Przyprawa baharat
Składniki:
łyżka ziaren czarnego pieprzu
łyżka nasion kolendry
4 małe liście laurowe
łyżka nasion kminu rzymskiego
łyżka ziaren kardamonu
łyżeczka goździków
łyżka cynamonu w proszku
łyżka słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Baharat tofu z sałatą
Składniki:
opakowanie karbowanej sałaty
1/2 ogórka pokrojonego w plastry
2 łyżki oliwy
3 papryki pokrojone w paski
łyżka oliwy
kostka tofu pokrojonego w kostkę
3 łyżki sosu sojowego (jeśli ma być to przepis w 100% bezglutenowy trzeba zwrócić uwagę na skład sosu sojowego)
łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy
łyżeczka przyprawy baharat (przepis na mieszankę poniżej)
Dressing:
4 łyżki octu balsamicznego
czubata łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie (na patelni, pod pokrywką i na dużym gazie) ok. 10 min. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i mieszamy tak, aby się za bardzo nie przypaliła. W tym samym czasie myjemy i osuszamy sałatę (najlepiej zrobić to w wirówce). Paprykę przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy tofu i podsmażamy ok. 3-4 min. na złoty kolor. Dodajemy sos, słód i przyprawę baharat. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z gazu. Sałatę mieszamy z papryką, ogórkiem i tofu. Podajemy polane dressingiem.
Dressing: ocet balsamiczny mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy oliwę cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Sambhar masala
Składniki:
łyżka nasion kolendry
łyżka nasion kminu rzymskiego
łyżka czarnej gorczycy (dostępna w sklepach zielarskich i orientalnych)
łyżeczka nasion kozieradki (dostępne w sklepach zielarskich i orientalnych)
łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1-2 strączki ostrego, suszonego chili
4 goździki
4 nasiona kardamonu
łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy w całości (nie w proszku) prażymy na suchej patelni, na małym gazie ok. 10 min. Dodajemy te w proszku i całość mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Zupa sambhar
Składniki:
4 łyżki oleju ryżowego
1/2 łyżeczki asafetidy lub jedna poszatkowana cebula
łyżeczka startego na tarce, świeżego imbiru
5 świeżych lub suszonych liści curry (opcjonalnie)
3 pokrojone w kostkę pomidory lub 150 ml passaty pomidorowej
300 g warzyw (np. marchwi, cukinii, papryki, fasolki szparagowej, kalafiora, dyni) pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
woda
2 łyżki sambhar masali
łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z połowy cytryny
łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy
1/2 puszki dobrej jakości mleka kokosowego
sól kamienna lub morska do smaku
Przygotowanie:
Na oleju ryżowym podsmażamy oliwę lub asafetidę. Dodajemy starty imbir, a po chwili liście curry. Dodajemy pomidory lub passatę. Chwilę podsmażamy i wrzucamy warzywa (na początku te twarde, korzeniowe, a pod koniec gotowania miękkie – takie jak cukinia) i soczewicę. Całość zalewamy wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy sambhar masalę, pastę z tamaryndowca i słód/syrop. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie, a soczewica rozgotowana (ok. 20 min.). Dodajemy mleko kokosowe i sól do smaku. Przed podaniem sprawdzamy równowagę smaków. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soku z cytryny, soli lub syropu/słodu.
Warzywa po beduińsku
Składniki:
2 kg warzyw: bakłażan, 4 pomidory, ziemniaki, papryka, cukinia, marchewka, ostra papryka, fasolka szparagowa etc. (twarde warzywa takie jak ziemniaki i marchewka powinny być pokrojone na mniejsze kawałki, natomiast miękkie na duże kawałki)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oliwek
garść daktyli (najlepiej organicznych, pokrojonych na mniejsze kawałki)
szklanka wody
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
płaska łyżeczka asafetidy lub 2 cebule (pokrojone w paski)
czubata łyżeczka cynamonu
sól kamienna lub morska do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (można to zrobić wcześniej, aby smaki lepiej się połączyły). Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i pieczemy półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C z termoobiegiem. Podajemy z ryżem, kus-kusem lub komosą ryżową.
Ciasteczka gryczane
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
1/2 kostki masła
2 duże lub 3 mniejsze banany
Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki wody
poszatkowane orzechy do posypania
Przygotowanie:
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem ok. 20 min. uważając, aby się nie przypaliły. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili nabierze jednolitej konsystencji. Każdy pierniczek maczamy w polewie i posypujemy orzechami.
Chai masala
Składniki:
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
16 goździków
16 zielonych ziaren kardamonu
łyżka mielonego imbiru
łyżka mielonego cynamonu
Przygotowanie: Wszystko mieszamy i gotowe.
Herbata z mieszanką chai masala
Składniki:
400 ml mleka (krowiego lub sojowego)
400 ml wody
4 łyżeczki liściastej, czarnej herbaty
łyżeczka chai masali
syrop z agawy, słód ryżowy lub cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie:
Mleko z wodą zagotowujemy w wysokim garnku. Zmniejszamy gaz i dodajemy herbatę oraz mieszankę przypraw chai masala. Ponownie zagotowujemy. Po około minucie dodajemy syrop/słód lub cukier i jeszcze raz zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do minimum i podgrzewamy jeszcze ok. 2-3 min. Przelewamy przez sitko do kubków/szklanek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN