jakimi metodami? Czy zaserwował jej głodówkę? Czy katował ćwiczeniami? W studiu dzień Dobry TVN gośćmi byli: Maciej Szaciłło oraz jego narzeczona Karolina Kopocz. Co, oprócz szczuplej sylwetki Karoliny, jest efektem tego wyjątkowego przedsięwzięcia?

    ZUS a OFE, protest rodziców niepełnosprawnych dzieci, wybory do Parlamentu Europejskiego, sytuacja na Ukrainie. Palących tematów w świecie polityki nie brakuje. W sobotę, tylko w Dzień Dobry TVN, Premier Donald Tusk stanie w krzyżowym ogniu pytań Kingi Rusin i Bartka Węglarczyka. Bądźcie z nami w najbliższą sobotę od 8:30! Czekamy na Wasze pytania! Wpisujcie je poniżej na forum.

    Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Maciek Szaciłło przygotował przepyszne tarty na słodko i na słono: tartę z tofu, czarnymi oliwkami i papryką, surową tartę czekoladową, tartę orkiszową i tartę z babaganoush. Życzymy smacznego!

    Czas świąt, a potem sylwestra, to trudny okres dla naszych żołądków. Po pełnym dobrobytu okresie czas na detoks! Bądźcie milsi, niż ostatnio, dla swoich wnętrzności :) i wypróbujcie zbawiennego wpływu na nasz organizm takich produktów jak: pietruszka, mleko migdałowe, pomarańcze i rosół. Smacznego!

    Razem z Maciejem Szaciłło przygotowujemy się do wegańskiej Wigilii. Okazuje się, że można przygotować wieczerzę wigilijną bez ryb, jaj, mleka i mięsa. Skorzystajcie z przepisów na: bigos z wędzonym tofu, boczniaki w panierce i surowy makowiec bez cukru!

    Anna Starmach, Piotr Kucharski, Andrzej Polan i Maciej Szaciłło przygotowują dla Was w jubileuszowym, 2000 odcinku programu, słodkie i słone przekąski: marcepanowe kulki i popcorn w słodko-słonym karmelu, trufle czekoladowe, kruche ciasteczka i tatar z suszonych pomidorów, ogórka kwaszonego, podany na małych okrągłych pumperniklach z kiełkami. Zapraszamy na róg ul. Marszałkowskiej i Hożej w Warszawie! :)

    Kokardki, świderki, muszelki... Zapiekane, gotowane, smażone. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Prawdziwemu smakoszowi makaron nigdy się nie znudzi. Skorzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na kokardki z sosem curry, pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą, makaron po azjatycku, świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą.

    Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.

    Maciej Szaciłło zdradza, jak przygotować placki z ziemniaków z kolendrą i kokosowym czatnejem, purisy, focaccię oraz placek z truskawkami rabarbarem.

    Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!

    Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja Szaciłło, który pokazał jak można przygotować pyszne dania wegetariańskie.