Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior

Uczestniczki MasterChef Junior w kuchni Dzień Dobry TVN.
Jagoda Łaganowska i Lena Góra
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej - zwyciężczyni 6. edycji MasterChef Junior i Leny Góry – półfinalistki programu. Zobacz, jak przygotować wyśmienitą sałatkę z gruszką i serem gorgonzola, zupę z pieczonych warzyw z dynią oraz cynamonki.

Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Składniki na sałatkę z gruszką i gorgonzolą

  • 100 g rukoli
    • 1 dojrzała gruszka
      • 100 g sera gorgonzola
        • 1 szklanka orzechów włoskich
          • kilka plasterków szynki parmeńskiej
            • Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz

              Jak przygotować sałatkę z gruszką i gorgonzolą?

              Rukolę układamy na talerzu, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, szynkę w cienkie paski, ser kruszymy i posypujemy nim pozostałe składniki na talerzu. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

              Sałatka z gruszką i gorgonzolą
              Sałatka z gruszką i gorgonzolą
              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

              Zupa z pieczonych warzyw z dynią

              Składniki na zupę z pieczonych warzyw:

              • 3 marchewki
                • 2 ziemniaki
                  • 1/2 dyni, np, piżmowej lub hokkaido
                    • 1 cebula
                      • 3 ząbki czosnku
                        • 0,7 l bulionu warzywnego (por+marchewka+pietruszka+ 1/2 małego selera+2 ziarna ziela angielskiego+liśc laurowy)
                          • 1,5 łyżeczki soli
                            • szczypta tymianku, kurkumy i rozmarynu
                              • 2 łyżki oliwy
                                • garść pestek dyni

                                  Jak przygotować zupę z pieczonych warzyw?

                                  1. Warzywa myjemy obieramy ze skórki. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w plasterki. Dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa układamy na posmarowanej oliwą/olejem blaszce, czosnek układamy w łupince. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w 170 stopniach.
                                    1. W osobnym garnku gotujemy bulion warzywny. Do gorącego, odcedzonego bulionu dodajemy upieczone warzywa (czosnek obieramy ze skórki), przyprawiamy i gotujemy przez chwilę. Na koniec całość blendujemy.
                                      1. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

                                        Cynamonki

                                        Składniki na cynamonki:

                                        • 0,5 kg mąki pszennej
                                          • 7 g suchych drożdży
                                            • 60 g masła
                                              • 250 ml mleka
                                                • 5 łyżek cukru brązowego
                                                  • Szczypta soli

                                                    Składniki nadzienia do cynamonek:

                                                    • 1 łyżka masła
                                                      • 5 łyżek cukru brązowego
                                                        • kopiasta łyżeczka cynamonu

                                                          Jak przygotować cynamonki?

                                                          • W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Pozostałe składniki mieszamy, dolewamy podgrzane mleko i masło, zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
                                                            • Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Miękkie masło, cukier i cynamon mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto smarujemy masą, zwijamy w rulon i przekrawamy na kilkanaście równych części.
                                                              • Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce w 190 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia ciasta.
                                                                Cynamonki
                                                                Cynamonki
                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                Zobacz także:

                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                Autor: Jola Marat

                                                                Źródło: Jagoda Łaganowska, Lena Góra

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana