przepis na zupę

    przepis na zupę

    W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy uczestniczkę Masterchefa Gaję Kuroń oraz Patryka Piskorza, uczestnika Masterchefa Junior. Ten duet przygotował dla nas pudding z tapioką i mango, egzotyczną sałatkę z krewetkami i pyszną zupę ramen. Smacznego!

    Daria Ładocha właśnie wróciła z Wietnamu. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam kilka wietnamskich specjałów. Mogliśmy spróbować: bánh mì, wietnamską zupę grzybową i wietnamską rybę z tamaryndowcem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała rozgrzewające dania zimowe: rozgrzewającą zupę cebulową ze słodką szalotką i parmezanem, cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką, zimowe kakao z bakaliami i cynamonem. Smacznego!

    Anglicy nie znają dobrze naszych specjałów, dlatego Zuza Zak – Polka, która mieszka w Wielkiej Brytanii od 8. roku życia postanowiła napisać dla nich książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam swój talent kulinarny. Przygotowała m.in. zupę grzybową, omlet i podpłomyki.

    Mistrz Andrzej Polan polecam Wam trzy przepisy na zupę ogórkową. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: klasyczną zupę ogórkową, krem z kiszonego ogórka z wędzoną rybą i kurkami oraz zupę imprezową, czyli zupę z ogórkami, boczkiem i grzankami. Lubicie ogórkową? Skorzystajcie z jego przepisów!

    Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!

    Wraz z dniami pełnymi słońca i ciepła nadszedł czas na zupy na zimno: chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą, chłodnik z truskawek i płatków róży, zimną pomidorową z racuchami i zimną ogórkową na zakwasie i moskole z bryndzą. W kuchni Dzień Dobry TVN wszystkie te chłodzące pyszności przygotował Andrzej Polan. Aż ślinka cieknie!

    Kardamon kojarzy się Janowi Kuroniowi z grzańcem, a Dorocie Wellman z kawą. Dlaczego? Jak nie przesadzić z tą magiczną przyprawą? W kuchnia Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupę soczewicową. Oczywiście wszystko z dodatkiem kardamonu. Smacznego!

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Przygotował dla nas pyszne zupy krem z warzyw. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.

    Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!

    W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Co powiecie na zupę krem z młodej kapusty z szynką, zapiekankę z młodych ziemniaków, dymki i jabłek oraz tort serowy z mango i truskawkami?

    W kuchni Dzień Dobry TVN szalały dzieciaki z MasterChefa Junior: Kaja Kołodziej i Michał Grząśko. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: zupę krem z dyni, mini szarlotki, kaczkę sous-vide z puree z dyni piżmowej oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami. Młodym kucharzom pomagała jurorka „MasterChef Junior” Anna Stermach.

    Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Klaudia Budny przygotowała potrawy, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D. Jej deficyt może przyczynić się do depresji, raka jelita grubego i raka piersi. Co powiecie na twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, śledzia w ziołach z kozim serem lub zupę grzybową?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.

    Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków rok 2016 będzie należał do roślin strączkowych. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką, która przygotowała dania zgodnie z prognozowanymi trendami. Nasz gość powiedział także, dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jakuba Jabłońskiego i Marcina Wosiaka - bohaterów jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, którzy zachwycili Magdę Gessler. Przygotowali dla nas wiele pysznych dań: zupę berdyczowską, sandacza w ziołach z kiszoną kapustą i curry, quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem, quiche z grzybami i camembertem oraz czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową.

    Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.

    Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotujące małżeństwo – Aneta i Jan Kuroniowie. Przygotowali dania, których smaki przypominają im dzieciństwo. Na stole pojawiły się: zupa rybna Halaszle, kopytka tymiankowe z sosem grzybowym oraz kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie. Smacznego!