Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

Kazik Józefowicz
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.

Naleśniki z truskawkami

Składniki na naleśniki z truskawkami:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy
  • łyżeczka soli
  • 1 l mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 l wody mineralnej
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml serka waniliowego
  • 200 ml śmietany zakwaszanej 18%
  • 0,5 szklanki cukru

Jak przygotować naleśniki z truskawkami?

Wszystkie składniki miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Podajemy je z serkiem waniliowym i truskawkami albo z truskawkami i śmietaną.

Sernik

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 50 szt. herbatników
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 1 cukier waniliowy

Jak przygotować sernik Kazika?

Wszystkie składniki miksujemy (bez białek, z których ubijamy pianę i delikatnie łączymy na końcu). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 55 min w temperaturze 180 st. C.

Gulasz po węgiersku

Składniki na gulasz po węgiersku:

  • ok. 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
  • ok. 0,5 kg boczku wędzonego parzonego
  • 1 kiełbasa węgierska tradycyjna
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona wędzona
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • kilka listków laurowych
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • Bagietka jako dodatek do podania (lub inne pieczywo)

Jak przygotować gulasz po węgiersku?

Na patelni wstępnie obsmażamy mięso, następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Na smalcu rozpuszczamy paprykę mieloną wędzoną. Paprykę pieczemy w AirFrayerze, obieramy i blendujemy. Resztę warzyw kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka wraz z przyprawami. Podajemy z bagietką.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch

Pyszne i proste dania na bazie śmietany: ciasto drożdżowe, zupa buraczkowa i sałatka ziemniaczana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Kazik Józefowicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości